CZK/€ 25.155 -0,32%

CZK/$ 23.470 -0,62%

CZK/£ 29.361 -0,01%

CZK/CHF 25.687 -0,48%

Na konci roku si nezapomeňte zkontrolovat své finanční produkty

 

Rok 2020 se chýlí ke konci. Změnilo se toho hodně, ale jako každý rok by klienti stavebních spořitelen neměli zapomínat na stavební spoření. Stavebko je specifický finanční produkt v tom, že je v podstatě jedno, kdy peníze na účet vložíte, na státní podporu dosáhnete. Na konci roku se vyplatí zkontrolovat i ostatní finanční produkty, drobnou aktivitou si můžete finančně přilepšit. 

Loading



 

Abyste dostali plnou státní podporu u stavebního spoření, musíte na účet během roku vložit minimálně 20 tisíc korun. Nezáleží na tom, kdy si smlouvu o stavebním spoření uzavřete.

Státní podporu získáte i v případě, že si stavebko uzavřete až v úplném závěru roku. Konečná výše příspěvku od státu se totiž vypočítává jako 10 % z ročních uspořených vkladů, které musí být zaevidovány nejpozději k silvestrovské půlnoci,“ vysvětluje Jiří Šedivý, tajemník Asociace českých stavebních spořitelen.

Kdy nejpozději poslat peníze?

Peníze z účtu na stavební spoření pošlete nejpozději v pondělí 28. prosince. Posledním pracovním dnem je letos čtvrtek 31. prosince, takže do některých spořitelen můžete peníze vložit dokonce ještě na Silvestra, a to buď na přepážce nebo přes vkladomat. Centrály a některé pobočky budou mít otevřeno minimálně do 12:00. On-line platby mají tu výhodu, že se vyhnete některým poplatkům, a navíc nemusíte nikam chodit. Potřebné lhůty si ale raději ověřte na stránkách příslušných stavebních spořitelen.

V tuto chvíli je nejlepší uzavřít smlouvu o stavebním spoření už jen na pobočce. Sjednání on-line by se nemuselo stihnout letos zprocesovat. V případě, že klient chce získat maximální státní podporu ještě za rok 2020, měl by rovnou vložit na stavební spoření 20 tisíc korun plus cca 150 korun na poplatky. Pokud tak učiní do konce roku, získá od státu dva tisíce korun.

REKLAMA

Jestliže už máte stavební spoření uzavřené, zkontrolujte si, kolik vám na něj chybí. Lidé dost často tak zvaně krmí stavební spoření ke konci roku. U stavebka je totiž v podstatě jedno, jestli posíláte cca 1 700 korun měsíčně, nebo přes 20 tisíc korun jednou za rok.

Peníze můžete vložit i před půlnocí

Nejen na stavebko, ale i další platby můžete díky vkladomatům uskutečnit krátce před silvestrovskou půlnocí.

„U zrychleného příkazu České spořitelny je možné předat příkaz až do 14 hodin. Hotovostní vklad na pokladně spořitelny lze vložit nejpozději do pravého poledne 31. prosince. Nejzazší termín pro uskutečnění platby je prostřednictvím vkladového bankomatu, který lze využít ještě posledního prosince hodinu před půlnocí,“ uvádí Monika Kopřivová ze Stavební spořitelny České spořitelny.

Na co ještě nezapomenout na konci roku

REKLAMA

  • provést si kontrolu, zda jsou zaplaceny všechny zálohy na daň z příjmů v roce 2020, ověřit si, zda, které konkrétní vládní opatření a na jakou dobu je od povinnosti platit zálohy osvobodilo (v první vlně osvobození pro všechny podnikatele pro zálohy do června 2020 a následně pro zálohy placené v obvyklých termínech září 2020 a prosinec 2020 jenom pro ty, které vládní nařízení zasáhly);
  • u zaměstnavatele právnické osoby provést kontrolu uhrazení sociálního a zdravotního pojištění za rok 2020 nejpozději do 31.1.2021;
  • pohlídat si nejenom daňové výdaje, ale v případě vedení daňové evidence i daňové příjmy, zda není výhodnější, aby některé daňové příjmy byly inkasovány až v následujícím roce 2021;
  • zkontrolovat, zda příjmy, například z obchodování s kryptoměnami, z prodeje akcií, P2P půjček, popř. jiné ostatní dani podléhající příjmy, na které jako fyzická osoba nemáte uděleno živnostenské oprávnění za běžný rok 2020 nepřesáhly 30 000 Kč (limit pro osvobození od daně z příjmů);

Zdroj: V4 Group

Zkontrolujte si i penzijko a životko

I penzijní připojištění ukazuje své výhody na konci roku. Daňový odpočet je možné si snížit maximálně o 24 tisíc korun, a to podle toho, kolik si klient naspoří. V případě, že si střadatel spoří tisíc korun měsíčně, stát mu k tomu přispěje 230 korun za měsíc.

U životního pojištění roční úspora také souvisí se spořenou částkou. V případě, že si dotyčný spoří každý měsíc například 200 korun, bude celková sleva 360 korun. Maximum pak je 3 600 korun, kterou lze díky životnímu pojištění naspořit.

Přehled o svých sjednaných finančních produktech je dobré mít po celý rok. Pokud vše necháváte na konec roku, začněte s finanční inventurou začátkem prosince, abyste vše případně stihli poplatit a pořešit.  Když ani to nestihnete, snažte se mít vše vyřešené alespoň začátkem posledního týdne v roce. Je škoda přijít o peníze, kvůli nedbalosti,“ radí odborník na finance Tomáš Urbánek z Realitymat.cz.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Generační rozdíly v investování. Více než 30 % mladých lidí si aktivně spoří na důchod už teď

Každá generace je definována vlastní perspektivou, která vznikla v důsledku generačního historického kontextu a společenských vlivů. Pokud jde o peníze a investice, každá z nich má své zakořeněné investiční postoje, které reflektují ekonomické podmínky, technologický pokrok a celkovou kulturní vyspělost dané doby. Podívejte se blíže na investiční […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024

Vývoj na finančních trzích – březen 2024

Akciové indexy a zlato na nových maximech. ČNB snižuje úrokové sazby. Kurz koruny stabilní. Vývoj na kapitálových trzích v březnu udělal radost většině investorů. Dařilo se akciím, solidní výnosy zaznamenaly dluhopisové fondy, výrazně stouply ceny komodit a oživení je patrné i na českém realitním trhu.

Text: Jan Traxler

Foto: Shutterstock

03. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *