CZK/€ 25.375 -0,26%

CZK/$ 23.368 -0,07%

CZK/£ 30.067 -0,13%

CZK/CHF 26.446 -0,64%

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

11. 06. 2024

0 komentářů

Koupit a včas prodat? Tři “nafouknutné” akcie pro krátkodobé investice

 

Na trhu se objevují různé investiční možnosti, mohou to být stabilní pevně zakořeněné společnosti, nové startupy nebo také akcie, které jsou spíše krátkodobou záležitostí. Zaměřili jsme se na tři klíčové akcie, které by investoři mohli v krátkodobém horizontu prodat, aby se vyhnuli možným ztrátám. Konkrétně se jedná o General Electric, Base Resources a Vulcan Energy Resources. Tyto společnosti čelí různým výzvám a jejich současná hodnota na trhu je považována za příliš nafouknutou.

Loading



 

Pro investory, kteří zvažují nákup nebo prodej akcií, je důležité pečlivě analyzovat tržní podmínky a finanční zdraví společností.

General Electric

General Electric (GE) je jednou z nejznámějších průmyslových společností na světě. I když má dlouhou historii a široké portfolio produktů, v posledních letech čelí několika problémům. Jedním z hlavních důvodů, proč je GE považována za nafouknutou akcii, jsou její finanční problémy a nestabilní výnosy. Společnost se snaží restrukturalizovat a snižovat dluh, ale investoři by měli být opatrní, protože tyto snahy nemusí být dostatečné k obnovení dlouhodobého růstu.

Navíc, současná hodnota akcií GE je poměrně vysoká vzhledem k jejímu finančnímu stavu. Investoři by mohli zvážit prodej těchto akcií v krátkodobém horizontu a hledat příležitosti jinde. Níže se můžete podívat na graf této společnosti a jejich akcií za poslední rok.

REKLAMA

Base Resources

Base Resources je těžební společnost zaměřená na minerály, jako jsou ilmenit, rutile a zirkon. I když má společnost potenciál v dlouhodobém horizontu, její současná hodnota na trhu je považována za nafouknutou kvůli několika faktorům. Prvním z nich je nejistota ohledně cen komodit, které mohou výrazně ovlivnit výnosy společnosti. Dále je zde riziko spojené s regulačními změnami v zemích, kde Base Resources působí.

Investoři, kteří hledají stabilnější a méně rizikové investice, by mohli zvážit prodej akcií Base Resources a přesunout své prostředky do stabilnějších sektorů.

Vulcan Energy Resources

Vulcan Energy Resources je společnost zabývající se těžbou a zpracováním lithia, klíčového materiálu pro výrobu baterií. I když má společnost velký potenciál díky rostoucí poptávce po elektrických vozidlech, její současná hodnota na trhu je považována za příliš vysokou. Jedním z důvodů je vysoká konkurence v oblasti těžby lithia a nejistota ohledně budoucích cen tohoto nerostu.

Dalším faktorem je riziko spojené s environmentálními a sociálními dopady těžby lithia, což může vést k dalším regulačním překážkám. Investoři by měli zvážit, zda je současná hodnota akcií Vulcan Energy Resources udržitelná, a mohli by zvážit jejich prodej v krátkodobém horizontu.

Opak podhodnocených akcií

Podhodnocené akcie jsou takové, které se obchodují za ceny nižší, než je jejich vnitřní hodnota. K podhodnocení akcií přispívají různé faktory, včetně nálady na trhu, ekonomických podmínek nebo dočasných potíží, kterým společnost čelí. Tato podhodnocení mohou pro bystré investory vytvářet potenciální nákupní příležitosti, které jim umožní nakoupit akcie za zvýhodněnou cenu.

Určitě se ptáte jak takovou akcii poznat? K identifikaci podhodnocené akcie je dobrý ukazatel tzv. P/E poměr (price-to-earnings), jedná se poměr ročního zisku na jednu akcii a její ceny. Tudíž se dá pomocí tohoto čísla říct, zda má akcie vyšší cenu, než je její zisk, nebo jestli má akcie menší cenu než je její zisk. V případě, že by měla akcie vyšší zisk než cenu, tak by se mohlo jednat o podhodnocenou akcii – investoři platí méně než je její předpokládaná vnitřní hodnota.

Pokud by u jisté akcie poměr P/E ukazoval, že je cena akcie vyšší než její zisk, nemusí to nutně znamenat, že je akcie nadhodnocená. Například u akcií společnosti Tesla, Inc. poměr P/E ukazuje, že je zisk menší než její cena, avšak je to způsobeno tím, že Tesla většinu svého zisku vkládá do výroby a nákladů – tím pádem je zde těžší určit, zda je akcie podhodnocená nebo naopak. Stejně tak pokud poměr P/E ukazuje, že je cena vyšší, než je zisk akcie, může to například znamenat, že investoři předpokládají v nejbližší době růst a tak cena roste na základě poptávky po akcii. V každém případě to ukazuje, že je nutné si zjistit více než pouze poměr P/E a udělat si dostatečný průzkum z věrohodných zdrojů.

Závěr

General Electric, Base Resources a Vulcan Energy Resources jsou tři akcie, které jsou považovány za příliš nafouknuté pro své vlastní dobro. Investoři by mohli zvážit jejich prodej v krátkodobém horizontu a hledat stabilnější a méně rizikové příležitosti. Pečlivá analýza a strategické rozhodování jsou klíčové pro úspěch na současném volatilním trhu. Pokud chcete nakupovat nebo prodávat akcie, můžete použít platformu Freedom24.

Autor: Dmytro Spilka, finanční a technický spisovatel

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů


Související články

Analýza: Přijde vlna, která zničí krásný hrad z písku?

S nástupem 3. čtvrtletí je hospodářský růst i nadále robustní. Sektory jako obrana, AI a výroba léků proti obezitě zažívají boom a ceny aktiv dosahují absolutního maxima. Nemohou však naši křehkou ekonomiku podobnou písečnému hradu zničit faktory jako neudržitelné americké fiskální výdaje, geopolitické šoky či neveselé demografické trendy?

Text: Redakce

25. 07. 2024

Komentář: Jaký dopad by mělo vítězství Donalda Trumpa na trhy?

Po skončení první poloviny roku můžeme konstatovat, že napětí v mezinárodním obchodě se opět zostřuje směrem až k obchodní válce. V tomto prostředí se blíží kvapem prezidentské volby v USA. Po nedávném atentátu na Donalda Trumpa můžeme konstatovat, že zvolení tohoto prezidentského kandidáta začíná být vysoce pravděpodobné. Jaké jsou aktuální ekonomické […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

24. 07. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *