CZK/€ 25.165 +0,04%

CZK/$ 23.481 +0,05%

CZK/£ 29.375 +0,05%

CZK/CHF 25.729 +0,16%

Kdy musí obchodník přijmout poškozenou bankovku?

 

Finančním světem hýbou kryptoměny, virtuální investice a skoro každá má internetové bankovnictví. Ale i přes to v peněženkách stále nosíme bankovky a ty podléhají opotřebení. Určitě se to stalo každému z nás. Ani nevíte, jak se tam ocitla, ale v rohu vaší peněženky se krčí natržená bankovka. Při placení pak trnete, jestli obchodník bankovnku přijme nebo ne. Podle spotřebitelské organizace dTest musí pokladní natrženou bankovku přijmout.

Loading



 


Nejlepší je předcházet tomu, aby se vám natržená bankovka vůbec do peněženky dostala. Takže buď platit platební kartou, nebo si vrácené peníze vždy pečlivě prohlédnout.

Platíte-li hotovostí, může se stát, že vám pokladní nebo obsluha vrátí bankovku nevzhlednou. Když si toho všimnete včas, můžete požadovat její výměnu,“ radí Lukáš Zelený, vedoucí právního oddělení spotřebitelské organizace dTest a dodává: „I když si poškození všimnete později, nezoufejte. Nemusíte vždy běžet rovnou do banky. Zákon rozlišuje tři kategorie závadného vzhledu bankovek – opotřebované oběhem, běžně poškozené a nestandardně poškozené. Podle míry poškození se určuje, zda můžete poničenou bankovkou zaplatit a zda ji musí obchodník přijmout.“

Zákon s drobným opotřebením bankovek počítá. V takových případech hovoříme o bankovkách opotřebených oběhem, jejichž přijetí prodejce nesmí odmítnout.

  • Bankovka opotřebená oběhem– fyzická osoba (s výjimkou směnárníka) takovou bankovku vrací zpět do oběhu, právnická osoba a směnárník nevrací zpět do oběhu a předává ČNB.

  • Běžně poškozená bankovka– fyzická osoba (s výjimkou směnárníka) může přijetí takové bankovky odmítnout. Právnická osoba bankovku přijímá a nevrací do oběhu, pokud je takto poškozená bankovka celá; není-li celá, může přijetí bankovky odmítnout.
    Zdroj: ČNB

    REKLAMA

 

Kdy může bankovky obchodník odmítnout?

U bankovek, které jsou hodně natržené, počmárané, roztrhané, nebo zahnědlé, potištěné, mohou nastat problémy. Pokud je však bankovka běžně poškozená, ale celá, musí ji obchodník, který je právnickou osobou nebo směnárníkem, bez výhrad přijmout a stáhnout z oběhu.

Když bankovce ale chybí podstatná část, může ji obchodník odmítnout. V případě, že tedy pokladní nechce natrženou bankovku přijmout, braňte se. dTest varuje, aby si lidé nenechali namluvit, že bankovku, která je natržená nebo se skládá nejvýše ze dvou částí slepených k sobě, nepřijímají.

Úvěrová instituce provádějící pokladní operace takovou bankovku přijímá a nevrací zpět do oběhu, pokud:

REKLAMA

  • je celá (nechybí žádná část bankovky, popř. chybí pouze část nebo části jejího okraje nebo obvodu) a skládá se nejvýše ze 2 částí, které nepochybně patří k sobě, nebo

  • je celistvá (bankovka, která tvoří souvislý celek), a celková plocha takové bankovky je větší než 50 %.
    Zdroj: ČNB

Mezi nestandardně poškozené bankovky patří i takové bankovky, které mají méně než 50 % původní plochy či jim chybí celý horní nebo spodní okraj.

S takovými penězi u obchodníka nepochodíte, protože není povinen je přijímat,“ vysvětluje Lukáš Zelený a doplňuje: „Odmítnout je může každý kromě České národní banky, která vás jich ovšem zbaví bez náhrady. Zatímco běžně poškozené peníze Česká národní banka vymění, u nestandardně poškozených tomu tak být nemusí. Pouze v odůvodněných případech, jako jsou například živelní pohromy, dostanete náhradu.“

Chcete-li vyměnit poškozené peníze v běžné bance, raději se připravte na problémy. Na pokladně banky nejsou často nadšeni, že chcete vyměnit poškozenou bankovku. Banky se obávají, že ČNB následně neposkytne bance za poškozenou bankovku náhradu.

Například Komerční banka dostala loni pokutu 400 tisíc korun, protože odmítala vyměnit poškozené bankovky na přepážkách bank. Za stejný prohřešek dostala o rok dříve půlmilionovou pokutu i Česká spořitelna.

ČNB chce vědět, jak k poškození došlo

Jestliže chcete poničenou bankovku vyměnit Českou národní bankou, bude bankovka, či mince zadržena a vy musíte vyplnit „Potvrzení o zadržení bankovek nebo mincí“.

Součástí formuláře je část popisující okolnosti, jak k poškození peněz došlo. Vyplníte-li tuto část, je formulář Českou národní bankou považován za žádost o poskytnutí náhrady za zadržené peníze. Alternativně můžete nestandardně poškozené peníze zaslat k posouzení České národní bance přímo, společně s vyplněným formulářem „Žádost o poskytnutí náhrady za nestandardně poškozené tuzemské bankovky a mince,“ uvádí ČNB.

Výměna poškozených mincí a bankovek není až do 100 kusů jedné nominální hodnoty zpoplatněna. V případě, že mince jsou roztříděné podle nominálních hodnot. Pokud předložíte k výměně více než 100 kusů jedné nominální hodnoty nebo neroztříděnou hotovost, může být výměna zpoplatněna podle sazebníku banky.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *