CZK/€ 24.995 -0,12%

CZK/$ 23.189 -0,41%

CZK/£ 29.176 -0,21%

CZK/CHF 25.620 -0,19%

Text: Karel Pučelík

29. 04. 2021

0 komentářů

Nový start nebo historická chyba?

 

Zdroj: Pixabay.com

Smlouva o vztazích mezi Evropskou unií a Velkou Británií po schválení ve Wetsminsteru získala i souhlas evropských poslanců. Mluvilo se o novém startu i o „první obchodní smlouvě, která zavádí bariéry“.

Loading



 

Téměř pět let po referendu v roce 2016 s rozdělením cest Evropské unie a Velké Británie souhlasí i evropští poslanci. Včera totiž Evropský parlament schválil dohodu z konce minulého roku. Smlouva o uspořádání vzájemných vztahů prošla s velkou většinou. Pro schválení bylo 660 poslanců, proti byla jen pětice.

Evropští poslanci mluvili o otevírání nové kapitoly a startovnímu bodu pro novou spolupráci mezi Británií a kontinentem.  Ve prospěch schválení hovořila i šéfka Evropské komise Ursula Von der Leyenová a prezident Evropské rady Charles Michel.

Smířlivá slova zněla i na druhé straně průlivu. „Tento týden je posledním krokem na dlouhé cestě, která poskytne stabilitu našemu novému vztahu s EU jakožto zásadním obchodním partnerům, blízkým spojencům a suverénním rovnocenným osobám. Nyní je čas těšit se na budoucnost a na budování globálnější Británie,“ řekl podle britského deníku The Guardian konzervativní premiér Boris Johnson.

Historická chyba?

Navzdory hladkému průchodu smlouvy Evropským parlamentem ale brexit nadále budí emoce. Padaly zde poznámky o historické chybě a vlivný europoslanec Guy Verhofstadt se na svém twitterovém profilu podivoval, „že se jedná o první obchodní smlouvu, která zavádí bariéry a odbourává svobody“. Dohoda sice protekcionistická opatření nezavádí, ale firmám v Británii i v Evropě vznikají nové administrativní povinnosti, z nichž mimořádně některé rozhodně nejsou malými problémy.

REKLAMA

Klid skutečně nepřinese ani formální schválení dohody. A není divu, protože mnoho bodů, o kterých se včera jednalo, vlastně až tak úplně dobře nefunguje. Stále se mluví o Severním Irsku, které má být od zbytku Spojeného království odděleno pásmem pro hraniční kontroly. Londýn však začátek kontrol protiprávně odsunul, za což v Bruselu následovala velmi negativní reakce.

Spory – hlavně mezi Brity a Francouzi – vyvolává část věnovaná rybolovu.  Získat povolení do královských vod totiž není pro pevninské rybáře zrovna jednoduché. Země s galským kohoutem ve znaku zase hrozí odvetou v dalších záležitostech. Ať se nám to líbí nebo ne, brexitové spory s námi zůstanou i po pátém výročí kontroverzního referenda.

 

 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *