CZK/€ 25.265 -0,04%

CZK/$ 23.672 -0,38%

CZK/£ 29.357 +0,28%

CZK/CHF 25.977 -0,36%

Text: Daniel Kuchta

30. 06. 2009

0 komentářů

Krize zredukovala počet milionářů i jejich majetek

 


 

První náznaky vlivu finanční krize na množství bohatých lidí i jejich majetek byly patrné už v roce 2007. Až v roce 2008 však krize, která přerostla do celosvětové recese, skutečně zredukovala jak počet, tak i majetek milionářů po celém světě. Majetek velmi bohatých lidí (s finančním majetkem přesahujícím 1 milion dolarů) klesl v roce 2008 o 19,5 % z 40,7 bilionu dolarů na 32,8 bilionu dolarů a jejich počet klesl z 10,1 milionu na 8,6 milionu lidí.

Ještě větší pokles zaznamenali ultra bohatí lidé (s finančním majetkem vyšším než 30 milionů dolarů), jejichž počet klesl o 24,6 % na 78 tisíc a majetek o téměř 24 %. Příčinou tak výrazného poklesu je investování do agresivnějších produktů, které v době prosperity přinášejí zajímavější zisky, v době krize jsou ale jejich ztráta také mnohem výraznější. I když je jejich počet mizivý (0,9 % z celkového množství), představují více než třetinu celého bohatství, což se pak projeví na celkových výsledcích.

Graf 1: Celkové bohatství dolarových milionářů a vývoj v posledních letech

Zdroj: World Wealth Report (Capgemini, Merrill Lynch)

Po dvou letech výrazného růstu tak přišel výrazný propad, díky čemuž klesl majetek i počet milionářů pod úroveň z roku 2005. Studie předpokládá po ukončení krize opětovný růst bohatých lidí i jejich majetku s tím, že v roce 2013 při meziročním růstu o 8,1 % bude jejich majetek dosahovat 48,5 bilionů dolarů a region Asie a Pacifiku předběhne Spojené státy.

Největší propady v počtu bohatých lidí zaznamenaly tři největší regiony. V severní Americe klesl jejich počet o 19 % z 3,3 milionu na 2,7 milionu, v Evropě  o14,4 % z 3,1 milionu na 2,6 milionu a v Asii a Pacifiku o 14,2 % z 2,8 milionu na 2,4 milionu. Nejmenší pokles zaznamenal region latinské Ameriky (o 0,7 %). I přes tyto rozdíly zůstává bohatství poměrně výrazně koncentrované, což je patrné také z grafu.

REKLAMA

Graf 2: Počet bohatých lidí podle regionů a vývoj v posledních letech

Zdroj: World Wealth Report (Capgemini, Merrill Lynch)

Zajímavostí jsou velké rozdíly v samotných regionech. Zatímco například ve Velké Británii klesl počet boháčů o 26,3 % (díky čemuž klesla v pořadí zemí na pátou příčku za Čínu), v Německu se jejich počet díky větším investicím v konzervativních produktech zredukoval pouze o 2,7 % (Německo je stále třetí za USA a Japonskem, přičemž v těchto zemích žije více než polovina z celkového počtu bohatých lidí). Také rozdíly mezi zeměmi v Asii jsou poměrně velké (Japonsko -9,9 %, Indie -31,6 %, Hong-Kong -61,3 %).

Graf 3: Pořadí zemí podle bohatství milionářů a změna oproti předešlému roku

REKLAMA

Zdroj: World Wealth Report (Capgemini, Merrill Lynch)

Hlavními důvody propadu bohatství je podle studie samozřejmě prohloubení krize v roce 2008, a to zejména na konci roku, kdy krize vrcholila a vyústila do globální hospodářské recese. Prakticky všechny druhy aktiv, do nichž bohatí lidé investují, zaznamenaly velmi špatný rok, což se samozřejmě odrazilo na majetku. Výkonnost na trzích s akciemi, které tvoří nezanedbatelnou část investičních portfolií, zaznamenala pokles o 50 %, a globální tržní kapitalizace klesla pod úroveň z roku 1999. Rovněž komodity, které v první polovině roku dosahovaly svá maxima, na konci roku výrazně ztrácely, snad s výjimkou zlata. Další výrazně ztrátovou skupinou byly nemovitosti, které zažily katastrofální rok.

To všechno vede k tomu, že roste averze k riziku a bohatí lidé stále více prostředků drží v hotovosti, nebo bezpečných aktivech (pevně úročené cenné papíry apod.). Právě pevně úročené cenné papíry se staly v minulém roce nejoblíbenějším aktivem a společně s hotovostí zaznamenaly největší nárůst v majetku bohatých lidí. Hotovost byla nejoblíbenější v Japonsku, nejmenší procento pak tvoří v portfoliích investorů v severní Americe. Cenné papíry s pevným úrokem jsou nejoblíbenější v latinské Americe díky konzervativnosti investorů, v rozvíjejících se zemích Asie jsou zastoupeny v portfoliích boháčů m,nohem méně.

Graf 4: Rozdělení bohatství podle tříd aktiv

REKLAMA

Zdroj: World Wealth Report (Capgemini, Merrill Lynch)

Akcie díky poklesům na trzích a výrazným výprodejům v portfoliích boháčů ztratily své vedoucí postavení právě na úkor bezpečnějších aktiv. Stále jsou však nejoblíbenější v severní Americe. Na rozdíl od předešlého roku vzrostlo procento nemovitostí v portfoliích bohatých lidí. Zájem je především o rezidenční nemovitosti, které zaznamenaly v posledních letech největší propady. Nejvíce do nemovitostí investovali boháči v Asii a na blízkém východě.

Alternativní investice, do nichž studie zahrnuje investiční fondy, měny, strukturované produkty, deriváty, komodity apod., zaznamenávají v posledních letech pokles zájmu. Nejvíce utrpěly hedge fondy, naopak o komodity, zejména zlato, nebo strukturované produkty (především ty, které slibují ochranu kapitálu) byl větší zájem, než v minulých letech.

Zajímavým faktem je, že boháči ve všech regionech preferovaly v minulém roce investice ve svém regionu více než v minulosti. Zejména v regionu latinské Ameriky stouplo procento lokálních investic téměř o polovinu.

Vzrůstající trend ukládání peněz do hmotného majetku, který může plnit funkci uchovatele hodnoty, se projevuje také v segmentu luxusního zboží a sběratelských předmětů. Nejvíce vzrostl zájem o umělecké sbírky, stále větší zastoupení mají také klenoty, šperky (zejména diamanty a zlato) a luxusní hodinky. Největší zastoupení v portfoliu však stále mají luxusní automobily, jachty apod.

Zdroj: World Wealth Report (Capgemini, Merrill Lynch)

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *