CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/$ 23.413 +0,02%

CZK/£ 29.594 +0,24%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

Náhradní doba pojištění, aneb jak rodičovská nebo nezaměstnanost ovlivní váš důchod

 

Pro výpočet starobního důchodu jsou důležité dvě věci. Za prvé počet let, během kterých odvádíte důchodové pojištění. Musí to být více než 35 let a každý odpracovaný rok navíc zvyšuje výměru starobního důchodu. A za druhé to je průměrná výše výdělku během těchto let. Náhradní doba pojištění je pak doba, která neovlivní výši důchodu, ale zároveň se počítá jako odpracovaná doba.

Loading



 

Náhradní doba důchodového pojištění je zákonem specifikovaná doba, kdy nemusíte pracovat, ale stejně se vám tato doba počítá jako odpracovaná a zohlední se při výpočtu nároku na státní důchod. Mezi takovou dobu patří například rodičovská dovolená nebo pobírání podpory v nezaměstnanosti do určitého času.

Náhradní doba pojištění se tak počítá do tzv. rozhodného období, tedy do doby, která je nutná pro dosažení nároku na důchod. Zároveň jde ale o tzv. vyloučenou dobu, tedy nízké příjmy v tomto čase nesnižují osobní vyměřovací základ.

Státem definovaná náhradní doba pojištění:

  • studium na střední, vyšší odborné nebo vysoké škole v ČR po dobu 6 let před rokem 2010,
  • pobírání podpory v nezaměstnanosti či při rekvalifikaci,
  • registrace na úřadu práce bez přiznání podpory v rozsahu nejvýše 3 let, přičemž doba do 55 let věku se počítá v maximální rozsahu 1 roku,
  • doba zařazení osob se zdravotním pojištěním v teoretické či praktické přípravě pro zaměstnání či jinou výdělečnou činnost,
  • doba, kdy osoba vykonávala vojenskou službu před rokem 2016, pro osoby, které nejsou vojáky z povolání nebo v další službě,
  • civilní služba do roku 2004,
  • doba, kdy osoba pečuje osobně o dítě do 4 let věku,
  • doba, kdy osoba pečuje o osobu mladší 10 let, která je závislá na péči jiné osoby ve stupni I,
  • doba, kdy osoba pečuje o osobu jakéhokoliv věku v závislosti stupni II, III nebo IV,
  • osoby v invalidním důchodu třetího stupně,
  • doba, kdy je osoba, které skončila výdělečná činnost, kde byla účast na nemocenském pojištění, v pracovní neschopnosti nebo v karanténě, nebo je jí vypláceno ošetřovné či mateřská.

Jak ovlivňuje náhradní doba výši důchodu

Jakákoliv náhradní doba se počítá do odpracovaných let při nároku na důchod. Během náhradní doby není nutné pracovat (odvádět sociální pojištění), stejně se vám ale tento čas zohlední jako odpracovaný při výpočtu důchodu. Zároveň vám ale nulové výdělky během této doby nezředí důchodový základ, protože k nim není přihlíženo při výpočtu výše důchodu.

Náhradní doba se tak počítá do odpracovaných 35 let, které potřebujete pro odchod do důchodu. Při výpočtu osobního vyměřovacího základu se ale nezohledňuje výdělek z této doby, tato doba se vyloučí. Nulové výdělky během například pobírání rodičovské vám tak nesníží důchod vyměřený z vysokých výdělků během ostatní doby.

REKLAMA

Také si přečtěte: Jak vysoký budete mít důchod, když platíte jen minimální zálohy

Nezaměstnanost v nároku na státní důchod

Doba nezaměstnanosti se hodnotí pouze v omezeném množství jako tzv. náhradní doba. Pokud pobíráte podporu v nezaměstnanosti nebo při rekvalifikaci, tak se vám tento čas do důchodu počítá. Podporu je ale možné pobírat jen omezenou dobu.

Doba bez podpory, kdy jste ale přesto registrovaný na úřadu práce, se také započítává. Ovšem pouze v maximálním rozsahu 3 let, přičemž do 55 let věku můžete takto započíst pouze jeden rok. Tato úprava je určena především pro dlouhodobě nezaměstnané v pozdějším věku, kteří si hůře hledají práci. Ti si tak po 55. narozeninách můžou započítat do důchodu dobu pobírání podpory v nezaměstnanosti a také další roky, kdy na podporu už nárok nemají.

Sníží péče o dítě váš důchod?

Péče o dítě do čtyř let je zařazena mezi náhradní doby pojištění a jako taková by neměla výpočet osobního vyměřovacího základu ovlivnit. Pokud ale během pobírání rodičovského příspěvku pracujete a odvádíte z této výdělečné činnosti sociální pojištění, tak se vám automaticky tato doba nepočítá jako náhradní doba pojištění, ale klasicky se započítává jako jakákoliv jiná výdělečná činnosti. Bez ohledu na to, že přitom pečujete o dítě do 4 let.

Vzhledem k tomu, že během rodičovské je běžné pracovat spíše na částečný úvazek a výdělky jsou tak menší, tak tyto výdělky následně snižují osobní vyměřovací základ. Je ale možné při výpočtu důchodu na OSSZ požádat o zařazení doby, kdy jste pečovali o dítě do 4 let, jako o náhradní dobu pojištění bez ohledu na odvedené sociální pojištění během této doby. Nižší výdělky během pobírání rodičovského příspěvku tak neovlivní výši vašeho důchodu.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

důchod nespravedlivý

Proč je státní důchod nespravedlivý?

Český důchodový systém je postaven na průběžném financování a navíc na poměrně výrazné solidaritě. Často tak bývá označován za nespravedlivý. 

Text: Hana Bartušková

Foto: Pixabay

14. 12. 2023

živnostenský list v důchodu

Podnikání na živnostenský list, když pobíráte starobní důchod

Pro důchodce pracující na malý a částečný úvazek jsou často velmi vhodné pracovní dohody. DPP i DPČ umožňují práci i jen několik hodin měsíčně. Pro osoby pobírající starobní důchod je výhodné, že se z těchto dohod do limitu neplatí sociální ani zdravotní pojištění. Podobné podmínky ale nabízí […]

Text: Hana Bartušková

Foto: sxc.hu

24. 11. 2023

Práce v důchodu

Na jakou smlouvu je výhodné si přivydělávat v důchodu

Pro přivýdělek v důchodu můžete mít různé motivy. Možná máte ještě stále dost energie a nechcete skončit s pracovním procesem. Nebo si chcete přivydělat k důchodu, vydělat si na nečekané výdaje a nebo si jen zajistit ještě další příjem. Jaký přivýdělek je právě pro vás výhodný?

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

11. 10. 2023


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *