CZK/€ 25.275 +0,04%

CZK/$ 23.761 +0,23%

CZK/£ 29.274 -0,83%

CZK/CHF 26.071 -0,05%

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

08. 12. 2022

1 komentář

Vyplatí se mít paušální daň, když jste v důchodu a podnikáte?

 

Při pobírání starobního důchodu si můžete bez omezení přivydělat. A to buďto na pracovní poměr, prací na dohodu, stejně tak i prací na živnostenský list. Z těchto příjmů pak samozřejmě osoba pobírající důchod platí daň z příjmu.

Loading



 

Podnikání při pobírání důchodu

Osoby pobírající řádný starobní důchod můžou podnikat bez omezení. Pro osoby v předčasném důchodu platí, že můžou podnikat pouze do výše příjmů, ze kterých nebudou platit sociální pojištění. V případě podnikání na živnostenský list na vedlejší činnost to jsou výdělky do výše 93 387 Kč za rok 2022. Pro rok 2023 bude platit limit 96 777 Kč. Pokud by při pobírání předčasného důchodu tento limit překročily, tak jim bude předčasný důchod odebrán.

Pro osoby v řádném starobním důchodu ovšem tato omezení neplatí. Můžou si přivydělat jakkoliv, prací v hlavním i částečném pracovním poměru, stejně tak i na DPP či DPČ. Pokud podnikají na živnostenský list, tak je jejich činnost považována za vedlejší. Nemusí ale dodržovat žádný limit pro roční výdělky a sociální a zdravotní pojištění platí dle skutečných příjmů při podání přehledů za uplynulý rok. Stejně tak jsou po podání přehledů tyto osoby povinny platit zálohy na sociální i zdravotní pojištění.

Paušální daň pro důchodce?

Paušální daň byla představena před pár roky jako zjednodušení platby sociálního a zdravotního pojištění a také daně z příjmu pro podnikající osoby. A to jak pro osoby na hlavní činnosti, tak i pro vedlejší. Vstoupení do režimu paušální daně znamená, že živnostník platí tzv. paušální daň za každý měsíc. Není poté povinnen podávat daňové přiznání ani přehledy o příjmech a výdajích za daný rok. Veškeré povinné daně odvádí v rámci paušální daně. Odpadne tak určitá administrativa a také si podnikající osoba nemusí hlídat termíny a podávat daňové přiznání ani přehledy.

Výše paušální daně je stanovena tak, aby pokryla platbu sociálního a zdravotního pojištění a také platbu daně z příjmu. Výše daně byla stanovena na 5 994 Kč měsíčně pro rok 2022. Pro rok 2023 se bude paušální daň stanovovat v pásmech podle příjmů a bude ve výši 6 208 Kč, 16 000 Kč a 26 000 Kč měsíčně.

Paušální daň se většinou vyplatí pro OSVČ, které platí větší než minimální zálohy, uplatňují nižší paušální výdaje (40%), dále pak pro ty, které neuplatňují daňové slevy, jak například daňové zvýhodnění na děti, slevu na manželku nebo na invaliditu. Často paušální daň není výhodná pro osoby podnikající na vedlejší činnost, jako jsou právě podnikající důchodci. V rámci paušální daně totiž zaplatí více, než kolik by byly povinny zaplatit na daních z příjmu a na povinných odvodech na sociální a zdravotní pojištění.

REKLAMA

Pokud jde o výši příjmů, tak pro poplatníka, který uplatňuje pouze základní slevu na poplatníka a žádnou jinou, se paušální daň vyplatí od výdělku zhruba 620 000 Kč ročně. Svou konkrétní situaci si můžete ověřit v oficiální kalkulačce Ministerstva financí.

Měl by důchodce mít paušální daň?

Víceméně je jasné, že pro důchodce bude ve většině případů režim paušální daně nevýhodný. Podnikající důchodci mají podnikání často jako vedlejší činnost a nemusí platit povinné minimální zálohy. Stejně tak jim byl už přiznán starobní důchod, takže si nemusí platit vyšší sociální pojištění pro vyšší výpočet důchodu. Podnikání bývá spíše jen formou přivýdělku ke starobnímu důchodu, takže rozhodně většina podnikajících důchodců nedosáhne výdělku vyššího než 600 tisíc korun. Jsou nějaké situace, kdy by měl důchodce vstoupit do režimu paušální daně?

Jde hlavně o případ, kdy z podnikání dosahuje vysokých příjmů, takže při uplatnění paušální daně zaplatí méně na dani z příjmu. Druhým důvodem by mohl být fakt, že při paušální dani mu nehrozí kontrola finančního úřadu, odpadá navíc papírování a nemusí podávat daňové přiznání ani přehledy.

Pokud jako podnikající důchodce chcete být zařazen do režimu paušální daně, tak o zařazení na příští rok můžete zažádat právě teď, přihlásit se je nutné do 10. ledna 2023. Paušální daň pro příští rok mírně vzroste, částka je stanovena na 6 208 Kč měsíčně.

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Daňový přeplatek

Kdy dostane důchodce daňový přeplatek?

Začátek dubna byl termínem pro podání papírového daňového přiznání. Při elektronickém podání je termín 2. května. Starobní důchod je sice od daně osvobozen, ale řada starobních důchodců jsou povinni podat daňové přiznání. A jsou případy, kdy se vám daňové přiznání v důchodu vyplatí, protože budete mít nárok […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

22. 04. 2024

daňové přiznání elektronicky

Jak podat daňové přiznání elektronicky?

Termín pro daňové přiznání se blíží, papírově se podává už 2. dubna, tedy v úterý po Velikonocích. Pro elektronické podání budete mít ale ještě měsíc, termín je totiž až 2. května.

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

28. 03. 2024

Daňové přiznání

Jak podat daňové přiznání, když pobíráte starobní důchod?

Většina starobních důchodců nemá povinnost podávat daňové přiznání. Starobní důchod se nedaní až do 36násobku minimální mzdy. Do této částky není nutné uvádět důchod v daňovém přiznání a do tohoto limitu se vejde většina starobních důchodců. Pokud si ale přivydělávají nebo mají i jiné zdanitelné příjmy, tak […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

25. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Radovan Grulich

    23 května, 2023

    Pobírám starobní penzi od 2019 a od 1.1. 2021 platím paušální daň o kolik se mně zvedne penze,případně jak se počítá zvýšení.

    Odpovědět