CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/$ 23.707 +0,19%

CZK/£ 29.516 +0,05%

CZK/CHF 26.084 +0,21%

Text: Milan Vodička

22. 02. 2021

0 komentářů

PPF prodloužila odkup akcií Monety až do 5. března

 

Až do 5. března 2021 prodloužila společnost Tanemo ze skupiny PPF termín závaznosti veřejného návrhu na odkoupení části akcií společnosti Moneta Money Bank. Tanemo reaguje na množící se žádosti akcionářů Monety a správců majetkových podílů v této bance, kteří se během pandemické situace potýkají s delšími termíny pro splnění formálních požadavků pro akceptaci návrhu. Za nyní platných restrikcí proti šíření onemocnění covid-19 jsou tyto úkony časově náročnější, než bývá obvyklé.

Loading



 

PPF, prostřednictvím společnosti Tanemo, učinila dobrovolný návrh na odkoupení akcií Monety od jejích akcionářů až do objemu 20 % celkové kapitalizace banky. Skupina PPF ve veřejném návrhu uvádí, že v Monetě nyní drží podíl necelých 0,63 %. Dobrovolný veřejný návrh na odkup akcií se týká všech akcionářů Monety. PPF nabízí za jednu akcii 80 korun. Na konci minulého týdne se cena akcií Monety pohybovala na pražské burze v rozmezí 78 – 79 Kč. Objem odkupu akcií by PPF mohla jednostranně navýšit až na 29 %.

Prodloužení doby závaznosti Veřejného návrhu na odkoupení části akcií Monety společností Tanemo je v souladu s platnou nabídkou, která termín stanovuje na období od 8. února 2021 do 26. února 2021 s možností prodloužení do 5. března 2021. Veškeré informace k odkupu akcií jsou k dispozici na webových stránkách www.ppf.eu/cs/tanemo.

Komentáře analytiků k nabídce

„Jak je relativně složitě koncipovaný deal ohledně převzetí Monety ze strany skupiny PPF, tak není úplně jednoduché pro stávající akcionáře se rozhodnout, jak s akciemi naložit. Zjednodušený pohled nabízí relativně férovou cenu v rámci dobrovolného odkupu na úrovni 80 Kč, což je blízko námi odhadované hodnotě samotné společnosti. Pro krátkodobé investory se tak otvírá příležitost, jak zrealizovat své zisky, když se titul v předchozích měsících pohyboval na podstatně nižších úrovních. Rizikem zůstává, že se nemusí podařit v rámci nabídky prodat všechny své akcie. Pro střednědobé investory, kteří by rádi participovali na příběhu Monety nadále, bude pravděpodobně nejlepší vyčkávací strategie a definitivní rozhodnutí by bylo dobré dělat až po finální podobě směnné transakce (pozn.: poměr nových akcií Moneta vs. aktiva PPF),“ uvedl k nabízené ceně David Brzek z FIO banky.

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS, upozorňuje na skutečnost, že akcie Monety se před loňským březnovým propadem obchodovala za 86 korun, proto dává účast v odkupu smysl. „Budou-li akcie skutečně odkoupeny, potom je vzhledem k současné ceně transakce solidně zisková.“ Štěpán Křeček však dodává, že držitel akcií, jenž se rozhodne akceptovat nabídku, se může zbavit aktiva, které později na trhu může dosáhnout mnohem vyššího zhodnocení. Společnost Tanemo může také v případě převisu poptávky přikročit ke krácení požadavků na odkup. Investorovi se kapitál rozdělí a část akcií mu zůstane.

REKLAMA

Komentář představenstva Monety

Na základě stanoviska J.P. Morgan je představenstvo Moneta Money Bank přesvědčeno, že nabídková cena 80 Kč je v intervalu hodnoty Monety a odpovídá 98,8 % mediánu cílových cen analytiků pro akcie Monety. Nabídková cena navíc představuje 19,2% prémii proti závěrečnému kurzu ze dne 22. ledna 2021.

Ocenění Monety na základě jejího obchodního plánu a konzervativního scénáře určuje hodnotu Monety jako samostatné entity (stand-alone value) v rozmezí 49 miliard Kč až 38 miliard Kč při existenci souvisejících obchodních a dalších rizik (např. prostředí úrokových sazeb, cenová konkurence, úvěrové ztráty, poptávka po nezajištěných úvěrech, zvýšené zdanění a celkový dopad pandemie COVID-19). Mnohá z těchto rizik jsou mimo kontrolu nebo vliv představenstva. Výhled Monety stejně jako nastavení jejích cílů ve střednědobém horizontu směřuje k dosažení horní hranice intervalu tohoto ocenění. Pokud by odhady a předpoklady, na kterých je toto ocenění založeno, představovaly budoucí vývoj, pak by se hodnota akcií pohybovala mezi 95 Kč a 74 Kč.

Představenstvo vychází z toho, že potenciální kombinace s Air Bank a.s. a přidruženými společnostmi by mohla významně přispět k posílení rozvahy Monety, zejména v oblastech považovaných v její strategii za nejatraktivnější, včetně retailového bankovnictví. Po realizaci potenciálního spojení by Moneta mohla zaznamenat výrazný nárůst objemu hypotečních úvěrů přesahujícího 10% podíl na trhu, objemu nezajištěných spotřebitelských úvěrů přesahujícího 20% podíl na trhu stejně jako objemu vkladů přesahujícího 10% podílu na trhu v České republice. Podobně jako u těchto navýšení podílů na trhu by se přiměřeně zvýšila výnosová základna, zejména vzhledem k jejímu relativně robustnějšímu potenciálu pro tvorbu výnosů založeném na vyšší čisté úrokové marži.

Představenstvo si je však rovněž vědomo existence rizik souvisejících s potenciálním spojením. Vzhledem k povaze obchodního modelu Air Bank a.s. a přidružených společností, který je významně zaměřen na nezajištěné retailové úvěry, by potenciální spojení pravděpodobně zvýšilo volatilitu nákladů na riziko Monety. Představenstvo si je dále vědomo rizik souvisejících s některými vnitroskupinovými vztahy v rámci skupiny PPF a souvisejícími vazbami s dopadem na schopnost Air Bank a.s. vytvářet výnosy.

Kompletní stanovisko představenstva společnosti Moneta Money Bank k veřejnému návrhu na odkoupení až 20 % akcií Monety ze strany společnosti Tanemo a.s., člena skupiny PPF, naleznete zde. https://investors.moneta.cz/aktualni-informace.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Investice & daně. Kdy máte klid a kdy musíte vyplňovat přiznání?

Obliba investování u nás roste. Jen v podílových fondech Češi zhodnocují už přes 938 miliard korun, další stovky miliard mají investoři v akciích, burzovně obchodovaných fondech a dalších aktivech. Se vzrušujícím investičním světem je ale spojena i méně zábavná povinnost, a to jsou daně. Podívejte se, co si jako […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

16. 04. 2024

Investiční horečka v prvním čtvrtletí roku

Uplynulý kvartál byl z pohledu světových burz skutečně výjimečný. Řada aktiv významně vzrostla na hodnotě a tato mohutná „rally“ často připomínala technologickou „dot-com bubble“ z konce minulého tisíciletí. Nezůstalo však pouze u technologických akcií, k výšinám se vydalo rovněž zlato nebo stříbro. O čem bylo minulé období na trzích a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

15. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *