CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/$ 23.663 -0,22%

CZK/£ 29.501 -0,13%

CZK/CHF 26.030 +0,03%

Milionová odškodnění zdražují povinné ručení

 


 

V loňském roce vzrostly ceny povinného ručení v průměru o třicet korun na 2 775 korun. I přestože příjmy z pojistného rostou, náklady na pojistná plnění pokrývat nestačí. Například v roce 2014 by pojišťovny musely na pojistném vybrat o 1,9 miliardy korun více než o rok dříve, aby pokryly náklady spojené s novým občanským zákoníkem. V loňském roce se přitom náklady na pojistná plnění zvýšila o dalších 720 milionů korun na více než 18,8 miliardy korun, pojišťovny ale na pojistném vybraly pouze o 380 milionů korun více. Ekonomická ztráta tak loni dosáhla přibližně 10 procent ročního pojistného.

Co stojí za zdražením povinného ručení?

Ceny povinného ručení v letech 2007 až 2013 klesaly v průměru o 30 procent. Obrat nastal s příchodem nového občanského zákoníku. Povinné ručení od té doby průměrně zdražilo zatím pouze o tři procenta. Není ale všem dnům konec.

„Meziroční nárůst nákladů na pojistná plnění sice není tak dramatický jako v roce 2014, kdy nabyl účinnosti nový občanský zákoník, nicméně se ukazuje, že dopady tohoto zákona ještě stále nejsou konečné. Pojišťovny tak zřejmě budou i v následujících letech vyplácet na odškodném poškozeným více peněz,“ komentuje situaci Jakub Hradec, výkonný ředitel České kanceláře pojistitelů.

Nový občanský zákoník rozšířil okruhu osob, které mohou žádat odškodnění za duševní útrapy spojené se ztrátou blízké osoby při dopravní nehodě. „Mnohé pojišťovny evidují nároky na odškodnění duševních útrap pozůstalých v řádu milionů korun a je jasné, že takových případů bude stále víc, což se v cenách povinného ručení ještě nutně projeví,“ upozorňuje David Holý, marketingový ředitel ePojisteni.cz.

Soudy neměří stejným metrem

Výše odškodného navíc není nijak omezena. Pozůstalí obětí dopravních nehod tak získávají i milionová odškodnění. „Nový občanský zákoník způsobuje razantní nárůst škod na zdraví. Pro výši odškodnění je navíc rozhodující ztráta životních příležitostí poškozeného,“ říká David Holý.

REKLAMA

Dvě poškozené osoby, které utrpěly stejnou újmu na zdraví, nemusejí dostat stejnou výši odškodnění. Každý případ je posuzován individuálně. Nadstandardního odškodnění se může domáhat například sportovec, který do tréninku investoval značné finanční prostředky, mladí lidé, kteří mají před sebou celý život, či hudebník se slibnou kariérou.  

Zdražuje se a zdražovat se bude

Zdražování má ale i další důvody. „Některé pojišťovny v posledních letech vyvíjely nepříliš úspěšnou snahu nabírat klienty prostřednictvím agresivní cenové politiky. Dnes již ale od takového přístupu upustily a velmi pečlivě ohodnocují rizika a modelují škodní průběhy, což zvyšuje cenu především u rizikovějších motoristů,“ upozorňuje David Holý. 

Nároky poškozených se v případě nemajetkové újmy i nadále zvyšují. Pojišťovny budou vyplácet vyšší odškodné, jejich náklady porostou a dalšího zdražování se ani v dalších letech nevyhneme. „Očekáváme proto, že ceny povinného ručení v následujících několika letech dále porostou,“ dodává David Holý.

Výraznějšího zásahu do rodinného rozpočtu se ale obávat nemusí především motoristé, kteří jezdí dlouhodobě bez nehod. Dočkat se mohou až poloviční základní sazby. Rizikovější a mladší řidiči bez historie mohou zaplatit za povinné ručení až dvojnásobek. Záleží ovšem například i na věku řidiče, místě bydliště, značce vozidla, jeho stáří, výkonu a objemu motoru.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Co zavést povinné ručení na osobu a nikoli na dopravní prostředek?

Povinné ručení se od přelomu roku bude nově vztahovat také na elektrické koloběžky, segwaye, sněžné skútry, zahradní traktory a dokonce na motorová golfová vozítka. Prostě na všechna „pohybovadla“, jejichž konstrukční rychlost převyšuje 25 km/h. Jestliže ovšem mají hmotnost nad 25 kilogramů, bude se na ně povinnost ručení […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

29. 08. 2023


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *