CZK/€ 25.165 +0,04%

CZK/$ 23.481 +0,05%

CZK/£ 29.375 +0,05%

CZK/CHF 25.729 +0,16%

Text: Petr Zámečník

14. 05. 2018

1 komentář

Osobní zkušenost: Staňte se prodejcem Golden Gate

 

Profesní sociální síť Linkedin někdy dokáže zmást. Protože vydavatelem našich odborných serverů je finančně poradenská společnost Fincentrum, mám ji uvedenu i u svého profilu. A díky tomu jsem získal nabídku „rozšířit portfolio produktů pro své klienty“ o zlaté spoření Golden Gate. V čem je háček?

Loading



 

Obchodní zástupce Golden Gate si nepřečetl, čím se ve Fincentru zabývám. Nejsem finanční poradce. A tudíž nemám ani klienty, kterým bych mohl zlaté spoření nabídnout. Kdybych finančním poradcem byl, stejně bych ho musel odmítnout. Fincentrum, stejně jako naprostá většina ostatních finančně poradenských společností, neumožňuje v rámci finančního poradenství distribuovat produkty, které nemá v nabídce.

Pro finančně poradenskou společnost je rozhodnutí nepodporovat prodej dalších produktů velmi rozumným rozhodnutím. Sice můžeme diskutovat o tom, zda finanční poradce, který může zajistit slevu na elektřinu a plyn, není pro domácnost přínosnější – a ušetřené peníze může pomoci investovat. Jenže…

Exklusivita, či sluha dvou pánů?

… pokud se finančně poradenská společnost rozhodne plyn a elektřinu do svého portfolia z jakéhokoli důvodu (např. proto, že se zabývá finančními produkty) nezahrnout, nemůže ani svým lidem povolit, aby tak činili „bokem“. Finančně poradenská společnost je za své zástupce zodpovědná, byť na poli finančních produktů. Pro klienta by ale situace, kdy poradce jedné společnosti prodává nefinanční produkty jiné společnosti, matoucí. Na koho by se měl klient obrátit v případě stížnosti či reklamace?

Finančně poradenské společnosti navíc (více či méně dobře) řídí a kontrolují kvalitu produkce svých zástupců. To ale nemohou dělat u produktů, na které „nevidí“. Klient tak snadno může vstoupit do nevýhodného smluvního vztahu s předraženým dodavatelem. A že finanční poradce vybírá nejlepšího pro klienta? Možná… věřte ale někomu, kdo nemá skrupule porušit svou vlastní uzavřenou smlouvu.

REKLAMA

Navíc, kde by měly produkty pro domácnost končit? Má si finanční poradce přibrat plyn a elektřinu, nebo i vysavače a hrnce?

Reputační riziko pro finančně poradenskou společnost je vysoké. Stačí, když její jméno zneužívají podvodníci, kteří s ní nemají nic společného. Nemá zapotřebí, aby reputaci pokoušeli i její vlastní spolupracovníci.

Provize slušné… zaplatí klient

Provizní systém Golden Gate nabízí slušné výdělky. Ovšem zlato je pro klienty ve zlatém spoření dražší než při jiných formách nákupu. Klient si připlatí 10 % nad tržní cenu. Společnost mu ale na oplátku slibuje, že zlato vykoupí za tržní cenu, nikoli pod ní.

Kromě příplatku k ceně zlata klient platí ještě další poplatky. Např. při spoření s cílovou hodnotou 1 mil. Kč klient zaplatí 10 tis. Kč předem a následně z každé platby další 3 %. Dohromady má zaplatit 30 tis. Kč. Nutno ovšem přiznat, že společnost na druhou stranu dává část poplatku zpět formou bonusu. Na ten si klient ale počká.

REKLAMA

Z výše zaplacených poplatků se dá odvodit i výše provize pro zprostředkovatele. Golden Gate prodává své zlaté spoření na principu multilevel marketingu, tudíž vyšší výnos dosáhnou lidé na vyšším stupni hierarchie.

Výhoda zlatého spoření Golden Gate: Průměrování investice

Koupit rozumně velký zlatý slitek či investiční minci vyžaduje částku v řádu desítek tisíc korun. A to může být pro domácnost problém. Když si bude chtít naspořit, může cena zlata povyrůst a úspory se „vysněné investici“ opět vzdálí.

U zlatých spoření Golden Gate je při každé platbě virtuálně nakoupen kus zlatého slitku. Klient tak bude držet jeho určitou část (např. 20 %) bez ohledu na aktuální tržní cenu. Postupné přikupování pak působí podobně jako pravidelná investice do podílových fondů – i v tomto případě dochází k průměrování investice.

Vyplatí se koupit zlato?

Zlato stejně jako ostatní komodity nic neprodukuje. Nepřináší žádné úroky ani dividendy, při držbě zlatého slitku bude jeho majitel držet stále týž stejně velký slitek. Jediné, na čem může vydělat, je změna tržní hodnoty zlata – tedy obdobně, jako Warren Buffett popsal u bitcoinu: „Jen doufáte, že nějaký další chlapík zaplatí víc a vy pak doufáte, že toho člověka najde další člověk, který mu zaplatí ještě víc a tak dále.“

Zlato na rozdíl od bitcoinu a dalších kryptoměn již alespoň prokázalo svou užitečnost nejen v tezauraci hodnot, ale i v průmyslu. A právě z toho plyne jeden z jeho motivů pro koupi – rezerva pro případ tak velké krize, že selžou veškerá finanční aktiva. Pro ostatní účely je možné nalézt lepší aktiva.

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Rozdělený dluhopisový trh

Akcie a dluhopisy vykázaly v roce 2022 po delší době shodný vývoj, když společně zaznamenaly výraznější propady. Stejný směr nalezly obě třídy aktiv i v roce 2023, ale tentokrát udělaly investorům radost a shodně přinesly výrazné kladné zhodnocení. Co se týká letošního vývoje, dostál vzájemný vztah mezi akciemi a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024

Generační rozdíly v investování. Více než 30 % mladých lidí si aktivně spoří na důchod už teď

Každá generace je definována vlastní perspektivou, která vznikla v důsledku generačního historického kontextu a společenských vlivů. Pokud jde o peníze a investice, každá z nich má své zakořeněné investiční postoje, které reflektují ekonomické podmínky, technologický pokrok a celkovou kulturní vyspělost dané doby. Podívejte se blíže na investiční […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024

Do čeho investovat v době války?

Může se zdát, že mezi rizikem a nejistotou je pouze minimální rozdíl, ale není tomu tak. Riziko znamená, že lze na základě přiměřeného datového vzorku vyčíslit pravděpodobnost, zatímco v případě nejistoty je podobná kvantifikace nemožná. Geopolitické události se ze své podstaty pojí s nejistotou a mají širší paletu neznámých […]

Text: Redakce

25. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Garmdasachurdin

    16 dubna, 2021

    Inflace žene cenu nahoru tak jako u všeho! Musíte počkat 10,20,30 let než půjdete do důchodu nebo na pořádnou globální ekonomickou krizi. A to díky rostoucímu zadlužování domácností a států a navyšování dluhových peněžních jednotek se inflace nejprve nejvíce po delší čas projevuje na nemovitostním a akciovým trhu! Zlato a stříbro začne opravdu zhodnocovat, až inflace bude růst rychleji než tempo růstu HDP států anebo věřitelé v hedgeových nebo důchodových fondech budou chtít po společnostech a státech, aby dostály svým závazkům a splatily je. Ono vůbec je nebezpečné si spořit na stáří ve Fiat měnách a doufat, že stát při dnešním tempu zadlužování dostojí svým závazkům při propadu globální ekonomiky.

    Odpovědět