CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/$ 23.413 +0,02%

CZK/£ 29.594 +0,24%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

Text: Redakce

Foto: V4 Group

12. 05. 2023

0 komentářů

Nový konsolidační balíček očima daňového experta

 

Vláda představila svůj konsolidační balíček. Dojde ke zrušení 22 daňových výjimek, DPH bude mít dvě sazby, dojde k vyššímu zdanění alkoholu a tabáku a zdvojnásobí se daň z nemovitosti. Na druhou stranu zlevní důležité položky, jako jsou potraviny, bydlení, léky. Dopad daňových změn by měl být podle předsedy vlády Petra Fialy co nejmenší. 

Loading



 

Daň z nemovitosti bude vyšší. “Daň z nemovitých věcí je u nás oproti valné většině států Evropské unie a OECD výrazně nižší. Její zvýšení dopadne především na společnosti investující do nemovitostí, kterým skokově narostou náklady. Co se týče dopadu na domácnosti, zvýšení daně z nemovitostí na dvojnásobek by nemělo mít zásadnější vliv na poptávku po bydlení. I po navrženém zvýšení nepůjde o zásadní položku pro domácnosti,” komentuje Michal Jelínek, partner V4 Group.

Dvě sazby DPH místo tří

Vláda také rozhodla, že místo tří sazeb daně z přidané hodnoty, budeme mít dvě. „Sjednocení snížených sazeb DPH na úroveň 12 % je poměrně překvapením. Oproti původně diskutovaných 14 % se jedná o pokles, který bude mít nemalý vliv na příjmy státního rozpočtu. Z hlediska dopadu na nízkopříjmové skupiny obyvatel lze pozitivně hodnotit skutečnost, že ve snížené sazbě budou položky jako teplo a vodné a stočné, které podle dřívějších informací měly být v základní sazbě 21 %,“ uvádí Michal Jelínek a dodává, že snížení počtu sazeb DPH ze tří na dvě je z pohledu daňového systému zcela určitě dobrým krokem, je ale otázka, zdali správně načasovaným.

Nižší sazba DPH se bude vztahovat například na bezlepkové výrobky, vodné a stočné, teplo, doprava cestujících, ubytovací a stravovací služby s výjimkou točeného piva, vstupenky na kulturní a sportovní akce, časopisy, léky, stavební práce pro bydlení, potraviny, dětské sedačky do automobilů a pohřební služby. Zbylé položky, které patřily do snížených sazeb se přesunou do základní 21procentní sazby.

Méně sazeb DPH je lepší

Čím méně sazeb DPH máme, tím méně bude vláda čelit lobbistickým tlakům zájmových skupin o přeřazení konkrétních služeb či zboží do nižších sazeb. Vláda si nicméně v krizovém období zúžila manévrovací prostor a rozhodnutím o výši snížené sazby na úrovni 12 % také snížila možné příjmy do státního rozpočtu. Pozitivní zprávou pro občany je snížení DPH u potravin z 15 % na 12 %. Aby se toto snížení projevilo také poklesem cen pro konečné spotřebitele, je nezbytné, aby podmínky na trhu s potravinami byly dostatečně konkurenční. Je na vládě a vládních agenturách, aby konkurenční prostředí zajistili a tvrdě postihovali jeho porušování,“ podotýká Jelínek.

Další změnou je, že od roku 2025 vzroste ze současných 19 % na 21 % daň z příjmu právnických osob.  státu to vynese 22 miliard korun. Podle nové úpravy rozpočtového určení daní půjdou zmíněné dva procentní body do státního rozpočtu.

REKLAMA

Majitelé obchodních společností potrápí zvýšení sazby daně z příjmu

Zvýšení sazby daně z příjmu právnických osob z 19 % na 21 % sice zcela zřejmě neuvítají majitelé obchodních společností, nicméně bylo by značně nefér, pokud by se na konsolidaci veřejných financí nepodíleli,“ říká Michal Jelínek.

Zvýšení korporátní daně o dvě procenta nebude mít zásadní dopad do hospodaření společností a nepovede k masivnímu odlivu společností z ČR. Daň není pro společnosti nic jiného než náklad a ty v posledních letech rostly v násobně vyšší míře. Sazbou na úrovni 21 % srovnáme sousední Slovensko. Ani zdaleka sazba nedosáhne hodnoty sousedního Německa a je stále pod úrovni sazby Rakouska. Naopak odskočíme Polsku, které má progresivní daň ve dvou pásmech 9 % a 19 %, a Maďarsku, které má rovnou daň 9 %. U Maďarska je nutno podotknout, že mimořádně nízkou korporátní daň vyrovnává nebývale vysoká základní sazba DPH ve výši 27 %, existence daně z bankovních transakcí a lokální daně, což je efektivně obratová daň,“ říká Michla Jelínek, partner V4 Group.

Zdraží alkohol včetně piva

Připlatit si na nákupu budou muset milovníci alkoholu. Daně z cigaret, tabáku na kouření a doutníků se v roce 2024 zvýší o deset procent. V příštích třech letech pak vždy o pět procent. Nižší sazba daně z hazardních her se zvýší z nynějších 23 % na 30 %. Daň z lihu se příští rok zvýší o deset procent a v následujících třech letech vždy o pět procent.

Navýšení spotřební daně u lihu byl vcelku očekáváný krok. Stále ji máme spíše nižší oproti ostatním zemím EU. Překvapivé je zvýšení spotřební daně u piva, kde dodatečný výnos má být vyšší než u lihovin. To bude mít samozřejmě za následek další zdražení piva. Již nyní pivovary čelí velkému tlaku rostoucích nákladů. Je dobře, že vláda nenavrhla zavedené spotřební daně z tichého vína, jak se dříve diskutovalo. Argument, že většina zemí EU spotřební daň na tiché víno uplatňuje, a proto ji můžeme také zavést, je poměrně nepřesný. Uplatňují ji především země, které víno neprodukují, ale pouze importují. Z třech největších producentů v EU, Itálie a Španělsko spotřební daň na tiché víno nemají a Francie pouze na relativně nízké úrovni, přitom její výnos se částečně opět vrací vinařům,“ uzavírá Jelínek.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Kalkulačka pro výpočet orientační pojistné hodnoty – snížení rizika podpojištění

V roce 2023 Česká asociace pojišťoven (ČAP) představila nový standard pro výpočet pojistné hodnoty nemovitostí, zaměřený především na rodinné domy. Cílem tohoto standardu je minimalizovat riziko podpojištění. V rámci tohoto úsilí byla vytvořena kalkulačka pro orientační hodnotu pojistného, dostupná na webových stránkách ČAP. Tato kalkulačka umožňuje zadat […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

27. 03. 2024

Jaké sankce hrozí při nedodržení povinností v rámci daňového přiznání?

Stále platí, že nejvíc lidí podává přiznání k dani z příjmu fyzických osob až poslední týden v březnu. Proto Finanční správa od pondělí 25. března do úterý 2. dubna letos prodlužuje úřední hodiny podatelen všech finančních úřadů. Finanční úřady budou otevřené od 8 do 17 hodin. Neplatí to však pro […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *