CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/$ 23.413 +0,02%

CZK/£ 29.594 +0,24%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

Text: Radovan Novotný

04. 10. 2021

1 komentář

Lesk a bída spořicích státních dluhopisů

 

Jeden portál inzerující prodej rizikových korporátních dluhopisů, státní dluhopisy označuje jako „bezpečnou, ale nevýnosnou variantu“. Má to být nejoblíbenější cenný papír, ale výnosy jsou „tak nízké, že jen velmi zřídka pokryjí inflaci“. Skutečnost, že jde o konzervativní složku portfolia, absentuje.

Loading



 

Na straně druhé nechybí sdělení, že „korporátní dluhopisy vám dokáží zajistit zhodnocení až 9 % ročně“. To že je takový výnos vykoupený rizikem a nelikviditou už zůstává kdesi v pozadí.  Ale upozornění na riziko státní dluhopisů nechybí: „Nízká míra rizika láká investory navzdory nízkému výnosu…,“ proklamuje sever inzerující nejen prašivý dluhopis a dluhopisového žabáka.

Prašivé dluhopisy a dluhopisoví žabáci

Pro neznalé je vysvětleno, že když stát prodává (emituje) dluhopisy, půjčuje si. Výhodou je nízké riziko a nevýhodou nízký výnos – doslovně „Neporáží ani inflaci“.

Opomenuto není, že stát se svými spořicími státními dluhopisy myslí i na řadové občany. Tyto dluhopisy vydává stát prostřednictvím Ministerstva financí, toto u příležitosti emise na svých webových stránkách informuje o přesných emisních podmínkách. Vadou na kráse informací inzertního serveru je, že čtenář je odkázán na emisní kalendáře střednědobých a dlouhodobých státních dluhopisů určených pro institucionální investory, nikoliv drobným investorům.

REKLAMA

Spoření ve státních dluhopisech

Nejprve se podívejme za moře. Státní spoření ve Velké Británii (NS&I, National Savings and Investments), nabízí domácnostem různé varianty spoření, např. možnost investovat třeba od 500 £ na osobu a dostat své peníze zpět, „kdykoli bude potřeba, bez upozornění a bez sankcí“.

Webové stránky NS&I jsou přehledné, moderní a bez zbytečného balastu. Řadoví střadatelé jsou lákáni formou loterie, bohatší třeba tím, že jde o formu uložení kapitálu s garancí státu. Výhodnější úročení, stejně jako daňové úlevy, to je nabízeno nikoliv plošně, ale cíleně a s limity. A děti do 18 let mají k dispozici spořicí účet osvobozený od daně.

To v Česku se myšlenka možná tak trochu aplikovala v duchu hesla – „mysleli jsme to dobře, ale dopadlo to jako vždycky“. Na webových stránkách nabízejících spořicí státní dluhopisy zaznívají apely na hrdost a poukazování na to, jak se otcové zakladatelé zasloužili o vznik samostatné Československé republiky a započali tak novou éru českých a slovenských dějin.

Proklamace, že stát nevydává dluhopisy, protože nemá dostatek prostředků, ale snaží se „zpřístupnit část státního dluhu občanům“ a aby lidé měli „konzervativní a stabilní zhodnocení svých úspor“, moc oslovující a motivující asi nejsou. Rovněž distribuční kanály a související marketing českých spořicích dluhopisů moc zájemců neosloví. Výsledkem je, že držitelů spořicích státních dluhopisů je několik desítek tisíc občanů.

Graf: Graf počtu držitelů emitovaných státních spořicích dluhopisů nesvědčí o tom, že jde o masovou záležitost. Stát se svými spořicími státními dluhopisy myslí i na řadové občany, v realitě jde o finanční instrument garantované ochrany před inflací.


Zdroj : www.sporicidluhopisycr.cz/#tab-grafy-a-statistiky

Mnoho informací na jednom místě

REKLAMA

Je tomu již deset let, co Ministerstvo financí spustilo nové webové stránky Spořicí státní dluhopisy https://www.sporicidluhopisycr.cz. Spořicí státní dluhopisy – stabilita, spolehlivost a důvěryhodnost, hlásá záhlaví webu. Kdo na web zavítá, asi se ztratí. Je zde vše potřebné, ale zorientování si vyžaduje detektivní práci a pozorné čtení.

Matoucí je třeba i to, že na první pohled není zřejmé, jak se spořící státní dluhopisy liší od Dluhopisů Republiky. Nové označení spořicích státních dluhopisů ke stoletému výročí „naší republiky“ vzniklo v roce 2018.

Nové jméno pro občanské dluhopisy možná mělo být snahou o získání kladných bodů pro stávající vládní garnituru. Oficiálním argumentem pro znovuspuštění této formy financování vládního dluhu (na celkovém státním dluhu se podílí 1,4% podílem) ovšem měl být v roce 2018 aktuální vývoj výnosů státních dluhopisů a navyšování úrokových sazeb ze strany ČNB.

Obrázek 1: Spořicí státní dluhopisy, nebo Dluhopisy Republiky? Jiné logo, jiný název a na zmatek je zaděláno. Ačkoliv se investuje do spořicích státních dluhopisů, od roku 2018 se kupují Dluhopisy Republiky. 

 

Aby myšlenka spoření ve formě státních dluhopisů plnila jisté „vyšší poslání“, mělo by být takové spoření pro občany srozumitelné, přehledné a motivující. Například podle výše uvedeného vzoru Velké Británie. V desetileté historii se v tomto ohledu v Česku asi moc nezadařilo.

REKLAMA

Z historických důvodů tak dnes v Česku doposud existuje z dnešního pohledu „vyšší poslání“ neplnící dotace pro stavební spoření (jaký význam má stavební spoření ve financování pořízení vlastního bydlení?), ale podpora vytvoření rezerv domácností držených ve formě spořicích státních dluhopisů vázne.

Změny, ve kterých se nevyznáte

Když před deseti lety ministr financí představil projekt Spořicích státních dluhopisů, měla to být bezpečná investice a pro stát nový zdroj financování. Od té doby proběhlo několik kol prodeje (emise, úpisu) dluhopisů, vzniklo a zaniklo několik variant a variací těchto dluhopisů, stejně jako obměn výpočtů skrývajících relativně nízký výnos těchto instrumentů.

Podmínky emise se stávaly zapeklitějšími, seznam distributorů se zužoval. Přežily dvě formy dluhopisů „reinvestičních“ a „proti-inflačních“, doba splatnosti se měnila a aktuálně činí šest let. Zmizely formy dluhopisu diskontovaného a kuponového. Podobně se měnilo zdanění výnosů. O kosmetickém a poněkud matoucím pojmenování spořicích státních dluhopisů na Dluhopisy Republiky bylo pojednáno výše.

Daň z úroku z jednokorunových dluhopisů se kdysi zaokrouhlovala na nulu, čímž byl výnos chytrou kličkou osvobozen od daně. Související daňové výjimky v případě jednokorunových dluhopisů pak chytře využili k daňové optimalizaci mnozí podnikatelé. Na sliby o konci nepřehledných daňových výjimek politici rychle zapomněli, nově se novelizoval Zákon o daních z příjmu a výnosy nově emitovaných spořicích státních dluhopisů budou od letošního ledna od daně plošně osvobozeny.

Nicméně, jak bylo uvedeno výše, kdo hledá, najde. Na webových stránkách lze najít odpověď na nejednu otázku. Třeba na dotaz „Co znamená Označení emise (ISIN), které se zobrazuje v přehledu majetku v elektronickém přístupu ke správě majetkového účtu?“

Odpověď sděluje, že: „Označení emise (ISIN) je identifikační označení dluhopisů. Konkrétní označení jednotlivých státních dluhopisů, které byly vydány v jednotlivých upisovacích obdobích, naleznete: Úvodní stránka > O dluhopisech > Typy dluhopisů.“

Možná zde platí staré a osvědčené přísloví, že všeho moc škodí. Státní spoření ve Velké Británii (NS&I, National Savings and Investments) nabízí různé varianty „spoření“ a vše je přehledné. Následuje příklad různých produktů. S českým přístupem a webovými stránkami spořicích státních dluhopisů nesrovnatelné. Prostě velký rozdíl, nebe a dudy.

Obrázek 2: Státní spoření ve Velké Británii, různé nabízení finanční instrumenty, možnost seřazení, nabízený výnos. Přehledné a srozumitelné. Prostě „Ukládání. Nic víc, nic míň. V tom jsme dobří…Pojďme zjistit, co je pro vás to pravé“.


Zdroj : www.nsandi.com, automatický překlad

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Kalkulačka pro výpočet orientační pojistné hodnoty – snížení rizika podpojištění

V roce 2023 Česká asociace pojišťoven (ČAP) představila nový standard pro výpočet pojistné hodnoty nemovitostí, zaměřený především na rodinné domy. Cílem tohoto standardu je minimalizovat riziko podpojištění. V rámci tohoto úsilí byla vytvořena kalkulačka pro orientační hodnotu pojistného, dostupná na webových stránkách ČAP. Tato kalkulačka umožňuje zadat […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

27. 03. 2024

Jaké sankce hrozí při nedodržení povinností v rámci daňového přiznání?

Stále platí, že nejvíc lidí podává přiznání k dani z příjmu fyzických osob až poslední týden v březnu. Proto Finanční správa od pondělí 25. března do úterý 2. dubna letos prodlužuje úřední hodiny podatelen všech finančních úřadů. Finanční úřady budou otevřené od 8 do 17 hodin. Neplatí to však pro […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Richard Fuld

    7 října, 2021

    Všichni brečí nad inflací. A protiinflační státní dluhopisy jsou evidentně řešením pro ty, co chtějí ochránit úspory před inflací. 🙂

    Odpovědět