CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/$ 23.707 +0,19%

CZK/£ 29.516 +0,05%

CZK/CHF 26.084 +0,21%

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

20. 12. 2022

0 komentářů

Komentář: Přej si něco, padá Binance

 

Komentátoři finančního světa předpovídají konec krypta. Komunita je nervózní, ale není v této situaci poprvé, krypto zima možná ani nebude tak silná, jako některé předchozí. Obor dospívá, k tomu patří i problémy a bolesti. Jak jsem již dříve uváděl: tvrdím, že aktuální problémy se týkají centralizovaných burz, které se pohybují vyloženě za hranou morálky, nebo těsně na ní. FTX / Alameda je příkladem podvodu, který v našem oboru nemá co pohledávat, protože jde zcela proti smyslu kryptosvěta, a jehož pád byl v podstatě zaručen. Insideři z komunity, včetně mě, jej předpovídali před mnoha měsíci. Trh se tedy aktivně čistí. Otázka nasnadě je, kdo je další?

Loading



 

Pozornost světa se nyní pochopitelně přesunula na giganta v oboru, kryptoburzu Binance. Aktuální stav by asi šel označit za (pomalý?) run na burzu. Výběry z Binance dosáhly kumulativní hodnoty až tří miliard dolarů za 24 hodin a dále rostou. Sám Changpeng Zhao (CZ) označil tento proces za vynikající zátěžový test burzy a trvá na tom, že Binance nemá žádné problémy.

Jedním z opatření na podporu důvěryhodnosti kryptoburz jsou tzv. “důkazy rezerv”. Kolem jejich “auditu” u společnosti Binance však panují vážné pochybnosti. Především – nejedná se o audit. Společnost Binance si najala jihoafrickou pobočku právní kanceláře Mazars a skutečně obdržela dopis, který obsahuje několik čísel o „důkazu rezerv“, ale neříká nic o účinnosti interních finančních kontrol společnosti.

Společnost Mazars se v dopise snaží minimalizovat svou odpovědnost za jakékoli údaje. Uvádí například, že “nevyjadřuje názor ani závěr o věrohodnosti”. Nepoužívá ani obvyklé auditorské standardy, místo toho “provedla svou práci s použitím dohodnutých postupů”. Výslovně také nepovažuje výsledky auditu za “žádné prohlášení o přiměřenosti”. Podle některých odborníků lze podobný report, který dokazuje padesátkrát větší hodnotu aktiv, vytvořit jednoduše pomocí screenshotů bankovních převodů s charakterem nabytých aktiv a současným ignorováním dluhů.

Všechny informace naznačují, že Binance funguje na frakčním bankovním systému, podobně jako současné tradiční banky, a zcela ignoruje základní myšlenky krypto. V současné době nemá oproti bankám žádné výhody, pouze nevýhody. Zejména že je neregulovaná a bez pojištění vkladů. Můj názor je, že nemá smysl u ní držet své prostředky. Jak už jsem také několikrát doporučoval – převeďte si je do vlastní peněženky.

Další rána pro Binance přišla z USA. Tamní prokurátoři zvažují, že Binance a její představitele obviní za praní špinavých peněz a porušování sankcí. To by byla pochopitelně špatná zpráva pro celý krypto průmysl.

REKLAMA

Moje předpověď tedy zní. Krypto zima bude ještě dlouhá, pravděpodobně celý příští rok. Bitcoin ještě výrazně ztratí na hodnotě. Velcí hráči na trhu budou mít problémy, které nemusí ustát – a to včetně gigantů, jakým je Binance. Přejme jim, aby se tak nestalo a aby tuto krizi využili pro posílení své důvěryhodnosti a způsobu fungování. Pro náš obor jako celek je však tato situace pozitivní, jdeme dopředu.

Autor: Igor Pauer, CTO a spoluzakladatel VEROBLOCK.io

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Půlení bitcoinu je za rohem! Co to znamená, se dozvíte v našem rozhovoru

Tento týden se chystá halving bitcoinu. Zjednodušeně řečeno, snížení odměny za úspěšnou těžbu bitcoinového bloku na polovinu efektivně sníží nabídku nových bitcoinů – a to by podle zásady vzácnosti mělo vést k vyšším cenám. Čím méně bitcoinů se vytěží, tím je bitcoin cennější. Co je to ale […]

Text: Redakce

Foto: eToro

18. 04. 2024

bitcon 2024

Má bitcoin svůj rok, nebo ho čeká další korekce?

Jaký je bitcoin 2024? V první polovině dubna se bitcoin prodával asi za 70 tisíc USD. Přičemž na tuto rekordní cenu se dostal během půlročního růstu. Ještě v dubnu 2023 se prodával za méně než 30 tisíc USD. Na začátku letošního roku jste už mohli bitcoin koupit […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

18. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *