CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/$ 23.663 -0,22%

CZK/£ 29.501 -0,13%

CZK/CHF 26.030 +0,03%

Text: Redakce

15. 02. 2021

0 komentářů

Může ČR na odchodu Británie z EU vydělat?

 


 

Analytička Hospodářské komory Renée Smyčková pro server investujeme.cz vysvětluje, že ve výsledku je odchod VB z EU ztráta pro všechny. Vybudovat obchodní vztahy, fungující dodavatelské, odběratelské, partnerské řetězce trvalo mnohým firmám roky i desetiletí. Na přetrhání těchto vztahů doplácí obě strany a ve výsledku i zákazníci.

Neznamená to konec obchodu

V praxi se vztahy mezi EU a VB pro podnikatele změnily v lednu 2021. Spousta firem se teprve snaží zorientovat a vyrovnat se s nárůstem povinností a administrativy. Bude trvat několik měsíců, než to firmy dokáží, teprve pak budeme mít relevantní data, která ukážou, jak výrazný je dopad změn. Neznamená to konec obchodu.

„Dopad těchto změn na firmy ve VB je mnohem podstatnější, nepřetrhaly se jim vazby jen s českými, ale i s ostatními partnery z EU, což může být příležitost pro české firmy nalézt v Británii nové partnerství a možnosti podnikání a časem vybudovat nové řetězce. Věříme, že byznys si k sobě umí nalézt cestu,“ vysvětluje Renée Smyčková.

Odchod Velké Británie jako ztrátu pro celé společenství Evropské unie, která je založena na myšlence jednoty a vzájemné pomoci vidí i Šimon Blecha z tiskového odboru Ministerstva financí. „Česká republika může jejím odchodem nepochybně získat schopné lidi, kteří dříve ve Velké Británii pracovali a nyní budou chtít změnit prostředí a nadále využívat výhod, jež EU jako taková nabízí. To samé platí i pro zahraniční kapitál,“ říká pro investujeme.cz Šimon Blecha.

Pro zahraniční investory bude zajímavá česká koruna

Na otázku, zda může ČR na odchodu Velké Británie z EU Česká republika nějak vydělat nemá analytik Československé obchodní banky (ČSOB) odpověď. Jednou se zajímavých investičních příležitostí letošního roku bude pro zahraniční investory česká koruna. Už nyní skýtá lákavý úrokový diferenciál, který navíc Česká národní banka (ČNB) hodlá v blízké budoucnosti ještě rozšiřovat.

REKLAMA

Jistě to v časech, kdy se v eurozóně úroky pohybují v mínusových hodnotách, podobně jako výnosy bezpečných státních papírů, neujde pozornosti zahraničních hráčů,“ podotýká odborník ČSOB s tím, že to platí zvlášť, pokud by ČNB opravdu chtěla dostát své jestřábí prognózy. Kladné úroky plus potenciál dalšího posílení mohou z koruny udělat velmi lákavou investici letošního roku.

Británie je jedním z klíčových partnerů EU

V Analýze dopadů odchodu Velké Británie z EU se dočteme, že UK je v současnosti 5. největší ekonomikou světa měřeno objemem hrubého domácího produktu. Její podíl na globální ekonomice činí 2,3 %. V rámci EU patřila Velké Británii druhá příčka za Německem a na hrubém domácím produktu EU se britská ekonomika v roce 2015 podílela 15,2 %. Pro srovnání: podíl Velké Británie na celkové rozloze EU byl 5,7 %, podíl na celkové populaci EU činil 12,9 % a podíl na celkové zaměstnanosti v EU 13,6 %.

Pro českou ekonomiku je Velká Británie jedním z klíčových obchodních partnerů. Do Británie v roce 2017 směřovalo 4,9 % z celkového objemu vývozu z Česka, což Británii řadí na 5. příčku mezi všemi exportními trhy českých firem. Ve zmiňované analýze se dále dočteme, že dovoz z Británie do Česka se na celkovém dovozu podílel 2,3 %.

Hlavním vývozním artiklem z Česka do Velké Británie jsou osobní automobily, zařízení k automatickému zpracování dat, díly a příslušenství motorových vozidel, elektrické přístroje a telekomunikační zařízení. Z Velké Británie do Česka se dováží zejména osobní automobily, léčiva, čerpadla, díly ke kancelářským strojům a strojům k automatickému zpracování dat, díly a příslušenství motorových vozidel.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Půlení bitcoinu je za rohem! Co to znamená, se dozvíte v našem rozhovoru

Tento týden se chystá halving bitcoinu. Zjednodušeně řečeno, snížení odměny za úspěšnou těžbu bitcoinového bloku na polovinu efektivně sníží nabídku nových bitcoinů – a to by podle zásady vzácnosti mělo vést k vyšším cenám. Čím méně bitcoinů se vytěží, tím je bitcoin cennější. Co je to ale […]

Text: Redakce

Foto: eToro

18. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *