CZK/€ 25.155 -0,32%

CZK/$ 23.470 -0,62%

CZK/£ 29.361 -0,01%

CZK/CHF 25.687 -0,48%

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

09. 06. 2023

0 komentářů

Komu patří nejvíce bitcoinů? Digitální zlato vlastní státy, korporace i miliardáři

 

Největším držitelem bitcoinu je bezpochyby jeho tajemný tvůrce Satoshi Nakamoto, který o své prvenství dost možná nikdy nepřijde. Na blockchainu je mu přisuzováno vlastnictví přibližně 1 milionu BTC, které Nakamoto nashromáždil na více než 22 000 adresách. Mince se od dubna 2011, kdy se Nakamoto v bitcoinové komunitě odmlčel, nepohnuly a téměř nikdo už nepočítá s tím, že by se tak někdy mělo stát.

Loading



 

Z 21 milionů BTC, které kdy budou vytěženy, je to pořádný kus. Na celkové zásobě, která je dle některých odhadů ztenčena až o 15 % z důvodu ztracených či zapomenutých mincí, si co největší podíl snaží ukrojit i jiní. A někteří investoři věří bitcoinu natolik, že sází doslova všechno na jednu kartu.

Centralizované burzy

Dříve, než přejdeme ke jménům jednotlivých investorů, stojí za to se podívat na přehled největších adres přímo na blockchainu. Na prvních místech se nachází tzv. studené peněženky největších kryptoměnových burz, například Binance nebo Bitfinexu. Tedy peněženky, které jsou na rozdíl od horkých peněženek bezpečnější v tom, že jsou po většinu času odpojeny od internetu. Uchovávají se na nich prostředky statisíců až milionů jednotlivých uživatelů. Po dobu, co máte kryptoměny na burze, je burza drží na svých adresách, a vy je tak de facto nevlastníte, z čehož pochází známé heslo „not your keys, not your coins“.

Rozdělení adres dle množství držených mincí


Zdroj : BitInfoCharts.com

REKLAMA

Veřejnoprávní entity

Další zajímavou a možná nečekanou kategorií největších držitelů, které nelze opomenout, jsou jednoduše řečeno státy, resp. jejich organizační složky či úřady. Státy se ke kryptoměnám staví stále spíše zdrženlivě až negativně, bitcoin tedy, s výjimkou El Salvadoru, nenakupují. Přijdou k němu zajištěním nebo jim propadne z trestné činnosti.

Například USA takto získaly přes 205 000 BTC, nejvíce z dark webového tržiště Silk Road, které bylo pro nelegální činnost roku 2014 uzavřeno a jeho zakladatel, Ross Ulbricht, odsouzen na doživotí bez možnosti propuštění. Podobně je na tom Čína s 190 000 zabavenými BTC.

Pro srovnání již zmíněný El Salvador vlastní „pouze“ kolem 2400 BTC s průměrnou nákupní cenou 43 300 USD. Prakticky od začátku investování se tedy nachází v mínusu, což se příliš nelíbí tamním obyvatelům, a možná i proto proběhl poslední větší nákup téměř rok zpátky a od té doby kabinet prezidenta Bukeleho nakupuje jen symbolický 1 BTC denně.

ETFs

Ještě více bitcoinů se nachází v burzovně obchodovaných fondech. Jedničkou je ETFko amerického GrayScale Bitcoin Trustu, které je podloženo neuvěřitelným množstvím 640 000 BTC. O jejich správu se stará Coinbase Custody Trust Company. Klienty GrayScale jsou zejména kvalifikovaní investoři, kteří chtějí mít expozici vůči bitcoinu, avšak využít formy cenného papíru a zároveň se vyhnout problémům s přímým nákupem a úschovou mincí.

ETFs mají mezi největšími držiteli bitcoinu dominantní pozici

REKLAMA


Zdroj : CoinGecko.com

Obchodní korporace

To, že bitcoin nakupují společnosti, jejichž činnost se kryptoměn dotýká, už nechává trh víceméně chladným, pokud se ale mezi investory ocitne někdo mimo kryptoměnovou sféru, jako například v prvním čtvrtletí roku 2021 Tesla, způsobí to pořádný rozruch.

První místo mezi korporacemi zaujímá veřejně obchodovatelná Microstrategy známého bitcoinového býka Michaela Saylora. Společnost drží přesně 140 000 BTC s průměrnou pořizovací cenou 29 800 USD za minci a z hlediska úspěchu jsou tak její investice i po třech letech od prvního nákupu v červených číslech.

Všechny nákupy Microstrategy, velikost kruhu znázorňuje velikost nákupu


Zdroj : Microstrategy SEC Reports

Nadšení 58letému Saylorovi však nelze upřít, na svém Twitteru denně sdílí příspěvky adorující bitcoin téměř jako vynález, který spasil svět, a dle vcelku pozitivního vývoje akcií MSTR mu akcionáři spíše věří, a to i přesto, že se mu v historii povedl již jeden velký přešlap. V tzv. Dot-com bubble (pozn. investiční bublina v našich končinách známá též pod názvem Internetová horečka), která se vytvořila na přelomu tisíciletí kolem technologických start-upů a společností, z nichž do dnešní doby přežily jen málokteré, totiž Saylor ztratil 13,5 miliardy USD nerealizovaného zisku.

Ani o 20 let později Microstrategy na realizování zisku nebo ztráty nepomýšlí. Její zakladatel to odůvodňuje jednoduše: „Proč bych měnil nejlepší investiční aktivum, co kdy existovalo, za něco jiného.“

To automobilka Tesla excentrického vizionáře Elona Muska, která původně nakoupila 43 000 BTC, se 75 % z nich zbavila na stejné ceně, za jakou je pořídila, a nyní tedy drží 11 000 BTC s odhadovanou průměrnou nákupní cenou cca 32 000 USD. Důvodem nákupu byla diverzifikace aktiv společnosti a přeměna přebytečné cash-flow. Ze stejných pohnutek bitcoiny nově nakupuje například i Tether, vydavatel největšího stablecoinu USDT, který drží cca 55 000 BTC a nově bude do digitálního zlata každý měsíc investovat až 15 % svého zisku.

Jednotlivci

Poslední kategorií bitcoinových investorů jsou jednotlivci jakožto fyzické osoby. Jelikož se na ně nevztahuje tak široká regulace a informační povinnost jako na ostatní subjekty, o množství jejich mincí se často jen spekuluje. Nejzajímavější jsou finance zakladatele a CEO burzy Binance, Changpenga „CZho“ Zhaa. Ten má dle některých odhadů tolik BTC a nativní kryptoměny burzy, BNB, že by mohl být, alespoň na papíře, nejbohatším člověkem světa. CZ však tyto zprávy popřel a označil za nesmyslné.

Bitcoiny vlastní i Elon Musk, který na svém Twitteru potvrdil také nákupy Etherea a Dogecoinu. Michal Saylor zase v rozhovoru prozradil, že sám za sebe drží cca 18 000 BTC a pořídil si je ještě dříve, než tak učinila jeho společnost. Dvojčata Tyler a Cameron Winklevossovi, zakladatelé burzy Gemini, nakoupili v roce 2013 vyšší desítky tisíc BTC. O více než polovinu svého bohatství ale údajně přišli při pádu burzy FTX. Jedním z největších držitelů bitcoinu je i Tim Draper s 29 000 mincemi, legendární investor, který stál u založení Hotmailu, Baidu, Skypu i Tesly. Alespoň tisíce bitcoinů vlastní dle odhadů i zakladatel Coinbase, Brian Armstrong, a zakladatel Etherea, Vitalik Buterin. Ani jeden se ke svým pozicím ale veřejně nevyjadřují.

Závěrem

Neutuchající zájem tzv. smart money (pozn. jako smart money se označují profesionální investoři, kteří jsou o vývoji na trhu dobře informováni) o investici do bitcoinu dává světu znamení, že nejstarší kryptoměna se stává stále bezpečnější aktivem, se kterým se dá počítat jako s uchovatelem hodnoty s jedinečnými vlastnostmi, a proto má vedle tradičních investičních instrumentů své místo i v konzervativním diverzifikovaném portfoliu. Bitcoin už zkrátka dávno není jen hračkou technologických geeků, ale vyrostl v robustní ekosystém, ve kterém z rozličných důvodů participují různí lidé ze všech koutů světa.

Autor: Michal Sobol

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Do čeho investovat v době války?

Může se zdát, že mezi rizikem a nejistotou je pouze minimální rozdíl, ale není tomu tak. Riziko znamená, že lze na základě přiměřeného datového vzorku vyčíslit pravděpodobnost, zatímco v případě nejistoty je podobná kvantifikace nemožná. Geopolitické události se ze své podstaty pojí s nejistotou a mají širší paletu neznámých […]

Text: Redakce

25. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *