CZK/€ 24.995 -0,12%

CZK/$ 23.189 -0,41%

CZK/£ 29.176 -0,21%

CZK/CHF 25.620 -0,19%

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

25. 10. 2023

0 komentářů

Komentář: Jak je na tom české životní pojištění v kontextu Evropy?

 

V dnešním světě, kde se životní rizika a nejistoty neustále mění, je životní rizikové pojištění důležitější než kdy dříve. Pokrytí rizik způsobených výpadkem příjmů z důvodu zdravotních problémů je v době vysoké inflace a rostoucích cen zase o něco cennější. Jak je na tom ale Česká republika ve srovnání s ostatními evropskými zeměmi? Jaký je vývoj životního pojištění na poli unijní sedmadvacítky?

Loading



 

Podle údajů OECD celkový objem životního pojištění v roce 2022 nominálně vzrostl, ale reálně po zohlednění inflace klesl o čtyři a půl procenta. Obecně se dá říci, že za poklesem je primárně menší obliba životního pojištění spojeného s investováním, a to díky zvýšeným výkyvům na finančních trzích a silnější konkurenci jiných finančních produktů v prostředí vyšších úrokových sazeb.

Konkrétním dopadem těchto makroekonomických faktorů byl fakt, že většina pojišťoven zaznamenala negativní reálné zhodnocení prostředků v životním pojištění, resp. reálná hodnota peněz vyplácených ze životního pojištění byla nižší kvůli vysoké inflaci a často chybějícímu mechanizmu automaticky se zvyšujícího pojistného ve vazbě na inflaci.

Jak moc jsou Češi pojištěni?

O úrovni českého pojistného trhu vypovídá faktor takzvané propojištěnosti, to znamená váhy pojišťovnictví v ekonomice dané země poměřované podílem pojistného k HDP. Obecně lze říct, že pokud se HDP navyšuje rychleji než pojistné, propojištěnost klesá.

Propojištěnost českých obyvatel se podle posledních dostupných dat Insurace Europe pohybuje na úrovni lehce pod třemi procenty (2,9 %). Propojištěnost v ČR se v posledních 3 letech v podstatě nezměnila, v posledních 10 letech ale bohužel značně poklesla, a to primárně kvůli každoročnímu poklesu životního pojištění.

REKLAMA

Pro srovnání, ve většině vyspělých západoevropských států je úroveň propojištěnosti minimálně na dvojnásobné až trojnásobné úrovni (průměr EU se dlouhodobě pohybuje mezi 8 a 9 %), což platí především pro životní pojištění. Tyto rozdíly ale potřebují důkladnější vysvětlení, a pokud možno jistou opatrnost v interpretaci. Faktory mezinárodního srovnání totiž značně ovlivňuje například zahrnutí soukromého zdravotního pojištění. Ve vyspělých státech západní Evropy (Dánsko, Nizozemsko, Francie, Švýcarsko či Německo) jsou lidé zvyklí si připlatit nad rámec povinného pojištění, a díky tomu objem předepsaného pojistného výrazně převyšuje průměrné evropské hodnoty.

Znatelně vyšší je i životní úroveň, což celkem logicky vede k výrazným rozdílům v absolutních finančních částkách vynaložených na krytí rizik. Zde jsou pozorované rozdíly dokonce výraznější. Průměr EU se blíží hranici 3000 EUR ročně, zatímco v ČR aktuálně odpovídá hodnotě 776 EUR (18 478 Kč). V případě největších evropských trhů dosahuje tento ukazatel dokonce čtyřnásobných nebo i vyšších hodnot.

Je majetek víc než zdraví?

Kde můžeme vidět zásadní rozdíl mezi námi a státy západní Evropy, je obecně v přístupu, co se pojišťuje nejdřív. Češi většinou začínají s pojištěním majetku, a poté uvažují (často pozdě…) o pojištění sebe sama. Zatímco situace ve vyspělých státech je většinou opačná. Lidé v západní Evropě si nejdříve pojišťují výpadek příjmů v různých formách životního pojištění, a potom řeší pojištění svého majetku. To potvrzují jasně i čísla, kdy v ČR při celkové propojištěnosti 2,9 % připadá na oblast životního pojištění 0,8% a na oblast neživotního pojištění 2,1%.

Jednoznačně tedy platí, že v dlouhodobém horizontu význam (a tudíž i podíl na celkové ekonomice) životního pojištění v České republice poroste. Potenciál pro růst je bezesporu velký. Důležité faktory budou kromě zvyšování životní úrovně, také budoucí změny legislativy, daňového prostředí nebo obecné koncepce sociálního i penzijního systému v Česku, které by v prostředí vysokých deficitů státního rozpočtu měly vytvořit prostor pro další růst komerčního životního pojištění.

Autor: David Poes, ředitel životního pojištění pojišťovny YOUPLUS

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Průzkum: Polovina Čechů, kteří si nespoří na důchod, na to prostě nemá

Dvě třetiny Čechů si odkládají tak, aby si mohly zpříjemnit důchod. Více než polovina lidí, kteří si z různých důvodů neodkládají, jednoduše nedisponuje dostatkem peněz, a vše obratem využije na živobytí. Ukázal to průzkum, který pro investiční platformu Portu vypracovala agentura IPSOS, zúčastnilo se jej 1050 respondentů.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

06. 05. 2024

Amundi: Scénáře a prognózy výnosů aktiv pro příští desetiletí

V příštích deseti letech by mohlo dojít k vyššímu růstu a nižší inflaci v porovnání s dlouhodobými prognózami Amundi z roku 2023, a to díky zvýšené produktivitě v důsledku implementace umělé inteligence. Zpoždění přijímaných kroků v oblasti klimatu naopak zvýší rizika a povede k vyšším ekonomickým nákladům v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Vyplatí se prodávat akcie v květnu podle známého přísloví?

‘Sell in May and go away’ je jedno z nejznámějších přísloví ve finančním světě a podle analýzy investiční platformy eToro je toto rčení dobře podloženo historickými údaji. Společnost prozkoumala měsíční výnosy cen 15 největších světových akciových indexů za posledních 50 let, aby otestovala, zda se akcie v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *