CZK/€ 24.935 -0,02%

CZK/$ 23.131 -0,47%

CZK/£ 28.979 -0,09%

CZK/CHF 25.503 -0,20%

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

11. 04. 2023

0 komentářů

Komentář: Nekonečný růst státu a nekonečný růst byrokracie

 

Experti se shodují, že česká ekonomika na tom teď není zrovna dobře. Samozřejmě existují, jako v každém ekonomickém modelu, vítězové a poražení. Největším vítězem však není ani ČEZ, ani výrobci potravin, jak by se na první pohled mohlo zdát.

Loading



 

Největším vítězem se zdá být český státní úředník. Počet státních zaměstnanců vzrostl v roce 2022 o 10 tisíc a dosáhl celkem půl milionu osob. To je zhruba 5 % veškerého českého obyvatelstva, včetně důchodců a dětí školou povinných. Pro srovnání, v roce 2016 bylo státních zaměstnanců v České republice o 60 tisíc méně.

Hospodaří snad vlády ČR tak dobře, že si mohou tento růst státních zaměstnanců bez hranic dovolit? Ponechám tuto otázku pouze jako řečnickou. Každý ví, že se státní dluh České republiky za poslední roky dramaticky zvýšil a že probíhá dramatická diskuse o restrukturalizaci českého státního rozpočtu a způsobech snížení tohoto dluhu.

Námitka, že tito státní zaměstnanci jsou potřeba k uspokojování potřeb lidí v post-koronavirové době, také neobstojí. V soukromém byznyse, kde každý musí něco prodat v podmínkách konkurenčního boje, se firmy naučily zvyšovat produktivitu práce, produkovat více s méně zaměstnanci. Je zjevné, že vláda konkurenci nemá a tak o nějakém zvyšování produktivity práce a snižování počtu státních zaměstnanců probíhají pouze řečnická cvičení.

Přitom česká ekonomika by snížení počtu státních zaměstnanců potřebovala jako sůl. Přiznejme si, že pokud by k němu došlo, možná by už opravdu úřednictvu nezbývaly síly a mnohá nesmyslná nařízení, předpisy a regulace v podnikání by z tohoto důvodu musely být opuštěny či zrušeny.

REKLAMA

A to by českému soukromému podnikání více než prospělo. Průměrná doba nutná ke kompletní registraci nového byznysu činila podle údajů Světové Banky před koronavirem v roce 2019 ve světě 20 dní. V Indii to bylo 10 až 15 dní, v Dánsku a ve Francii 7, na Islandu jen 5 dní. V České republice to bylo 57 dní. Proti požadavku na dramatické snížení počtu státních zaměstnanců se jen těžko hledá nějaký argument.

Autor: Miroslav Hošek, CEO Advanced Food Products (AFP), LLC, v USA působí na manažerských pozicích už 17 let

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Nejdůležitější body z letošního sjezdu akcionářů Berkshire Hathaway

Letošní sjezd akcionářů Berkshire byl v poněkud utlumené náladě, protože se tentokrát pořádal po dlouhé době bez již zesnulého Charlieho Mungera. Na Buffettovi to bylo poznat. Ovšem i letošní sjezd nabízí investorům velmi cenné poznatky a vhledy do Buffettovi mysli, ohledně trhů a ekonomiky.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

07. 05. 2024

Komentář: Vyšší úrokové sazby nemusí být pro akcie ze své podstaty špatné

Očekávání několikanásobného snížení úrokových sazeb na začátku roku, podpořena obavami z deflace, ustoupila mírnějším prognózám, což vedlo k přehodnocení dynamiky trhu. Navzdory obavám z růstu úrokových sazeb nabízí zkušení investiční stratégové uklidňující výhled. Odborníci tvrdí, že by se investoři navzdory všeobecnému přesvědčení neměli obávat vyhlídek na růst […]

Text: Redakce

07. 05. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *