CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/$ 23.707 +0,19%

CZK/£ 29.516 +0,05%

CZK/CHF 26.084 +0,21%

Text: Milan Vodička

04. 01. 2022

0 komentářů

Někteří investoři do tokenů společnosti XIXOIO už „objevili Ameriku“

 

Foto: Shutterstock

Redakce Investujeme.cz čeká od 15. listopadu 2021 na to, až představenstvo a dozorčí rada společnosti XIXOIO schválí její požadavek na poskytnutí informací o svém hospodaření. A proč jsou tyto informace tak zásadní? Protože držitel digitálního tokenu XIX má právo na podíl ze zisku společnosti XIXOIO. Mezi tím si však někteří držitelé tokenů XIX přečetli smluvní podmínky a nevěří svým očím. Právní kanceláře cítí problém.

Loading



 

Lidé čtěte!

Smlouva a smluvní podmínky při nákupu tokenů XIX od společnosti XIXOIO nejsou nějak rozsáhlé a jsou poměrně srozumitelné. Přestože obsahují pasáže, se kterými by měl mít obezřetný investor zásadní problém, lidí tokeny nakupují. Téměř osm tisíc investorů a akcionářů do tohoto projektu vložilo již půl miliardy korun (informace z webu xixoio.com).

Prezentace tokenů XIX totiž obsahuje přesně to, na co veřejnost bohužel stále slyší. Příslib vysokého výnosu. V lednu (pozn. leden 2022) tak predikujeme růst Tokenu XIX řádově o nízké jednotky procent. V únoru to však již budou jednotky desítek a v březnu již střední jednotky desítek procent. Do konce dubna roku 2022 tak predikujeme, že hodnota Tokenu XIX vzroste minimálně o 79 %,“ dočtete se na stránkách společnosti XIXOIO.

Lidé, kteří se token koupi, přehlížejí tak zásadní věci, jako jsou například možnosti prodeje tokenů, nakládání s vloženými prostředky, záruky apod. Přitom ve smluvních podmínkách se doslova uvádí: „Cílem Projektu je vytvořit nový a inovativní produkt složený z řady dílčích služeb v rychle se měnícím a nejasném prostředí finančních technologií včetně digitálních aktiv a kryptoměn. Vzhledem k uvedenému, jakož i skutečnosti, že XIXOIO doposud nemá delší obchodní historii ani širokou základnu zákazníků, existuje vysoké riziko, že hodnota Tokenů bude výrazně kolísat, Projekt nedosáhne původních očekávání a dojde tak k částečné nebo úplné ztrátě investice Nabyvatele. Tokeny jsou proto určeny primárně osobám, které jsou schopny posoudit rizika spojená s předmětnou investicí.“

Nebo na jiném místě: „XIXOIO je 100 % dceřinou společností ́ společnosti XIXOIO LTD., se sídlem 1 Kings Avenue, N21 3N Londýn, Spojené království Velké Británie a Severního Irska, registrační číslo: 11013311. XIXOIO nedokáže ovlivnit budoucí postup mateřské společnosti (jediného akcionáře) zahrnující např. fúze, transakce, akvizice, nerozdělení zisku, prodej aktiv atd., mající případně negativní vliv na podnikání XIXOIO, jeho hospodářské výsledky a jeho schopnost plnit povinnosti vyplývající z Podmínek.“

REKLAMA

Podle právní kanceláře se jedná o podvod

Jan Langmeier, advokát a majitel advokátní kanceláře Langmeier & Co., se už v listopadu 2021 několikrát veřejně vyjádřil k blockchainu XIXOIO. Označil přitom XIXOIO za podvod, který je uměle vyhnaný masivním marketingem. Tato právní kancelář se nyní připravuje na právní zastupování investorů, kteří si token XIX zakoupili a nyní se cítí podvedeni.

“Problém spočívá právě ve velmi chytře, respektive vychytrale napsaných obchodních podmínkách. Ten, kdo si tokeny XIX koupil, souhlasil mimo jiné s tím, že samotné XIXOIO nemá žádnou povinnost tokeny odkoupit zpět. A podepsal i to, že v současnosti nemá žádnou možnost, jak tokeny prodat. Přesto jsem přesvědčen, že jsme schopni prokázat, že ze strany XIXOIO šlo o jednání s cílem klamat spotřebitele. V tuto chvíli již řešíme, jak právně celý případ uchopit, a sdružujeme další zájemce o právní zastupování v tomto případu,” doplnil Jan Langmeier.

Jan Langmeier zároveň upozorňuje, že pokud by se náhodou Richard Watzke, předseda představenstva XIXOIO, sám nerozhodl vrátit investované peníze, bude velmi obtížné je zpět získat. “Je tu samozřejmě ještě možnost, že projekt bude úspěšný, bude tokenizovat firmy a tokeny bude možné prodávat. Nic z toho se ale zatím neděje a moje osobní důvěra v to, že se tak někdy stane, je velmi nízká. Aktuální situace je každopádně taková, že držitelé tokenů XIX si koupili něco, co nemohou prodat a nemohou získat zpět svoje peníze. Buď mohou věřit velkým slibům Richarda Watzkeho a doufat, že XIXOIO bude úspěšné, nebo mohou věc řešit právní cestou. I ta bude ale velmi složitá,” říká Langmeier.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Půlení bitcoinu je za rohem! Co to znamená, se dozvíte v našem rozhovoru

Tento týden se chystá halving bitcoinu. Zjednodušeně řečeno, snížení odměny za úspěšnou těžbu bitcoinového bloku na polovinu efektivně sníží nabídku nových bitcoinů – a to by podle zásady vzácnosti mělo vést k vyšším cenám. Čím méně bitcoinů se vytěží, tím je bitcoin cennější. Co je to ale […]

Text: Redakce

Foto: eToro

18. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *