CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/$ 23.707 +0,19%

CZK/£ 29.516 +0,05%

CZK/CHF 26.084 +0,21%

Text: redakce

16. 03. 2021

3 komentáře

Nenechte peníze ležet ladem – investujte je!

 

O peníze jde vždy až v první řadě. S touto starou pravdou bude souhlasit asi každý. Přitom se řada z nás stále dopouští chyb, pokud jde o uložení či investování peněz. Až příliš často neřešíme, kde a za jakých podmínek peníze leží a zda vůbec „vydělávají“. Bohužel jsme pak svědky obrovského růstu objemu peněz, které leží na účtech se záporným reálným úrokem. A pak je tu opačný extrém iracionálního cenového růstu některých akcií a alternativních investic, které táhne poptávka nezkušených investorů. Nepodložený růst některých akcií však mnohdy skrývá několikanásobně větší riziko budoucího propadu. Proto je vždy nutné konzultovat správu svých financí s odborníkem. Richard Bechník, investiční analytik Fincentrum & Swiss Life Select, poradí, jak správně přistupovat k investicím.

Loading



 

Zveřejnění výsledků Fincentrum & Swiss Life Select Investice roku 2020 vybízí k tomu, aby se každý z nás podíval na své finanční portfolio a optimalizoval jej – třeba po konzultaci s finančním poradcem. To je zvlášť důležité v období nejisté ekonomické situace a rostoucích státních deficitů. Měli bychom si vytvořit kvalitní finanční rezervu, která nám pomůže při plnění životních cílů a která nám zajistí příjmy a životní úroveň, na kterou jsme zvyklí, i při neočekáváných životních situacích.

V dnešní nejisté době je nutné, aby si každý uvědomil hrozbu ztráty příjmu domácnosti a zajistil si budoucí příjmy například pomocí investic. Nezbytností také je připravit se finančně na stáří – musíme se totiž spolehnout sami na sebe, pokud nechceme zažít sociální propad. Spoléhat se jen na penzi vyplácenou státem není moudré.

Letos si přitom může vylepšit své finanční rezervy téměř každý. Výrazně tomu napomáhají i legislativní změny. Od Nového roku si totiž mnozí polepšili díky daňovým reformám. Zaměstnancům se zmenšila efektivní daňová sazba po zrušení superhrubé mzdy. Někteří podnikatelé také pocítí změny, pokud využili možnosti přechodu do režimu paušální daně. Mnohým tak zůstane v rukou o něco více peněz než loni. A ty mohou investovat.

Ať už tedy přemýšlíte o celkové změně finančního portfolia, nebo chcete dobře investovat pár tisíc ušetřených díky daňové reformě – stojíte před zásadní otázkou: Jak co nejefektivněji s penězi naložit?

REKLAMA

Kam s pětistovkou?

Fincentrum & Swiss Life Select každodenně konzultuje se svými klienty správu financí v rozmezí od nižších částek až po desítky milionů. Při vytváření portfolií umíme zohledňovat specifické potřeby každého klienta a podle toho optimalizovat portfolio na míru.

Ať už se bavíme o menších částkách začínajících investorů, domácností s nižšími příjmy, nebo třeba o zhodnocení pouhé jedné tisícovky měsíčně uspořené díky daňové reformě, umíme našim klientům malou sumu rozložit v investicích globálně a do početného množství různých ekonomických sektorů. Pro tyto účely máme v naší produktové nabídce připravené fondy Best Solution Funds SICAV. Díky nim budete už od 500 korun měsíčně participovat na výkonnosti výběru dlouhodobě nejúspěšnějších fondů.

S těmito fondy se povezete na vlně hlavních investičních trendů, jako jsou technologie, obnovitelné zdroje energie nebo zdravotnictví. Geograficky investujete de facto po celém světě. Svěřit část úspor do Best Solu-tion Funds SICAV neznamená vkládání peněz do předražených aktivně řízených fondů, jak se mnozí snaží šířit. Do Best Solution Funds SICAV vybíráme takové aktivně řízené fondy, které jsou i po odečtení poplatků úspěšné v překonávání výkonnosti akciových a dluhopisových indexů.

Více peněz, více muziky

Při pravidelném investování od desíti tisíc měsíčně se již rozšiřují možnosti. V takovém případě můžeme ve vašem portfoliu posílit prvek zmiňovaných investičních trendů. Můžeme se více zaměřit na tři hlavní trendy. Prvním jsou investice související se zdravotnictvím a farmacií. Druhým jsou ESG investice zohledňující princip udržitelnosti a obnovitelných zdrojů energií (E – environmentální faktory, S – sociální faktory, G – governance faktory, zaměřují se na firemní politiku a způsob řízení společnosti). A třetím trendem jsou technologie.

REKLAMA

Všechna tato tři témata přitom v poslední době vykazují vyšší odolnost proti cenovým výkyvům, dobrou výkonnost a v případě námi vybraných fondů i slušnou práci portfolio manažerů. U rozvážnějších klientů s prioritou přijatelného rizika doplníme portfolio investičním produktem ETF Constellation tvořeným diverzifikovanými ETF nástroji.

Fincentrum & Swiss Life Select pomůže s jednorázovými investicemi již od 10 tisíc korun. Pokud však disponujete sumou převyšující milion korun, otevírá se prostor pro práci s více typy investičních nástrojů. Portfolio lze složit i z fondů kvalifikovaných investorů. Vybrat lze takové, s kterými budete například stabilizovat výkonnost amerických akcií, podílet se na cenovém růstu nemovitostí či participovat na vyšších tržbách diskontních řetězců. Stejně tak můžete pomocí fondů přímo investovat do konkrétních projektů obnovitelných zdrojů energií.

Řešení máme i pro nejkonzervativnější investory s pravidelnými i jednorázovými investicemi. V dnešní době stlačených dluhopisových výnosů dokážeme nakombinovat portfolio tak, aby klient při zachování nízkého rizika dosahoval slušné výkonnosti. Do portfolia vkládáme i konkrétní dluhopisy, jejichž výběru předchází naše přísná interní analýza.

Loading

Vstoupit do diskuze 3 komentáře

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Půlení bitcoinu je za rohem! Co to znamená, se dozvíte v našem rozhovoru

Tento týden se chystá halving bitcoinu. Zjednodušeně řečeno, snížení odměny za úspěšnou těžbu bitcoinového bloku na polovinu efektivně sníží nabídku nových bitcoinů – a to by podle zásady vzácnosti mělo vést k vyšším cenám. Čím méně bitcoinů se vytěží, tím je bitcoin cennější. Co je to ale […]

Text: Redakce

Foto: eToro

18. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • mk

    16 března, 2021

    rekli mi : Nenechte peníze ležet ladem – investujte je! Vase penizi leží na účtech se záporným reálným úrokem!!
    Tak jsem tam poslal svoje uspory. Pak to vsechno ale zacalo klesat a ja si ty penize nemohl rychle vybrat. V novinach psali, ze trhy rostli uz 13 let v kuse a ze takovou korekci nikdo necekal. Ze prej ocekavaji dvojity propad.
    No a pak jsem prisel o praci a stale jsem si ty penize nemohl vybrat.
    Po nekolika tydnech se ukazalo ze Swiss Life Select vlastne ani nemel vlastnika. Nikdo nic nevedel. Jiste bylo jedine, ze uz jsem svoje uspory nikdy nevidel. Ze ja vul radsi nenechal ty penize na beznem uctu. Inflace sice nejaka byla, ale ja si chtel koupit novy auto a to napric rostouci inflaci – nezdrazovalo.

    Takze tak

    Odpovědět

  • RB

    17 března, 2021

    Dobrý den, můžu se vás zeptat, kam vám poradce doporučil peníze investovat a kdy to bylo realizováno ?

    Odpovědět

  • Dušan

    18 března, 2021

    Povádačky na Kačky. !!!

    Odpovědět