CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/$ 23.413 +0,02%

CZK/£ 29.594 +0,24%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

23. 01. 2023

0 komentářů

Kryptosvět – bitcoin roste, Ethereum bude možná více anonymní

 

Bitcoin pokračuje ve své dobré kondici v roce 2023: O víkendu dosáhl čtyřměsíčního maxima těsně nad hranicí 23 000 USD.

Loading



 

Největší světová kryptoměna zahájila minulý týden obchodováním kolem 21 000 USD a zaznamenala jen malý pohyb až do pátku, kdy se cena vyšplhala výše. Od té doby se její hodnota ustálila v novém rozpětí kolem 22 500 USD, kde se držela i dnes ráno.

Ether mezitím v průběhu minulého týdne trpěl větší volatilitou ceny, která začínala kolem 1550 USD, načež uprostřed týdne klesla na 1500 USD. Stejně jako BTC však cena na konci minulého týdne prudce vzrostla a v sobotu dosáhla maxima nad 1650 USD. Dnes ráno se ETH obchodoval těsně pod hranicí 1625 USD.

Ačkoli žádný býčí trend není potvrzením širších trendů, pozitivní pohyb kryptoměn se shoduje s ustupujícími obavami z makroekonomických trendů inflace a ekonomické výkonnosti hlavních ekonomik. Investoři budou se zájmem sledovat nadcházející únorovou aktivitu centrálních bank, ale zlomový okamžik, který mnozí očekávali, by mohl nastat s tím, jak se zmírní inflační prognózy pro příští rok.

Španělská centrální banka zahájí projekt stablecoin

Španělská centrální banka povolila spuštění pilotního projektu stablecoinu krytého eurem, který povede fintechová firma MONEI. Projekt umožní uživatelům vydávat vlastní stablecoiny, přičemž každý token bude krytý eurovými vklady u významných finančních institucí BBVA a Caixabank.

Tento projekt je dalším z řady testovacích programů stablecoinů, které se stávají stále rozšířenějšími. Představují další důkaz o tom, že finanční instituce vidí význam v těchto technologiích napříč kryptoměnovým ekosystémem a dokonce i širším finančním systémem.

REKLAMA

Stablecoiny dokazují, že jsou klíčovým mostem mezi fiat a kryptofinanční infrastrukturou, a umožňují uživatelům držet svá aktiva digitálně a zároveň si zachovat stabilní profil podložený tradičními měnami. Stablecoiny mají potenciál zlevnit, zrychlit a zabezpečit digitální platby a transakce, ale velká část této technologie je stále ve fázi průzkumu a vývoje.

Mohly by se do Etherea dostat „skryté adresy“?

Zakladatel Etherea Vitalik Buterin zveřejnil na svém blogu příspěvek, ve kterém se věnuje tématu „skrytých adres“. Buterin se zamýšlí nad obtížností jejich implementace a také se ptá, proč by mohly být užitečné.

Jedním z hlavních rysů kryptoaktiv je relativní transparentnost, podle které se transakce provádějí. I když nevíte, kdo konkrétní peněženku vlastní, můžete si na daném blockchainu prohlédnout transakce, které do této peněženky přicházejí a odcházejí, pokud víte, kam se podívat.

Buterinův návrh nad skrytými adresami by tento stav mohl zásadně změnit a poskytnout závoj utajení hlavní mainstreamové platformě Ethereum. Zda je to žádoucí, nebo ne, záleží na vašem pohledu. Regulační orgány a orgány činné v trestním řízení se v posledních letech mnohem lépe zdokonalily ve forenzní analýze blockchainu, aby mohly potlačovat trestnou činnost. Ale pro ty, kteří nechtějí, aby jejich aktivity byly sledovány, by to mohlo být přínosem.

Útoky typu ransomware klesají

Podle údajů společnosti Chainalysis hodnota útoků typu crypto ransomware poprvé od roku 2018 klesla. V roce 2022 si útočníci ransomwarem přivlastnili přibližně 457 milionů USD, což je méně než 766 milionů USD v roce 2021.

Společnost Chainalysis se domnívá, že zdaleka nejde o pokles útoků, ale hlavně o to, že oběti stále častěji odolávají útočníkům ransomwaru. Velkou roli v tom hrají změny ve způsobu regulace plateb na ransomware, kdy ti, kteří platí, mohou potenciálně narušit pravidla týkající se sankcí.

Přestože oblast kryptoměn nadále trpí podobnými útoky a řadou dalších podvodů, je to neodmyslitelná součást každého finančního ekosystému a bohužel se tomu dá předejít pouze důkladným zabezpečením ze strany institucí, informovaností uživatelů a proaktivní regulací, která chrání účastníky trhu před poškozením. V letošním roce dochází k posunu v regulačním dohledu a s ním i k naději na vyšší úroveň ochrany před trestnými činy v rámci kryptokomunity.

Autor: Simon Peters, analytik trhů eToro

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Kalkulačka pro výpočet orientační pojistné hodnoty – snížení rizika podpojištění

V roce 2023 Česká asociace pojišťoven (ČAP) představila nový standard pro výpočet pojistné hodnoty nemovitostí, zaměřený především na rodinné domy. Cílem tohoto standardu je minimalizovat riziko podpojištění. V rámci tohoto úsilí byla vytvořena kalkulačka pro orientační hodnotu pojistného, dostupná na webových stránkách ČAP. Tato kalkulačka umožňuje zadat […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

27. 03. 2024

Jaké sankce hrozí při nedodržení povinností v rámci daňového přiznání?

Stále platí, že nejvíc lidí podává přiznání k dani z příjmu fyzických osob až poslední týden v březnu. Proto Finanční správa od pondělí 25. března do úterý 2. dubna letos prodlužuje úřední hodiny podatelen všech finančních úřadů. Finanční úřady budou otevřené od 8 do 17 hodin. Neplatí to však pro […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *