CZK/€ 25.165 +0,04%

CZK/$ 23.481 +0,05%

CZK/£ 29.375 +0,05%

CZK/CHF 25.729 +0,16%

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

01. 12. 2023

0 komentářů

Novinky z trhu korporátních dluhopisů za září 2023

 

Zdá se, že trh korporátních dluhopisů u nás našel strop. Už řadu měsíců máme průměrný výnos z podnikových dluhopisů vážený velikostmi emisí mezi 8 až 9 %. Zářijový výsledek je přitom téměř stejný jako ten srpnový, když klesl z 8,61 na 8,60 %.

Loading



 

Je evidentní, že se trh připravuje na otočení trendu. Jakmile ČNB sníží své úrokové sazby, půjdou výnosy dluhopisů dolů. První snížení sazeb ČNB přitom čekám koncem prosince.

Vážený průměrný výnos

Zářijový objem emisí překvapivě poklesl výrazně pod dlouhodobý trend, když činil jen 1,9 mld. Kč. Obvykle se přitom pohybujeme kolem 4 mld. Kč. Dlouhodobý trend ukazuje, že emise jsou stále menší a menší. To je dáno tím, že přibývá malých emisí.

REKLAMA

Objem emisí

V letošním roce přitom tvoří největší podíl emise do 25 mil. Kč. Ty představují 47 % trhu. Velké emise nad 100 mil. Kč tvoří jen 17 % trhu.

Struktura emisí dle objemu

REKLAMA

Z pohledu výnosů je nejvíce výnosů dluhopisů v rozmezí 8 až 10 %. Výnosy nad 10 % tvoří 21 % trhu. Novinkou jsou variabilní dluhopisy. Tedy dluhopisy, jejichž výnosy jsou navázány na mezibankovní sazby PRIBOR. To je reakce trhu na očekávání dlouhodobého poklesu úrokových sazeb.

Pro emitenty je totiž např. dnes smysluplné dát dluhopisům výnos 10 %, ale za rok to může být nehorázně hodně, a proto až klesnou úrokové sazby o jeden procentní bod, poklesnou i výnosy o jeden procentní bod. Tyto variabilní dluhopisy přitom tvoří 11 % trhu.

Struktura emisí dle výnosu

Září byl zajímavý tím, že průměrná splatnost emisí byla vysoko nad trendem. Zatímco obvykle činí splatnost 4 roky, v září to bylo 4,4 roku, což je letošní rekord.

Délka splatnosti emisí

Autor: Vladimír Pikora, hlavní ekonom skupiny Comfort Finance Group

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Rozdělený dluhopisový trh

Akcie a dluhopisy vykázaly v roce 2022 po delší době shodný vývoj, když společně zaznamenaly výraznější propady. Stejný směr nalezly obě třídy aktiv i v roce 2023, ale tentokrát udělaly investorům radost a shodně přinesly výrazné kladné zhodnocení. Co se týká letošního vývoje, dostál vzájemný vztah mezi akciemi a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024

Generační rozdíly v investování. Více než 30 % mladých lidí si aktivně spoří na důchod už teď

Každá generace je definována vlastní perspektivou, která vznikla v důsledku generačního historického kontextu a společenských vlivů. Pokud jde o peníze a investice, každá z nich má své zakořeněné investiční postoje, které reflektují ekonomické podmínky, technologický pokrok a celkovou kulturní vyspělost dané doby. Podívejte se blíže na investiční […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024

Do čeho investovat v době války?

Může se zdát, že mezi rizikem a nejistotou je pouze minimální rozdíl, ale není tomu tak. Riziko znamená, že lze na základě přiměřeného datového vzorku vyčíslit pravděpodobnost, zatímco v případě nejistoty je podobná kvantifikace nemožná. Geopolitické události se ze své podstaty pojí s nejistotou a mají širší paletu neznámých […]

Text: Redakce

25. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *