CZK/€ 25.155 -0,32%

CZK/$ 23.470 -0,62%

CZK/£ 29.361 -0,01%

CZK/CHF 25.687 -0,48%

Text: Karel Pučelík

Foto: Zdroj: Pixabay.com

24. 05. 2022

0 komentářů

„Kryptoměny nemají žádnou hodnotu,“ tvrdí šéfka ECB. Kritizuje je i Gates

 

Nejen šéfka Evropské centrální banky by ráda viděla větší regulaci kryptoměn. Po neúspěšném květnu se na celé odvětví snáší vlna kritiky. Lagardeová tak není jediná, kdo virtuálním penězům nedůvěřuje.

Loading



 

Trh kryptoměn nezažívá nejlepší časy, ačkoli ještě v závěru loňského roku byl na svých maximech. Investoři museli v minulých týdnech odepisovat desítky procent, přičemž o značnou část své hodnoty přišel i nejznámější bitcoin (ten klesl o zhruba 40 procent) nebo ether. Stejně tak se zhroutily i nejviditelnější projekty stablecoinů, které měly být z podstaty vůči výkyvům imunní, natož vůči ztrátě takřka celé hodnoty.  Jejichž neúspěch se také patrně přelil i do celého odvětví.

V této situaci kryptoměny pochopitelně vzbuzují pozornost, a to nejen investorů. Reakce na sebe nenechaly dlouho čekat. Krypto přišlo například i na pořad nizozemské talk-show „College Tour“, které se zúčastnila francouzská prezidentka Evropské centrální banky Christine Lagardeová. Informoval o tom server CNBC.com.

Volání po větší regulaci

O bývalé šéfce Mezinárodního měnového fondu se ví, že alternativním platidlům příliš nefandí, obává se například jejich dopadů na klima nebo využití při praní špinavých peněz, takže divákům pořadu nabídla silnou kritiku. „Můj velmi skromný názor je, že nemají žádnou cenu,“ řekla. „Nejsou ničím podložené,“ dodala s tím, že kryptoměny nemají žádné aktivum, kterým by mohly jejich držitele jistit.

Lagardeová vyzvala instituce k tomu, aby kryptoměnový  trh více regulovaly. „Mám obavy o ty lidi, kteří si myslí, že získají odměnu, ale nechápou rizika, přijdou o všechno a budou strašně zklamaní, a proto si myslím, že by měly být regulované,“ vysvětlila. ECB, které šéfuje je přitom jednou z centrálních bank, která přemýšlí nad vlastní verzí alternativních peněz, jak ale šéfka frankfurtské instituce podotýká, „virtuální euro“ by bylo o něčem zcela jiném.

Kritika od zakladatele Microsoftu i vlády USA

Lagardeová není jedinou osobností, která kryptoměny kritizuje. Co si o nich myslí, se uživatelé sociální sítě Reddit před několika dny zeptali i třeba Billa Gatese. „Žádné nevlastním. Rád investuji do věcí, které mají hodnotný výstup. Hodnota společností je založena na tom, jak vytvářejí skvělé produkty. Hodnota kryptoměn je jen to, co se nějaký jiný člověk rozhodne, že za ně někdo jiný zaplatí, takže nepřidávají společnosti jako jiné investice,“ odpověděl.

REKLAMA

Stablecoiny (jež mají být navázány třeba na dolar) kritizovala v nedávné době i americká ministryně financí Janet Yellenová, která se taktéž přiklání na stranu regulátorů. Stablecoiny podle ní dnes nepředstavují hrozbu finančnímu systému, ale eventuálně by mohly, protože rychle rostou. „Představují stejná rizika, jaká známe již po staletí v souvislosti s runy na banky,“ řekla při slyšení před kongresem.

 

 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Půlení bitcoinu je za rohem! Co to znamená, se dozvíte v našem rozhovoru

Tento týden se chystá halving bitcoinu. Zjednodušeně řečeno, snížení odměny za úspěšnou těžbu bitcoinového bloku na polovinu efektivně sníží nabídku nových bitcoinů – a to by podle zásady vzácnosti mělo vést k vyšším cenám. Čím méně bitcoinů se vytěží, tím je bitcoin cennější. Co je to ale […]

Text: Redakce

Foto: eToro

18. 04. 2024

bitcon 2024

Má bitcoin svůj rok, nebo ho čeká další korekce?

Jaký je bitcoin 2024? V první polovině dubna se bitcoin prodával asi za 70 tisíc USD. Přičemž na tuto rekordní cenu se dostal během půlročního růstu. Ještě v dubnu 2023 se prodával za méně než 30 tisíc USD. Na začátku letošního roku jste už mohli bitcoin koupit […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

18. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *