CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/$ 23.413 +0,02%

CZK/£ 29.594 +0,24%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

Text: Daniel Kuchta

24. 09. 2008

14 komentářů

Akcie padají? Vydělávat se nebude

 


 

Americká komise pro cenné papíry (SEC) se rozhodla, že zabrání dalším propadům cena akcií finančních institucí tím, že u nich omezí spekulace na pokles, tzv. short selling. Zatím se to týká především tzv. naked, neboli nekrytého short sellingu. Ale v případě, že se situace neuklidní, může dojít k pozastavení všech operací na krátko.

Při naked short sellingu může být nabídka krátkého prodeje učiněna bez toho, aby došlo k vypůjčení akcií. Při realizaci transakce musí být akcie doručeny kupujícímu, zpravidla do tří dnů. Tyto tři dny má tak prodávající na to, aby akcie dodal. Pokud to nestihne, má zprostředkovatel problém. Oficiálně má zákaz ochránit instituce, které fungovaly jako zprostředkovatelé naked short sellingu a zároveň se týkaly tyto operace jejich akcií. Při otevírání krátké pozice tak bude muset dojít také k dodávce cenných papírů ještě v tentýž den, jinak půjde o porušení zákona.

Podobným krokem se prezentoval také britský úřad pro finanční služby (FSE), který omezil short selling u vybraných finančních titulů s tím, že pokud to nedopadne dobře, bude otevírání krátkých pozic zakázáno u ostatních finančních titulů, případně všech veřejně obchodovaných akcií. K určitým omezením při prodeji akcií pak přistoupili také regulátoři v jiných zemích, například Irsku, Austrálii, Francii, Německu, nebo Švýcarsku.

Jde o bezprecedentní kroky, které mají zastavit další prohlubování krize na finančních trzích, k níž podle některých odborníků právě short selling výrazně přispívá.

Short selling sám o sobě ale za krizi nejspíše nemůže a jeho omezení určitě nemůže mít dlouhodobě pozitivní vliv na dění na trzích (trhy po pár dnech beztak klesly). Naopak, na zdravých trzích funguje otevírání krátkých pozic spíše jako „zpomalovač“ příliš rychlého nárůstu cen u akcií, které mohou být nadhodnocené.

REKLAMA

Obchodníci, kteří otevírají krátké pozice, totiž nepatří mezi ovečky ve stádu, které nakupují, když nakupují všichni. Tito obchodníci věnují mnoho času k získání co možná největšího množství informací o společnosti, která se jim zdá nadhodnocená a na jejíž pokles jsou pak ochotni spekulovat. Půjčování akcií pak může mít pozitivní vliv také pro ty, kteří akcie vlastní a půjčují, protože mají z úroků za půjčku extra zisk. Z tohoto pohledu má tedy short selling skutečně pozitivní vliv na výkonnost trhů, protože zamezuje utváření bublin a zároveň zvyšuje likviditu trhu.

Je pravdou, že otevírání krátkých pozic může vést ke zvyšování denní volatility u akcií, což investoři nevidí rádi a vnímají to jako zvyšování rizika a může to mít negativní vliv na jejich chování v dobách paniky. Často se navíc mylně tvrdí, že obchodníci, kteří otevírají krátké pozice, rádi ovlivňují trh vypouštěním smyšlených, nebo falešných negativních zpráv o firmách, což jim přinese zisk díky následnému poklesu ceny akcií (těmto praktikám se říká short and distort).

Tato tvrzení, že shortaři tímto způsobem rádi manipulují s trhem, jsou však příliš jednostranné. Stejné praktiky se totiž vesele využívají i opačným směrem (pump and dump). Oba způsoby ale využívají pouze hloupost investorů, kteří jsou v silně trendových trzích náchylní k neuváženému konání (euforie i panika jsou v podstatě to samé). A samozřejmě jsou zakázány.

Nevýhodou short sellingu je také fakt, že je považován za spekulativní metodu obchodování. Jde totiž většinou o krátkodobé obchody, což skutečně jsou spekulace. Jelikož ale slovo spekulant a spekulace, zejména v neklidných dobách, jako je ta současná, nabírá významu největšího odpadu a neužitečného plevelu na trzích (alespoň ty snahy zde určitě jsou), je lehké svalit vinu právě na ně.

REKLAMA

Pak si už jen dáme rovnítko mezi short selling a pokles trhů, a není co řešit. To, že krizi finanční krizi má na svědomé nenasytná honba za ziskem, obchodování s předraženými bezcennými cennými papíry a bezmezný optimismus na akciových trzích v posledních letech (nedostatek shortařů?), to snad dnes nezajímá nikoho.

A co investory na shortech tak láká? I když je pravdou, že trhy mají v dlouhém horizontu stoupající tendenci, tak v průměru třetinu svého času klesají. Ať už jde o krátkodobé korekce, vybírání zisků, nebo krize podobné současné situaci, jsou propady většinou intenzivnější a rychlejší, což zaručuje relativně zajímavé zisky v krátké době.

Na druhé straně ale investor musí počítat s tím, že jeho potenciální ztráty mohou být teoreticky neomezené. Otevření krátké pozice je v tomto směru přesným opakem nákupu akcií, kdy je ztráta omezená poklesem ceny akcie na nulu, a zisk je vzhledem k neomezenému růstu akcií rovněž neomezený (teoreticky). U short sellingu je zisk omezen právě nulovou cenou akcie a ztráta neomezena limitem maximální ceny za akcii. Toto riziko si ale musí uvědomit každý investor sám.

Sbohem, svobodný trhu

Omezení short operací mi přijde stejně pochybné, jako kdybychom omezili otevírání long pozic v časech nafukování bublin. Při výrazném růstu trhů před splasknutím bubliny si mohou narvat kapsy prakticky všichni, pokud ale chce někdo vydělat na poklesu (dnešní chaotické výprodeje související s propady jsou vlastně to samé, co bylo včerejší euforické nakupování a nafukování bubliny), tak mu to zatrhneme?

Omezení otevírání krátkých pozic není řešením nastalé situace, a regulační úřady v USA a GB pouze dokázaly, že nejsou schopny řešit problémy systematicky, jejich předcházením (nebylo by lepší klást větší důraz na odhalování a potírání praktik typu short and distort a pump and dump namísto omezení volnosti poctivých investorů?). Řešení nastalé situace zoufalými kroky (kromě dočasného a podivně načasovaného omezení short sellingu například nalití do systému stovek miliard dolarů bez toho, abychom věděli, jak to uděláme) mezi systematické kroky určitě nepatří. A argument, že když se trhy chovají nestandardně, tak je nutné přijímat nestandardní opatření, mi rovněž přijde trochu alibistický.

Loading

Vstoupit do diskuze 14 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Jan Dvořák

    25 září, 2008

    Přesně a výstižně napsáno.

    Proč bychom ale nemohli vydělávat na klesající trzích i při zákazu short obchodů?
    Stačí nakoupit např. put opce, certifikáty či warranty

    Odpovědět

  • Michal Kára

    25 září, 2008

    Protoze emitent techto derivatu se musi taky nejak zajistit a pokud nemuze shortovat, ma to dost ztizene…

    Odpovědět

  • Jan Dvořák

    25 září, 2008

    Také proto už dostali výjimku, pokud s nepletu.
    Navíc, dříve vydané opce, warranty či certifikáty se přeci i nadále obchodují.

    Stejně jako nebyla povinnost uzavřít otevřené short pozice.

    Odpovědět

  • Michal Kára

    25 září, 2008

    To jo, ale co jsem slysel, tak nektere put warranty na banky se prestaly kotovat.

    Odpovědět

  • Jan Dvořák

    25 září, 2008

    To jsem nevěděl, dík za info.
    Sám jsem narazil jsem na zdržení, speciálně minulý pátek než otevřely US trhy, ne však na absenci kotace.

    Odpovědět

  • chk

    25 září, 2008

    napriklad warrant AA09BU jde bez problemu koupit. je to put na Wal Mart. to jen jeden priklad z mnoha…

    Odpovědět

  • Petr

    25 září, 2008

    WalMart ale není finanční instituce. Pokud vím, tak se zákaz vztahuje pouze na některé z finančních institucí…

    Odpovědět

  • FL

    25 září, 2008

    ja si taky rikam,ze mi to nesedi. walmart je snad sit obchodu ne?;p

    Odpovědět

  • chk

    25 září, 2008

    tak teda GS3NF5. je to turbo put na Citi:)

    Odpovědět

  • chk

    25 září, 2008

    SG0M65 put warrant BoA

    Odpovědět

  • chk

    25 září, 2008

    error. je to jen turbo. warranty asi skutecne moc nebudou:). takhle to chodi, kdyz clovek dela vic veci najednou…

    Odpovědět

  • Michal Kára

    25 září, 2008

    > … Zatím se to týká především tzv. naked, neboli
    > nekrytého short sellingu.

    To neni pravda, ted se neda otevrit ani kryty short na financni tituly (a dokonce i SPY ETF je od vcerejska non-shortable).

    Odpovědět

  • obchodnik

    25 září, 2008

    konecne nejaky clanek, kde autor zna rozdil mezi naked a „normalnim“ short sellingem. sice bych si tipnul, ze se o tom dovedel az ted, ale to neva. dulezite je, ze to sepsal dobre. pri procitani jinych odbornych for, diskuzi se clovek nestaci divit co lidi, kteri obchoduji na burze vypusti za hovadiny a ve finale vubec nevedi jak to funguje a jaka je podstata. takze diky za edukativni clanek.

    Odpovědět

  • Anonym

    28 září, 2008

    Statistika akciových, komoditních indexů a komodit k 25.9.2008 – http://www.sweb.cz/Miroslav.Pitak/statistika.htm

    Odpovědět