CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/$ 23.663 -0,22%

CZK/£ 29.501 -0,13%

CZK/CHF 26.030 +0,03%

Nižší DPH na potraviny: úspora pro lidi nebo pro řetězce?

 

Prezident svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza se nechal před nedávnem slyšet, že by bylo dobré snížit DPH na potraviny. Koncoví spotřebitelé by nižší ceny u různého zboží jistě uvítali. Otázkou je, jestli nižší sazba DPH na potraviny bude mít za důsledek i nižší ceny v obchodech. Podle ministryně financí Alena Schillerová peníze zůstanou řetězcům a nepromítnou se do koncových cen.

Loading



 

„Navrhneme to, když se bude projednávat rozpočet na příští rok,“ řekl Tomáš Prouza prezident svaz obchodu a cestovního ruchu s tím, že by byl rád, aby se DPH na potraviny snížila k 1. lednu 2021. „Dnes jsme totiž v pro mě až perverzní situaci, kdy DPH na pivo je nižší než na chleba,“ dodal.

Podle Prouzy je DPH na potraviny v Česku čtvrtá nebo pátá nejvyšší v Evropě. Návrh by měl mít podporu Agrární komory. „Určitě by bylo dobře to snížit. Pokud snížení DPH se promítne do snížení cen, tak se hlásím,“ řekl Zdeněk Jandejsek z Agrární komory.

Schillerová si myslí, že peníze zůstanou řetězcům

„Jsem zásadně proti snížení DPH na potraviny. Když pominu to, že by tím přišel rozpočet o desítky miliard, komu by ty peníze zůstaly? Zůstaly by řetězcům,“ řekla Schillerová.

Podle ní je naopak načase, aby se tuzemské obchodní řetězce o marže podělily s lidmi, protože je mají již v současnosti nehorázně vysoké.

REKLAMA

Podobná situace se letos už řešila, a to u čepovaného piva. Vláda sice DPH snížila, ale pivo nezlevnilo. „Kritika, která se snesla na snížení DPH na čepované pivo, byla oprávněná, protože snížená sazba se na ceně příliš projevit nemůže. Jiné by to bylo, kdyby DPH bylo sníženo na všechny druhy piva, tedy i prodávané v obchodech, a nejen na to čepované,“ vysvětluje Michal Jelínek, majitel společnosti V4 Group, která upozornila na nesmyslnost nových sazeb.

Lidem by nižší DPH pomohlo

Teď je ale situace jiná a snížení DPH na potraviny by mohli pocítit i koncoví zákazníci. „Nižší sazba DPH na potraviny, kterou navrhuje Svaz obchodu a cestovního ruchu by mohla mít za důsledek snížení cen potravin. DPH na potraviny je v České republice nejvyšší v Evropské unii, přitom rozhodně nepatříme mezi nejbohatší země v EU. Prostor pro snížení DPH na potraviny tu určitě tedy je. Vláda by však měla detailně definovat, na které typy potravin by druhá snížená sazba platila. Do druhé snížené sazby, tedy 10procentní, momentálně spadá především pečivo,“ říká Michal Jelínek.

Německo od 1. července přistoupilo ke snížení DPH nejen u potravin a drogérie, ale i u oděvů, elektroniky a nábytku. Nižší DPH zavedlo Německo na půl roku, vyšší sazba klesla z 19 na 16 procent a snížená ze sedmi na pět procent.

„Výhodnější tak je pro Čechy rovněž nakupování na německých e-shopech. Češi v nich nejčastěji nakupují zboží pro děti, třeba pleny, ale také elektroniku, elektrospotřebiče nebo oblečení. Například v případě elektroniky může být zlevnění z titulu nižší německé DPH opravdu citelné,“ podotýká Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Czech Fund.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Podnikatelská svoboda v Česku. Jsme na tom skutečně tak špatně?

Podnikatelská svoboda v ČR – Úroveň podnikatelské svobody za posledních pět let v České republice klesla. Vyplývá to analýzy Hospodářské komory České republiky (HN) na základě dat živnostníků a firem, které HN zastřešuje. Hlavním důvodem je to, že stát na podnikatele uvaluje nové povinnosti, které s podnikáním nesouvisí. Je […]

Text: Filip Kučera

04. 10. 2022


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *