CZK/€ 25.200 +0,18%

CZK/$ 23.143 +0,22%

CZK/£ 29.467 +0,04%

CZK/CHF 26.168 -0,02%

Text: Jana Poncarová

27. 12. 2019

22 komentářů

Mince, nebo cihličky? Do jaké podoby zlata investovat v roce 2020?

 

Do krabičky od cigaret se vejde zlato za dva miliony korun. Vzácný kov je po staletí prověřený. I v časech krize nebo válek ho směníte za peníze, za jídlo, za svobodu. Zlato toho s lidmi během bouřlivého dvacátého století zažilo hodně a na své hodnotě neztrácí ani v digitálním věku. Před nákupem zlatých cihliček nebo mincí se ale vyplatí přemýšlet.

Loading



 

Češi jsou v investicích konzervativní. Poukazují na to různé průzkumy, naposledy ten, který si nechala zpracovat Česká spořitelna. Češi si podle výsledků průzkumu dokážou stranou odkládat průměrně 2 720 korun měsíčně.

Nejčastěji přitom posílají peníze do penzijních fondů. Akcie, dluhopisy, cenné papír či další nástroje, které vedou k lepšímu zhodnocení peněz, využívá jen každý pátý Čech. Když už, tak raději investují do životního pojištění, nemovitostí nebo nechávají peníze na bankovních účtech. Jen málo lidí je v České republice i v celém středoevropském regionu ochotno pustit se do rizikovějších investic.

Zlato je pořád populárnější

S ohledem na konzervativnější náturu českých investorů je mezi nimi stále populárnější zlato a další cenné kovy. „Vyhovuje jim fyzické držení zlata. Oproti nemovitostem je snadno přenositelné. Pokud zlato držíte fyzicky, třeba jako cihličky, máte ho pořád pod svou kontrolou,“ vyzdvihuje přednosti kovu investiční poradce Michal Nedbal.

Fyzickou držbu zlata vyzdvihuje i Pavel Ryska, analytik J&T BANKY „Výhodou je, že zlato nemá riziko protistrany. Například při koupi dluhopisu sázíme na to, že jeho emitent svůj dluh vůči nám splatí. Držba zlata není sázka na ničí dluh. Je to komodita, která má žádoucí vlastnosti – vzácný výskyt, trvanlivost, dělitelnost a podobně,“ dodává. Zároveň upozorňuje, že zlato, podobně jako jiné komodity, neplatí úrok. Právě proto, že jde o kov, nikoli o firmu, která by vytvářela zisk.

REKLAMA

Zlato má podle Michala Nedbala svoji vnitřní hodnotu. Důležitý je i mezinárodní rozměr – zlato znají všude a zpravidla ho prodáte během několika hodin, maximálně dnů. „Na kovech je zásadní, že se chovají jako pojistka na horší časy. V historii už se mnohokrát prokázalo, že se cena zlata skokově zhodnocuje v dobách, kdy se ekonomice nedaří a finanční produkty, zejména akcie a dluhopisy, stejně jako nemovitosti klesají,“ doplňuje investiční poradce.

Tyto fáze se v ekonomice pravidelně opakují, a i díky tomu mohou investoři vydělat. Zároveň je držení zlata anonymní. Neexistuje žádný veřejný registr, kde by bylo možné zjistit kolik kovu investor vlastní.

Zisk z drahých kovů se ze zákona nedaní, jde o věc movitou. „I proto jsem přesvědčen, že každý by měl mít svůj kousek zlata. Čím méně rizika si může investor dovolit podstoupit, protože má například hypotéku či ženu na mateřské a pouze jeden příjem, tím více ,zlaté pojistky‘ by měl mít,“ dodává Michal Nedbal.

Od desítek tisíc výše

Podle Pavla Rysky se o investici do zlata vyplatí uvažovat od desítek tisíc korun výše. „V řádu tisíců korun může být investice nevýhodná vzhledem k poplatkům, a to jak u nákupu fyzického zlata, tak u investice do ETF fondu, který zlato drží a do něhož lze investovat na burze,“ vysvětluje.

REKLAMA

Investice do zlata není rychloobrátková. Na to upozorňuje Lenka Klimentová z České mincovny. „Člověk může do zlata investovat jen do té výše, do jaké má peníze v zásobě. Platí, že cena investičního zlata neklesne pod cenu kovu, na rozdíl od jiných komodit. Česká mincovna, stejně jako další společnosti, zlato také zpětně vykupuje. Navíc klienti, kteří si u nás zlato pořídí, a to buď jednorázově nebo prostřednictvím zlatého spoření, si jej v našich trezorech mohou rovnou uložit,“ konstatuje.

Kdo nemá desetitisíce a statisíce, nemá ani jinou možnost než nakupovat zlato postupně. „Solidní obchodník vám umí nabídnout spoření do těchto kovů již od 500 korun měsíčně. Důležité je, aby vám za peníze kovy hned nakoupil, a to v den připsání platby, jinak to postrádá smysl. Kdo pravidelně spoří, průměruje si cenu a je díky tomu rychlejší v zisku, což je mimochodem i strategie velkých hráčů, kteří mají ve správě miliardy,“ dodává Michal Nedbal. Připomíná také, že zlato i stříbro v krizových scénářích rychle rostou na ceně. Jen mezi lety 2008 a 2011 vyrostlo stříbro v korunách na trojnásobek, tedy každá takto uložená tisícovka se proměnila na tři tisíce korun.

Investice do zlata: mince, nebo cihličky?

Zlato jako investici doporučují nejen velcí investoři, ale také centrální banky. Do minulé krize v roce 2008 se většina bank zlata zbavovala, ale od krize zlato nakupují. Investiční zlato je pak možné pořídit nejčastěji jako mince nebo cihličky. „Mince mají nadstavbu, protože jsou umělecky zpracované,“ míní Lenka Klimentová.

Podle Michala Nedbala jsou cihličky výhodné z hlediska ceny za objem a dobře se skladují. „Naproti tomu mince, například z moderní numismatiky, mají ještě větší investiční potenciál. Jsou jakýmsi kořením a jsou i hezčí na pohled. Ideální jsou jako chytré a přitom cenově dostupné dárky už za 500 či 1000 korun,“ dodává.

A pak je tu ještě jedna možnost, investovat do zlata přes burzu. „V tomto případě investor zlato fyzicky nedrží. Místo toho si koupí podílový list v ETF fondu, který už zlato fyzicky drží. S těmito podílovými listy se obchoduje jako s akciemi a jejich hodnota se přeceňuje podle ceny zlata. Zde je možné zvážit některé velké ETF fondy, které kryjí své podílové listy ze 100 % držbou zlata. Výhoda burzovního obchodování je jednoduchost a rychlost transakcí. Naopak výhoda fyzické držby je přímá, osobní kontrola na zakoupeným zlatem,“ uzavírá Pavel Ryska.

Loading

Vstoupit do diskuze 22 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Komentář: Šílenství měnové politiky

Současná měnověpolitická „sezóna“ začala v roce 2022, kdy centrální bankéři v západních vyspělých ekonomikách začali zvyšovat sazby, aby bojovali proti inflaci. Trvalo jim několik let, než se dostali tam, kde jsou dnes. Zda bylo jejich úsilí úspěšné, nám pravděpodobně napoví několik příštích měsíců a další období.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024

Analýza: Zpátky do reality – pravidelný příjem v roce 2024

Investování za účelem dosažení pravidelného příjmu se oproti předpandemické době nízkých úrokových sazeb a kvantitativního uvolňování radikálně změnilo. Poprvé po mnoha letech může být úrok na peněžním vkladu lákavou alternativou. „Uložení“ peněz v ultradefenzivní hotovosti však obnáší vlastní rizika a nenabízí žádnou příležitost ke kapitálovému zhodnocení. Rok […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

14. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Škodolibka domácí

    27 prosince, 2019

    Já investuji do své ženy. To je jediné zlatíčko, které mi připadá investičně atraktivní !

    Odpovědět

  • Anonym

    13 dubna, 2020

    jakou má likviditu?

    Odpovědět

  • Vyváženost článku

    27 prosince, 2019

    Komplexní článek, ale dost nevyvazeny. Zesiroka popisuje výhody investice do zlata, ale nevýhody jen letmo přechází nebo i provádí slovní gymnastiku, aby je ukázal v pozitivním světle. Působí jako reklama

    Odpovědět

  • Anonym

    28 prosince, 2019

    Mince nebo cihličky jsou jenom pro blbečky.:)

    Odpovědět

  • Karel

    29 prosince, 2019

    Článek užívá v nadpisu i v textu výraz „investice“. To implikuje čerpání zhodnocení z této investice po určitém čase. Zde je důležitý aspekt likvidity (možnosti rychle a bez problémů investici odprodat – zavřít). Ta je dle mého názoru mnohem vyšší u akcií (ETF či těžařů). Nicméně, v případě, že se rozhodnete investovat do cenného kovu ve fyzické podobě, lze silně doporučit, abyste si ověřili, jak je to se zpětným odkupem – tedy, zda Vám prodávající například Vámi již delší dobu drženou minci odkoupí a za jakou cenu (je dobré porovnat si s aktuální cenou na komoditní burze – viz http://www.goldprice.org), zda Vás prodávající v této souvislosti neodkazuje na jiného prodejce, burzu atp.

    Chtěl bych také vyzvat k opatrnosti. V současné době již mezi některými nepoctivými zprostředkovateli primárně „neletí“ IŽP, protože produkt je po četných průšvizích významně zdiskreditovaný (stát v této souvislosti také uvažuje o ukončení jeho daňového zvýhodnění). Část těchto lidí hledá oblast, která není regulovaná (což pro „spoření“ do cenného kovu platí), aby se jim podařilo nadále získávat své vysoké provize z některých produktů, které nemusí vždy pro spotřebitele úplně transparentní.

    Odpovědět

  • Ludmila

    29 prosince, 2019

    Ono obecně neletí jakékoliv životní pojištění, protože je jednak zdiskreditované a druhak je to to první, na co se při kontrole zaměřuje ČNB. Byla jsem před pár dny na povinných zkouškách z pojištění (ty, co musejí mít všichni v oboru složené nejpozději do 01.12.2020) a nebyl tam jediný člověk, který by si tuto zkoušku sjednával. Všichni byli na zkoušce č. 5, tj. pojištění velkých pojistných rizik (zjednodušeně všechno kromě životního pojištění). Když jsem se o přestávce po vykonání zkoušky pár kolegů a kolegyň ptala, proč si nikdo z nich životní pojištění nedělal, tak si jen zaťukali na čelo, jestli jsem se nepomátla na duchu, jeden kolega se pousmál a lakonicky dodal „vy jste ještě neměli kontrolu z ČNB, že?“.

    Odpovědět

  • Škodolibka domácí

    30 prosince, 2019

    Je to jednoduché. Pro ŽP se bude chodit do bank, protože jejich zaměstnanci mají povinnou komplexní zkoušku z pojištění, včetně ŽP.

    Odpovědět

  • Kojot

    30 prosince, 2019

    Nejen banky, ale i mnohé pojišťovny, např. v zelené pojišťovně musejí mít všichni zaměstnanci bez rozdílu nejvyšší zkoušku č. 9, tzn. souhrnnou zkoušku z pojištění (1.+5.). Je jedno, jestli 15 let upisujete podnikatelská rizika nebo jste 10 let autař, prostě všichni musejí mít nejvyšší zkoušku č. 9.

    Odpovědět

  • Zvědavec

    30 prosince, 2019

    Měli. Nic špatnýho nenašla, vše zkontrolovala a na závěr jsme se v respektu rozešli.

    Životky sjednáváme samozřejmě dál, ale když někoho pojistite na 4 mega íčko + smrt za 600,- tak z toho neni zadnej velkej vejvar ze kteryho by cnb podezrivala cokoliv nekalyho.

    Odpovědět

  • #majetkář

    30 prosince, 2019

    Slovy našeho právníka, jakákoliv životka, kterou nesjednám, nemůže být z logiky věci předmětem kontroly ze strany ČNB. Tady nejde o to, že bychom to sjednávali neeticky nebo nějak prasácky, tady jde o to, že je to první věc, na kterou se ČNB při kontrole ptá (sjednáváte životky + máte nějaké tipaře?). Jasně že vám zkontrolují cokoliv jiného, ale životky jsou tím prvním, po čem se primárně jde. Když k tomu navíc připočtu pětileté storno a mraky papírů, záznamů a dalších věcí, tak mi selským rozumem vychází, že není o co stát. Proto jsme jsme si jako firma nechali vyjmout u všech smluv o spolupráci s pojišťovnami možnost sjednávání jakéhokoliv životního pojištění. Zkoušky si budeme dělat na velká pojistná rizika, takže všechno kromě života. Raději klientovi sjednám havarijko, občanskou odpovědnost nebo domácnost, než tu životku. No a pokud ji chce, nechť si skočí na přepážku kterékoliv pojišťovny, vnitřně s tím nemáme problém.

    Odpovědět

  • Manažer péče o makléře

    30 prosince, 2019

    Vámi zmiňovanou praxi mohu potvrdit, pracuji v sekci péče o makléře v jedné z pojišťoven tzv. velké pětky a z deseti plnohodnotných smluv o spolupráci se nám cca 8 – 9 vrací s žádostí stran vyjmutí možnosti sjednávat naše produkty životního pojištění. Obdobně se s tímtéž požadavkem obracejí makléři i na další spolupracující pojišťovny. Bohužel, důvody nechuti sjednávat životní pojištění jste velmi dobře popsal ve svém předchozím příspěvku.

    Odpovědět

  • Zvědavec

    31 prosince, 2019

    Perfektni.
    Cnb dela svoji praci a vycistuje trh od lidi neschopnych obhajit vlastni praci.

    Odpovědět

  • Ludmila

    31 prosince, 2019

    Příležitost pro Vás, ne? Já taktéž po kontrole ČNB přestala jakékoliv životní pojištění nabízet & sjednávat, a to jsem si svoji práci dokázala dost dobře obhájit. Myslíte si, že kontrolu zajímalo, jak kvalitně dělám svoji práci? Nikoliv, první požadavek zněl, nechť dodám všechna sjednaná životní pojištění za poslední 2 roky. Žádné povinné ručení, odpovědnost, podnikatelská rizika, nic takového je nezajímalo. Život, život a ještě jednou život. Jo a tipaři. A vše se nahrávalo na diktafon, jak u výslechu. Takovéto zacházení a obecně styl komunikace nemám právě kvůli životnímu pojištění zapotřebí, opravdu ne. Za ten klid mi to nesjednávání ŽP opravdu stojí.

    Odpovědět

  • Insider

    31 prosince, 2019

    Nejste náhodou tyrkysovej z Partners?

    Odpovědět

  • Franta

    30 prosince, 2019

    Zlato a Stříbro se nebudou těžit věčně. Jejich zásoby jsou omezené. A my mladší se dožijeme doby, kdy množství ročního vytěženého stříbra a zlata bude jen zlomkem toho co se těží dnes. Jak se to asi projeví na ceně?

    Odpovědět

  • Anonym

    31 prosince, 2019

    Nesmysl. Zlato a stříbro se budou těžit pořád. Když dojdou zdroje na Zemi, jsou tu asteroidy a okolní planety. Jak se budou objevovat nové naleziště, bude cena zlata a stříbra klesat. Zlata a stříbra je ve vesmíru jako sraček.

    Odpovědět

  • Franta

    31 prosince, 2019

    Těžba stříbra na asteroidu bude určitě za babku co? Když tuna stříbra stojí 14 milionů. Jen blázen by za tu ceny těžil stříbro na asteroidu.

    Odpovědět

  • Anonym

    31 prosince, 2019

    No ano. Musí se to ekonomicky vyplatit. Nejde to udělat na příkaz zelených byrokratických zm*dů z Bruselu.

    Odpovědět

  • Zvědavec

    31 prosince, 2019

    Realisticky?
    Nikdo nevi.

    Stribro svoji cenu asi bude dramaticky zvysovat, vzhledem k jeho prumyslovemu vyuziti, ale kdovi jak dobre budou metody recyklace.

    Zlato prakticky zadnou prumyslovou hodnotu nema, takze pokud budou lidi dal verit v bezcenny a zbytecny kov, tak bude rust. Pokud dostanou rozum tak upadne v zasloizene zapomenuti.

    Odpovědět

  • Host

    22 února, 2020

    Váš názor nesdílí lidé déle, než 4 tis. let.
    Nic neukazuje na fakt, že by se to v nejbližším století mělo změnit.

    Odpovědět

  • Anonym

    31 prosince, 2019

    Zrovna teď zlato bude docházet? Zajímavý, nikdy s tím zatím problémy nebyly. Ale zato jsou neustále problémy s hloupými naivními mladými bouchači čehokoliv…

    Odpovědět

  • Pitná voda + odpady

    22 února, 2020

    Investice do BNP Paribas Aqua RH CZK, pitná voda a odpady /Veolia + Suez/ za 3. dny bez vody je a je KONEC.
    Dobře zvolená investice + finanční gramotnost.

    Odpovědět