CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/$ 23.663 -0,22%

CZK/£ 29.501 -0,13%

CZK/CHF 26.030 +0,03%

Text: Daniel Kuchta

19. 02. 2014

2 komentáře

Martin Kujal: Investujeme do toho, co známe a čemu věříme

 


 

Fond je podle názvu určen spíše konzervativním investorům, ale podle profilu i výkonnosti jde spíše o aktivně řízený smíšený fond. Pro jaké investory je fond určen?

J&T Money je smíšený fond, který se zaměřuje především na vysoce úročené dluhopisy s kratší a střední splatností.  Fond je určen investorům, kteří se chtějí podílet na investičních nápadech skupiny J&T, a kteří požadují výnos přesahující zhodnocení bankovních vkladů. Nejedná se o fond peněžního trhu, jeho výnosové cíle a tím pádem i s tím spojené riziko jsou vyšší.

K ocenění Investice roku vám pomohla nízká volatilita. Myslíte si, že jí udržíte i do budoucna? Můžete to vůbec nějakým způsobem ovlivnit?

Většinu emisí, které máme v portfoliu, drží především privátní investoři, kteří mají většinou strategii držet do splatnosti. S rostoucím zastoupením institucionálních investorů (kteří obchodují mnohem častěji) pak roste i volatilita daných cenných papírů a volatilita fondu, který do nich investuje. Tento faktor ovlivnit nedokážeme. V letošním roce však očekávám jen mírně větší volatilitu fondu, než tomu bylo vloni.

Ve vašem portfoliu hrají prim korporátní dluhopisy. Máte vyhlídnuté nějaké nové investiční příležitosti, do nichž bude fond v nejbližší době investovat?

REKLAMA

Nadále zůstaneme věrni investicím do korporátního dluhu. Nyní se chystáme investovat do nové emise společnosti Dairewa. Patnáctiměsíční dluhopis zajištěný portfoliem spotřebitelských půjček společnosti Profi Credit bude mít výnos do splatnosti 5,8%.

Podle čeho se řídíte při výběru nových investic do portfolia fondu?

V první řadě se snažíme vyhledávat, analyzovat a v rámci investičního výboru diskutovat atraktivní investiční příležitosti. Hledáme firmy, které se díky nedostatečné velikosti, relativnímu mládí či absolvovaným změnám netěší zájmu široké investorské veřejnosti. V opačném případě by nabízený výnos byl pravděpodobně nízký. Cílem je především pochopit byznys analyzované firmy a identifikovat životaschopné projekty. Standardní kreditní analýza zadlužení, cash-flow, likvidity a ziskovosti je přirozenou součástí tohoto procesu. U analyzovaných firem a jejích dluhopisů hledáme přirozeně také nezávislé analytické názory včetně hodnocení ratingových agentur, pokud je k dispozici.

Nebojíte se, že poměrně velké pozice u některých dluhopisových emisí z ČR, nebo Slovenska (tři největší pozice představují více než třetinu celého portfolia, které tvoří sedmnáct emisí) mohou v případě negativního vývoje výrazně ovlivnit výkonnost fondu?

REKLAMA

Předpokládáme, že s růstem aktiv dojde k pořízení většího počtu emisí do fondu, nicméně větší koncentrace portfolia patří k investiční strategii tohoto fondu a je to třeba při investování do fondu J&T Money brát v potaz. Na druhou stranu v nemalé míře investujeme do dluhopisů firem, do kterých investuje skupina J&T vlastní peníze. Tyto projekty detailně známe, věříme jejich potenciálu a nabízíme investorům spoluúčast.

Je fond zajištěn do české koruny (plně, nebo částečně)? Pokud ano, kolik stojí toto měnové zajištění?

Nyní zajišťujeme veškeré měnové riziko ve fondu, náklady se aktuálně dají odhadnout na 0,4% p.a. u dolaru i eura, ale s pohybem úrokových sazeb se můžou kdykoliv změnit.

Které jiné třídy aktiv kromě korporátních dluhopisů mají podle vás v nejbližší době zajímavý potenciál a proč?

Úrokové sazby zůstanou nadále velmi nízko a investoři budou hledat investiční alternativy k nízkoúročeným dluhopisům a bankovním vkladům. Vycházíme z předpokladu, že západoevropská a americká ekonomika se bude dále postupně zotavovat. Akciím by se proto ani letos nemělo dařit špatně, i když dvouciferný výnos by mě překvapil. Nyní jsou v nemilosti tzv. rozvíjející se trhy, ale možná právě nastává čas v těchto regionech investovat za velmi příznivé ceny. Dlouhodobě jsou to země s mladou populací a růstovým potenciálem.

Děkuji za rozhovor.

Loading

Vstoupit do diskuze 2 komentáře

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Investice & daně. Kdy máte klid a kdy musíte vyplňovat přiznání?

Obliba investování u nás roste. Jen v podílových fondech Češi zhodnocují už přes 938 miliard korun, další stovky miliard mají investoři v akciích, burzovně obchodovaných fondech a dalších aktivech. Se vzrušujícím investičním světem je ale spojena i méně zábavná povinnost, a to jsou daně. Podívejte se, co si jako […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

16. 04. 2024

Index českého investora CII750: Podílové fondy zhodnocovaly druhý kvartál v řadě

Za posledních 12 měsíců zaznamenal průměrný český investor zhodnocení v podílových fondech okolo 14,8 %. Vyplývá to z Indexu českého investora CII750, který sestavuje společnost Swiss Life Select. Je zde znatelný trend zlepšujícího se vývoje investic. Zatímco ve třetím kvartálu roku 2023 vykázaly fondy pokles zhruba o […]

Text: Redakce

Foto: Swiss Life Select

05. 04. 2024

Zákulisí českých FKI. Co investorům mohou nabídnout?

Investiční nástroje pro kvalifikované investory (FKI) poskytují investorům pestřejší škálu investičních možností a větší flexibilitu než standardní investiční fondy, které jsou dostupné veřejnosti. Tím, že mohou diverzifikovat své portfolio do různých aktiv s nízkou korelací s tradičními akciovými a dluhopisovými fondy, představují FKI lákavou alternativu. Je však […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

27. 02. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • vasek

    20 února, 2014

    Me by na tom zajimala jedna vec. J&T rika, pokud se nemylim, ze investicni horizont u tohoto fondu je 1 rok, nicmene povahou to rozhodne neni konzervativni fond. Nebo HY dluhopisy a jeste v tak koncentrovanem portfoliu jsou konzervativni investici?

    Odpovědět

  • Karásek

    21 února, 2014

    J&T nevěř ani slovo! Ti si dělaji jen hloupou srandu tak jak Saxo Bank, Šorš Choroš, Goldman Sachs, Faber nebo Rogers.

    Odpovědět