CZK/€ 25.200 +0,18%

CZK/$ 23.143 +0,22%

CZK/£ 29.467 +0,04%

CZK/CHF 26.168 -0,02%

Text: Jaromír Votruba

10. 05. 2010

3 komentáře

Obchodování na úvěr a short sell: Kde a za kolik?

 


 

Služby typu short sell a obchodování na úvěr nejsou v České republice moc rozšířené, a proto informace o poplatcích a náležitostech těchto obchodů není běžně dostupná na stránkách jednotlivých zprostředkovatelů. Například v USA je short sell a margin trading běžně rozšířený styl obchodování.

Celkem deset společností poskytuje úvěry na obchodování drobným investorům. Většinu z nich pochopitelně tvoří obchodníci s cennými papíry (OCP), kteří celkově nabízí širší služby menším investorům. Banky se obvykle specializují na institucionální investory nebo na velké korporace.  

Tabulka 1: Způsoby obchodování na BCPP

Zprostředkovatel

Margin – výše kolaterálu

Short sell – výše kolaterálu

Atlantik FT

od 15% až individuálně podle objemů prostředků

nejméně 15%, pouze CP v ČR

BH Securities

15%

15%

Body INT. Brokers

přerušené členství

přerušené členství

BrokerJet

30%-40%, různé tituly

ne

Capital Partners

25%, min. 3 000 000 Kč

25%, min. 3 000 000 Kč

CMZRB

ne

ne

Cyrrus

20%-25%

20%, za standardních podmínek

Česká spořitelna

viz Broker jet

viz Broker jet

ČSOB

viz Patria

viz Patria

Deutche Bank

ne

ne

Fio

15%-30%

pouze spadové tituly, do výše poskytnutého úvěru

Global Brokers

ne

ne

ING

ne

ne

J&T Banka

ano, velmi individuální přístup

ano, odvíjí se od objemu a četnosti obchodů a od délky spolupráce s bankou

KB

ne

ne

LBBW

okolo 30%

okolo 30%, max. 10 dní

Patria

min. 50% poř. hodnoty akcií

40%

PPF

pouze instit. investor

pouze instit. investor

Raiffeisenbank

45%

ne

RBS

ne drobným investorům

ne drobným investorům

UniCredit Bank

ne drobným investorům

ne drobným investorům

WOOD Company

ne drobným investorům

ne drobným investorům

Zdroj: http://www.px.cz/kde_nakoupit.aspx, některé informace o výši kolaterálu dostupné na stránkách OCP a bank, ostatní po osobním či telefonickém kontaktu zaměstnanců jednotlivých společností.

Tabulka 1 shrnuje, jaké jsou požadované výše vlastních prostředků v případě uvedených typů obchodování. Obecně lze konstatovat, že výše kolaterálu se pohybuje v rozmezí 15 % až 50 %.

Sazby, které jsou v tabulce uvedené, můžou být v některých případech pouze orientační. Například burzovní makléř Cyrrus uváděl, že výše vlastních prostředků je velmi individuální záležitost. Záleží na celkovém objemu investovaných prostředků, na volatilitě trhu nebo například na důvěře společnosti ke klientovi, která může pramenit z dlouhodobé spolupráce a spolehlivosti investora při plnění závazků. U společnosti Fio se výše kolaterálu odvíjí od typu obchodování, kde při aktivním obchodování je to pouze 15 %, kdežto při delším obchodování je to až 30 %.

Někteří zprostředkovatelé omezují poskytování úvěru a short sell pouze na vybrané tituly. Příkladem může být BrokerJet, kde na nákup SPADových titulů potřebujete v průměru 30 % vlastních prostředků, ale v případě PEGAS NONWOVENS SA je to už 60 %, stejně tak tomu je při short sellu. Patria Direct umožňuje short sell na vybraných SPADových titulech (ČEZ, Erste, NWR, CETV, Unipetrol, výjimečně Komerční banka a Telefónica O2). Dostupnost jednotlivých titulů si klient musí ověřit u makléře. Nejlevnější je půjčka cenných papírů, které OCP nebo banka přímo má k dispozici a nemusí si je půjčovat od třetích stran.

Nejširší nabídku služeb mají Fio, Atlantik FT a Patria Direct, kteří svým klientům umožňují všechny způsoby obchodování, úvěrové obchody i short sell. Banky, které zprostředkovávají obchodování na úvěr, jsou pouze čtyři. ČSOB a Česká spořitelna využívají pro investování na akciovém trhu třetí strany. BrokerJet je dceřinou společností České spořitelny a byl založen v roce 2002. ČSOB nabízí na pobočkách svým klientům bezplatné podepsání smlouvy s Patria Direct. Raiffeisenbank nabízí pouze margin trading, ale za poměrně výhodných podmínek, viz Tabulka 2.

Poskytování úvěru a short sellingu je velmi individuální záležitostí každé banky, OCP nebo klienta. Sazby se většinou odvíjejí od tržních úrokových sazeb, proto je potřeba brát jejich hodnotu orientačně. Poplatky za short sell jsou diametrálně odlišné a jejich porovnatelnost je tudíž značně obtížná. Tabulka slouží pro základní orientaci drobného investora v cenách jednotlivých metod obchodování.

Tabulka 2: Referenční úrokové sazby a poplatky za short sell

Zprostředkovatel

Referenční úroková sazba

Poplatky za short sell

Atlantik FT

8,95%

2 x  570 Kč – za uzavření a otevření pozice

BH Securities

8,90%

1317 Kč UNIVYC, 1152 Kč SCP

BrokerJet

8,50%

ne

Capital Partners

6%

6% + 0,55% z objemu, 1700 Kč pokyn, 1700 Kč otevření či uzavření marginu

Cyrrus

9,60%

v řádech stokorun

Fio

záleží na úvěrovém programu, 5,8% až 11,3% + 0,12% z objemu transakce

od 0,04 % denně z hodnoty půjčených cenných papírů, 3000 Kč za Buysell

J&T Banka

není jednoznačně určeno

není jednoznačně určeno

LBBW

5,90%

sazba stejná jako při standardních pokynech, LBBW obchoduje  přes WOOD Company

Patria

8%

7% p.a.  z půjčeného objemu, počítá se z doby, kdy je short pozice otevřená

Raifeisenbank

5% + PRIBOR

ne

Zdroj: Internetové stránky jednotlivých zprostředkovatelů, ostatní sazby a poplatky zjištěné osobně, telefonicky nebo elektronicky od zaměstnanců OCP nebo bank.

Úrokové sazby při čerpání úvěru na obchodování jsou levnější u bankovních subjektů. Investor nesmí opomenout ještě procentní sazbu z objemu obchodů, která se ve většině případů shoduje s poplatkem při standardních pokynech. Nižší úroková sazba u bank je obvykle kompenzována vyšším poplatkem za obchod. Investor musí zvážit, zda se mu vůbec obchodování na úvěr vyplatí při takto velkých sazbách.

Úrokové sazby se dají po individuální domluvě vždy o nějaký ten procentní bod snížit. Záleží to na četnosti obchodů, jejich objemů, solventnosti a na mnoha dalších faktorech, proto zdůrazňuji, že k těmto číslům lze přihlížet pouze orientačně. Poplatky za short sell jsou velmi těžko porovnatelné, některé společnosti si účtují fixní poplatek za otevření a uzavření pozice plus standardní procentuelní sazbu z objemu obchodů, naopak jiní mají speciální sazby pro tento druh obchodování.

Loading

Vstoupit do diskuze 3 komentáře

Zdroj a více informací: CII750.cz



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • ariane

    11 března, 2016

    Dobrý deň, moje meno je ariane som len zdieľať s vami moja radosť, radosť, že pani ABYGAIL mi to dlho som pri hľadaní pripravený na operáciu v nemocnici a vďaka Bohu priateľ mi dal svoj e-mail a kontaktoval a ona ma poskytnutie úveru 50 000 € so sadzbou 4% ročne s veľmi jednoduché podmienky. Cítim sa dobre, teraz po operácie Ak ste potrebujú úver kontaktoval to ide vám pomohol. Tu je jeho e-mail: abyabygaelle@gma­il.com

    Odpovědět

  • ariane

    14 března, 2016

    Dobrý deň, moje meno je ariane som len zdieľať s vami moja radosť, radosť, že pani ABYGAIL mi to dlho som pri hľadaní pripravený na operáciu v nemocnici a vďaka Bohu priateľ mi dal svoj e-mail a kontaktoval a ona ma poskytnutie úveru 50 000 € so sadzbou 4% ročne s veľmi jednoduché podmienky. Cítim sa dobre, teraz po operácie Ak ste potrebujú úver kontaktoval to ide vám pomohol. Tu je jeho e-mail: alicebeneth@gma­il.com

    Odpovědět

  • Maria Vargas

    3 listopadu, 2018

    * BY STE CHCELI ÚVER INVEST *
    * Ste v noci spat, ako môžete získat pôžicku?
    * Hladáte pre osobné pôžicku?
    * Hladáte pôžicku na zacatie vlastného podnikania?
    * Hladáte pôžicky pre velké projekty?
    * Hladáte pre investicná pôžicka?
    DNES, E-MAIL: bankplcglobalaccess2@gmail.com

    Odpovědět