CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/$ 23.663 -0,22%

CZK/£ 29.501 -0,13%

CZK/CHF 26.030 +0,03%

Text: Daniel Mareš

24. 03. 2021

0 komentářů

Pandemie a gastrosegment. Vyplatí se do něj investovat?

 

Zdroj: Pixabay.com 

Situace v českém gastrosegmentu je kritická. Podle údajů výzkumné společnosti Nielsen ztrácejí podnikatelé v této oblasti každý týden na tržbách 3 miliardy Kč. Provozovatele restaurací, hospod, barů, kaváren, rychlých občerstvení a dalších zařízení „stojí“ každý zavřený den více než 400 milionů korun. Jak z této situace ven? Pohrnou se do tohoto segmentu znovu investoři?

Loading



 

Šimon Blecha z tiskového odboru Ministerstva financí ČR uvádí, že bohužel kvůli povaze viru covid-19 byla právě společenská odvětví jako gastronomie a hotelnictví silně zasažena. V tuto chvíli nelze předpovídat, jaká bude například odvaha lidí vracet se po rozvolnění vládních restrikcí na místa s větší koncentrací osob nebo jejich chuť opět cestovat. „Lze předpokládat, že návrat k předcovidovému výkonu v oblasti gastronomie a hotelnictví bude ještě nějaký čas trvat,“ říká Šimon Blecha.

Z dat Asociace hotelů a restaurací vyplývá, že podzimní restrikce v roce 2020 znamenaly pro gastro byznys těžký zásah. Už jen omezení provozní doby srazilo tržby zhruba o pětinu a vedlo k uzavření části podniků. Následný lockdown pak zcela zastavil provoz šesti z deseti zařízení. Tržby se koncem října meziměsíčně propadly o 70 procent. Listopad přinesl nepatrné zlepšení – v jeho prvním týdnu se gastro tržby pohybovaly kolem 33 procent.

Podle reálných odhadů přišla gastronomie po dvou prvních vlnách uzavření v roce 2020 velmi pravděpodobně o více než 40 % z celkových tržeb oboru, které se v roce 2019 pohybovaly na úrovni 195 miliard Kč. To znamená, že ztráta dosáhne zhruba 80 miliard Kč. Průměrná nákladovost oboru je přitom 80–90 %. „Ztráty, které budou muset hradit provozovatelé gastro provozů, dosáhnou minimálně 40 miliard korun,“ upozorňuje Luboš Kastner, garant projektu „Moje restaurace“ a člen představenstva Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR.

Prioritou bude zajistit bezpečné prostředí pro hosty

Obavy, že ne všichni se do znovu otevřených podniků pohrnou se snaží tříštit mimo jiné Český svaz pivovarů a sladoven (ČSPS). V tiskové zprávě svazu se dočteme, že už na podzim vznikl program Bezpečná restaurace, který umožní otevřít hospody a restaurace, aniž by se staly zdravotním rizikem pro své návštěvníky nebo obsluhu. Jde mimo jiné o souhrn jednoduchých pravidel 3R+S, jejichž dodržování pomůže podnikům zajistit bezpečné prostředí pro hosty.

REKLAMA

„Gastro provozy a jejich personál mají velké zkušenosti s dodržováním přísných hygienických pravidel a bez problémů zvládnou zavést i další potřebná opatření. I restaurace tak mohou pomoci v boji s pandemií a umožnit nám společně a bezpečně si zajít na oběd nebo na pivo,“ dodává  výkonná ředitelka ČSPS Martina Ferencová.

V gastro segmentu mají ohromné ztráty a řada z podnikatelů řeší existenční problémy. Každý další den, kdy mají zavřeno, je pro ně nesmírně těžký, protože doposud poskytnuté kompenzace většině z nich nepokryjí ani fixní náklady. Dodržování protiepidemických a bezpečnostních pravidel je však především teď aktuální a nutné pro budoucnost provozoven a pro to, aby se nemusely znovu uzavírat. Živelné otevírání bez jasných pravidel by nebylo rozumné. Svaz tak nabízí všem provozovatelům hospod a restaurací pomoc s aplikací pravidel výše zmíněné Bezpečné restaurace. Jedním z řešení pro větší akce mohou být například i covid pasy. To vše je ale zatím otázkou budoucnosti.

Místo investic další propouštění

Dá se předpokládat, že ztráty se budou provozovatelé snažit většinou zmírnit vyšší mírou propouštění. Reálná očekávání jsou na úrovni 30 %. „Většina gastronomů vnímá současnou míru podpory jako nedostatečnou, například i vzhledem k podpoře tohoto sektoru v Německu nebo Rakousku. Gastronomie nemá zatím žádnou dodatečnou nadstavbu podpory nad ty již základní poskytnuté,“ komentuje situaci Václav Stárek, prezident Asociace hotelů a restaurací ČR.

Tlak na rychlý růst mezd a nedostatek poptávky

Ekonom České spořitelny (ČS) Michal Skořepa předpokládá, že poptávka po stravovacích službách se postupně vrátí na úroveň, kterou jsme znali před příchodem pandemie. „Za hlavní problém proto pokládám nikoli chybějící poptávku, nýbrž opětovný nedostatek personálu a tlak na rychlý růst mezd v tomto odvětví,“ podotýká pro server Investujeme.cz Michal Skořepa.

 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Půlení bitcoinu je za rohem! Co to znamená, se dozvíte v našem rozhovoru

Tento týden se chystá halving bitcoinu. Zjednodušeně řečeno, snížení odměny za úspěšnou těžbu bitcoinového bloku na polovinu efektivně sníží nabídku nových bitcoinů – a to by podle zásady vzácnosti mělo vést k vyšším cenám. Čím méně bitcoinů se vytěží, tím je bitcoin cennější. Co je to ale […]

Text: Redakce

Foto: eToro

18. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *