CZK/€ 25.200 +0,18%

CZK/$ 23.143 +0,22%

CZK/£ 29.467 +0,04%

CZK/CHF 26.168 -0,02%

Text: Petr Fejtek

24. 01. 2008

2 komentáře

Neveselý fondový listopad

 


 

Neopakovalo se letní nadšení pro akciové fondy, kdy investoři hledali snížené ceny, ale ani jarní stádní směřování do zajištěných fondů. Takže se ctí a palmou vítězství se s podzimní náladou vypořádaly vlastně pouze smíšené fondy.

Evidentně ve snaze zvolit "zlatou střední cestu", k čemuž jistě významně dopomáhala i doporučení v bankovních pobočkách. Jasně totiž dominovaly řady Fénix v KB a profilové mixy v ČS. Jen v ČSOB podobné strategie často nahrazují zajištěnými fondy. Jak se vůbec vyvíjí investiční poradenství v našich bankách, přiblížili nám rozsáhlým mystery testem redaktoři FOND SHOP a přetiskne jej i prosincový Finanční poradce.

Že krvácejí fondy peněžního trhu, je před Vánocemi obvyklé, o dluhopisových fondech je čím dál smutnější hovořit – nyní oba naše největší již na roční výkonnosti procento tratí, Pioneer obligační dokonce procenta dvě.

Zajištěná vějička už není, co byla
Zajištěné fondy se nakonec přes určité výkyvy dostaly na druhé místo, ale se značným odstupem za mixy. Navíc v posledních týdnech došlo i ke značnému odlivu z fondů (i zajištěných) zaměřených na Asii – o tamní bublině se hovoří příliš nahlas.

Prodej zajištěných fondů se po obrovské vlně zájmu zřejmě dostává na rozumné úrovně, protože čím dál víc investorů chápe jejich konstrukci, totiž, že nic není zadarmo. Jistěže se výborně prodávají a lze s nimi i aktivněji hospodařit (nejen čekat na ukončení), ale i naše investorská veřejnost se pomalu učí. Tak či onak, mixy spolu s akciovými zvládly dvojnásobek sumy, co zajištěné.

Trpělivost s akciemi
Akciové fondy se přesto drží doslova chlapsky, když i v tak strašidelném období získaly bezmála 400 milionů korun. Část investorů jistě opět zkoušela "chytit výprodej" a jejich značné části se to povedlo, jenže poté šly ceny ještě níž. Takže i přes několikaprocentní zlepšení za minulý týden na měsíční výkonnosti ukazují akciové fondy stále ještě kolem 8 % ztráty, výjimečné nejsou ani 10% úbytky hodnot.

Nu a snad nejhůř dopadají nedávné "hity", tedy realitní fondy, jejich půlroční ztráty již přesahují až neuvěřitelných 25 %. Kdo je tedy prodával jako tutový zázrak, jistě může zpytovat svědomí – to ostatně i ten, kdo je za takové kupoval.

Koruna nad zlato
Další šokující vývoj předvádějí měnové trhy. O dolaru snad raději nemluvit a není všem dnům konec. Americe je totiž jeho úroveň zcela lhostejná.

O to, že bude koruna posilovat, nepochyboval snad nikdo. Ti solidní také varovali před investicemi do cizoměnových aktiv bez měnového zajištění. Tempo posilování koruny se sice v jarních měsících silně zpomalilo (došlo i k určitému oslabení), podzim však opět předvedl rallye. Po posledním zvýšení úrokových sazeb koruna ihned posílila na nová maxima a 30. listopadu dosáhla kurzů 26,275 za euro a 17,80 za dolar.

Přestože sazby jsou u nás stále nejnižší v Evropě, díky tomuto zvýšení již koruna již nebude financující měnou v tzv. carry trades, což jí v první polovině letošního roku bránilo v růstu a koruna dokonce dočasně oslabovala. Podle některých analytiků může být navíc koruna za rok opět silnější až o 3 % na úrovni 25,50 Kč za euro.

Neuvěřitelné posílení koruny v posledních dvou letech

I minulý týden v kotrmelcích
Hned v pondělí se zlé tušení opět vyplnilo: Amerika zase padla jak podťatá a znovu sestřelila indexy o 2 %. Padla již tedy zas do 10% jámy od svých letošních "tučných dní". Varování před dalšími odpisy v souvislosti s investováním do hypoték srazilo celý finanční sektor (-1,59 %) a akcie Citigroup padly o 6 % oslabily na nejnižší hodnotu za posledních 5 let.

V úterý ale největší americká banka dostala od emirátu Abú Zabí infúzi za 7,5 miliardy dolarů (šejkové koupí další skoro 6% podíl) a začalo se spekuloval, že hypoteční kostlivci již mají "odpracováno". Ve středu tak konečně (přestože den nevypadal nijak převratně) býci přece jen opět ovládli parket a Evropa vylétla o 2,5 %, nu a večer konečně do arény vyrazili s 4 % i odpočatí býci američtí.

Pozitivní sentiment na globálních trzích zatím drží a ze spekulace, že očekávané prosincové snížení amerických úrokových sazeb sníží rizikovou averzi investorů na globálních trzích, by nejvíce mohly těžit právě emerging trhy.

Americké trhy zakončily listopad tam, kde již byly 7., kdy oslavily výročí jisté revoluce exemplárním propadem. Praha byla ovšem na své současné úrovni již začátkem dubna…

Loading

Vstoupit do diskuze 2 komentáře

Zdroj a více informací: CII750.cz



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *