CZK/€ 25.200 +0,18%

CZK/$ 23.143 +0,22%

CZK/£ 29.467 +0,04%

CZK/CHF 26.168 -0,02%

Matthew Siddle: Důležitý je pečlivý výběr akcií

 


 

Nedávná volatilita rozhýbala trhy. Vy berete volatilitu jako příležitost. Jakým způsobem skládáte portfolio v takové době?

Zaměřuji se na dlouhodobé výnosy při omezení vedlejšího rizika volatility. Snažím se omezit především krajní rizika, tedy ne pouze denní volatilitu, ale velkou volatilitu, jakou je recese. Svou pozornost proto upírám na kvalitní a atraktivní společnosti.

Hledám společnosti, které jsou svou kvalitou nadprůměrné, ale jejich ocenění je zatím relativně nízké. A proč to vede k omezení rizika volatility? Společnosti s velmi nízkým oceněním se řadí k méně kvalitním společnostem, zatímco o něco kvalitnější společnosti mají ocenění stále relativně nízké, ale generují více hotovosti, mohou tedy lépe čelit těžkým časům. V období recese přichází čas právě pro kvalitnější společnosti, které mohou v tomto těžkém období ukázat svou výkonnost. Na druhou stranu méně kvalitní společnosti v této době čelí značným potížím a přicházejí o peníze.

Fond se zaměřuje na společnosti plné energie a hledá nejlepší kombinaci kvalitních společností s omezeným rizikem bez placení přehnané ceny – s atraktivním oceněním, aby přinesl v dlouhém horizontu vysoké výnosy při omezení rizika volatility.  Nedávná volatilita na trhu ukazuje, jak důležitý je pečlivý výběr akcií. To je v zásadě to, co se snažím dělat. To je moje filozofie.

Daří se vám to?

REKLAMA

Jsem přesvědčen, že ano. Podívejte se na mé výsledky. Mám na starosti dva fondy: velký fond FF European Growth Fund  a fond FF European Larger Companies Fund. Dříve jsem také spravoval mnoho fondů ve Velké Británii. Během finanční krize sice tyto fondy pod mou správou nebyly příliš úspěšné, ale ve srovnání s trhem na tom byly o poznání lépe.

Dlouhodobé výsledky fondu European Larger Companies Fund se pohybují nad indexem. Od 1. října 2010 jeho výnosnost dosáhla 66,9 procenta, zatímco index 49 procent. Výkonnost fondu se ale liší v jednotlivých letech. Například v roce 2011, když trh propadl o 8,1 procenta, fond byl sice také v záporu, ale pouze 2,7 procenta. V mnohem silnějším roce 2013 byli všichni optimističtější, trh byl v plusu 19,8 procenta a fond 19,5 procenta. Zaměření na námi zvolený segment na trhu a být v souladu s trhy, když jsou trhy silné, to je základní filozofie a doufám, že je to vidět i na výsledcích.

Jakým způsobem konkrétně vybíráte společnosti do vašeho portfolia? 

Velkou výhodou práce ve společnosti jako je Fidelity je, že máte k dispozici velmi silný výzkumný tým. Protože již v Evropě investujeme dlouho, vyvinuli jsme rozsáhlý výzkumný postup, který není založen pouze na zkoumání investičního bankovnictví, jako to dělají v Saxo Bank nebo Deutche bank. Děláme opravdový výzkum.

REKLAMA

Máme analytický tým s 50 analytiky působícími v Evropě, kteří pokrývají evropské společnosti. Další týmy pokrývají společnosti ve Spojených státy, emerging market či asijské společnosti. Právě práce výzkumného týmu, který detailně zkoumá byznys modely a rozsahy ocenění, mi dodává inspiraci.

Vnímám ekonomické prostředí, ale moje rozhodnutí jsou řízena především společnostmi a individuálními příležitostmi. Jde o zkoumání společnost od společnosti, potkávání se s řediteli, finančními manažery, konkurencí či zákazníky.

Jakou společnost byste vyzvednul ve svém portfoliu? 

Jedna z mých největších pozic je společnost SAP. V rámci našeho výzkumu jsme se potkali s technickým ředitelem, abychom diskutovali o produktech. Setkali jsme se také s konkurencí Oraclem a dalšími, či se zákazníky. Dívali jsme se také na to, jak SAP systémy pomáhají. Měli jsme odezvy ze strany zákazníků, kteří si pochválí rychlost a schopnost reagovat, což jim pomáhá rychleji a efektivněji se rozhodovat. Nestačí pouze slovo managementu, že produkt je dobrý, ale právě takovéto odezvy nás utvrzují.

REKLAMA

Výzkum je o tom budovat si přesvědčení i na základě osobních setkání s konkurencí, zákazníky, vedením, které společnosti jsou kvalitní a mají dobré vyhlídky do budoucnosti. To jsou společnosti, do kterých investovat.

Které akcie ve vašem portfoliu jsou nejvýkonnější?

Největším přínosem byla právě společnost SAP. Lidé byli přibližně před rokem ohledně této společnosti celkem negativní, protože se ve společnosti měnil systém z předem placených licencí na cloud. To znamená, že zákazník platil 100 předem a poté údržbu 20 každý rok. Tento systém se přesunul na cloudové řešení, kdy se platí roční předplatné 45. Najednou tedy došlo k poklesu výnosů ze 100 na 45. Takový pokles vypadá samozřejmě špatně v krátkodobém sledování zisku. Lidé viděli, jak zisky rostou a rostou a byli přesvědčeni, že cloud není pro SAP dobrým řešením. Když došlo k poklesu, již nehleděli na to, že jde o krátkodobou situaci a že za rok či dva SAP bude vydělávat o 25 více.

V situaci, kdy zisky nebyly tak vysoké, jak si lidé představovali, ceny akcií klesly. My jsme se ale potkali s managementem, konkurencí a dalšími, proto jsme věděli, že tento pokles byl pouze krátkodobý. Byl to pouze krátkodobý přechod, a tím pádem přišla dobrá příležitost nakoupit více akcií této společnosti. Potvrdily to i výsledky společnosti za třetí čtvrtletí loňského roku – prodeje byly rychlejší a lepší, než lidé očekávali. Proto tato společnost patří k nejvýnosnějším v našem portfoliu.

Děkuji za rozhovor.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

investiční zlato a jeho rizika

Investujete do zlata? Na jaká rizika si dát pozor?

Zlato dnes můžete pořídit během chvilky. Třeba v některém z e-shopů. Investoři a poradci doporučují vnímat zlato jako doplněk portfolia a jako uchovatele hodnoty. Vývoj drahého kovu lze jen těžko předvídat. Jestli vyděláte, záleží na tom kdy, kde a za kolik nakoupíte.

Text: Jana Poncarová

15. 01. 2020

Kryptoměna bitcoin - mince - kryptoměny

První Kryptofond přichází do Česka. Není ale pro každého

Kryptoměny jsou v poslední době jako na horské dráze. Přes varování některých odborníků zájem o ně neopadá. Využít nevídaného zájmu hodlá i první fond v Česku, který investuje do kryptoměn. Kdo může do Kryptofondu investovat a kolik může vydělat?

Text: Jana Zámečníková

01. 02. 2018


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *