CZK/€ 25.165 +0,04%

CZK/$ 23.481 +0,05%

CZK/£ 29.375 +0,05%

CZK/CHF 25.729 +0,16%

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

09. 02. 2024

0 komentářů

Jak se mění státní podpora důchodového spoření v roce 2024?

 

Český důchodový systém se dočkal částečné reformy. Od letošního roku se zvýšili například důchodové příspěvky OSVČ, snižuje se výpočet valorizace, více se krátí předčasný důchod a snižuje se maximální doba pobírání předčasného důchodu. Jednou z větších změn jsou také změny v podpoře soukromého spoření na důchod.

Loading



 

Soukromý pilíř důchodového spoření byl představen už dávno jako zásadní změna důchodového systému. Praxe ale taková nebyla a budoucí důchodci stále spoléhají spíše na státní důchody než na soukromé spoření. Ono se není čemu divit, podpora soukromého spoření na důchod byla nastavena značně konzervativně. Sice jste získali státní příspěvek, případně i příspěvek zaměstnavatele, ale samotné výnosy penzijních fondů často ani neporazily inflaci.

To by se ale mělo změnit. Kromě změny ve výpočtu státních příspěvků a změny v daňových odpočtech, zavádí od roku 2024 stát i tzv. dlouhodobý investiční produkt, který by vám měl umožnit čerpat státní výhody i při progresivnějších typech investic.

Státní podpora spoření na penzi 2024

  • Roste příspěvek na penzijní spoření. U nižších úložek bude státní příspěvek sice nižší, ale nově můžete se státní podporou uložit až 1700 Kč, pak získáte státní příspěvek 340 Kč.
  • Daňový odpočet pro penzijní spoření, životní připojištění a dlouhodobý investiční produkt. Společný odpočet bude činit až 48 000 Kč za rok.
  • Daňový odpočet získá i pojištění dlouhodobé péče.

Ve zkratce se letošní změny dotknou nejen výše peněz ukládaných na penzi. Stát chce totiž podporovat vyšší úložky. Ale také tyto změny znamenají, že nově budou podporovány i produkty, které dříve na podporu státu neměly nárok. Podporu ve formě daňového odpočtu tak můžou získat investice do akcií, do progresivnějších fondů nebo na spořicí účet.

Příspěvek na penzijní spoření

Mění se výpočet příspěvku a příspěvek náležící do vyšší maximální částky spoření. Dříve byl maximální státní příspěvek 230 Kč a byl ve výši 30 % až 23 % z uložené částky, dle výše úložky. Nově je stanoveno, že příspěvek bude 20% a můžete získat až 340 Kč. Pro maximální využití státní příspěvku si tak můžete uložit 1700 Kč měsíčně.

REKLAMA

Každá další uspoření částka pak už sice nebude podporována státními příspěvky, ale získáte na ni daňový odpočet. Podobně jako při současné úpravě získáváte daňový odpočet na penzijní spoření, ale platí podmínka, že za částky, které měly nárok na státní příspěvek daňové odpočty nezískáte. Pro získání daňového odpočtu tak musíte uložit měsíčně více než 1700 Kč.

Společný limit pro daňové odpočty

Dochází také ke sloučení daňových odpočtů na penzijní spoření a životní pojištění. Zatímco pro rok 2023 platí limity 24 000 Kč za rok pro každý produkt zvlášť, tak pro rok 2024 se použije maximální částka 48 000 Kč za rok, limit se týká obou produktů. A je na vás, jestli budete mít jen penzijní spoření, jen životní připojištění, nebo nějakou kombinaci.

Nově se do tohoto limitu navíc budou započítávat i investice. Tedy přesněji investice do tzv. dlouhodobého investičního produktu. Který nově definoval stát a myslí se tím investice například do podílových fondů, do akcií nebo do konzervativnějších produktů, jako je třeba spořicí účet. Na tyto investice tam můžete nově získat nárok na daňový odpočet.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Na penze si šetříme ale neinvestujeme

Důchody v Česku. Na penze si šetříme, ale neinvestujeme

V zahraničí je běžné, že střední třída ve velkém investuje své finanční prostředky do cenných papírů akcií a kapitálových fondů. Šetří si tak na důchod. U nás je ale situace jiná a investuje se u nás maximálně do nemovitostí. Je tato nerovnost dána čtyřiceti lety strávenými v […]

Text: Daniel Mareš

09. 09. 2020

průměrný důchod v roce 2024

Spoření na penzi: Spoléhat na stát je riziko

Spoléhat s penzí na stát je riziko samo o sobě. Při spoření na penzi je ale rizikové využívat jenom státem podporované finanční produkty. Jak rozložit riziko?

Text: Petr Zámečník

27. 05. 2019

Bankovky EUR - euro - peníze

Další krok pro ságu PEPP

K dnešnímu dni předložilo mnoho organizací podrobné odpovědi k návrhu nařízení PEPP Evropské komise (ES), který byl zveřejněn dne 29. června 2017. Existuje silný konsensus ohledně podstaty PEPP, a to jak ze strany účastníků Trilogue (Evropská komise, Evropský parlament a Rada Evropy), tak dalších zainteresovaných stran. Nicméně […]

Text: Daphne Foulkes

12. 09. 2018


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *