CZK/€ 25.165 +0,04%

CZK/$ 23.481 +0,05%

CZK/£ 29.375 +0,05%

CZK/CHF 25.729 +0,16%

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 02. 2024

0 komentářů

Komentář: Bohaté Německo s nebohatými Němci a bitcoin vs. apokalypsa

 

Čisté bohatství mediánové německé domácnosti je podle dat ECB jen o málo vyšší než v Řecku, a dokonce nižší než mediánové slovenské domácnosti. Tato statistika nabourá přesvědčení, že Němci, žijící v bohatém Německu, jsou automaticky taky bohatí. Důvodů je více.

Loading



 

Za prvé, v Německu je relativně vysoká majetková nerovnost. Podle Global Wealth Report 2023 dosahuje průměrný majetek Němce 256 tisíc USD (na osobu). Ale mediánový majetek je už jen 67 tisíc USD. Pro srovnání, ve Francii je medián 133 tisíc, v UK 152, Dánsku 186, v USA 108 tisíc USD.

Dále, Bloomberg uvádí i nízký podíl vlastnictví bydlení. Jen polovina Němců žije ve vlastním. Je to jeden z nejnižších podílů v Evropě. K tomu přidejme růst cen nemovitostí v posledních letech. Německé domácnosti neparticipovaly na jejich růstu. U nás ceny nemovitostí rostly hodně dramaticky, ale velkou část vlastní domácnosti. Takže jejich bohatství vzrostlo. To, že to zvyšuje nedostupnost bydlení, především pro mladé, je jiný příběh.

Němci navíc málo investují: jen každý šestý investuje do akcií. Je to národ, kde se kancléř chlubí tím, že všechny své peníze má na bankovním účtu. Investice jsou důležité pro prosperitu jak na makro, tak na individuální úrovni. Žít v bohatém Německu neznamená automaticky být bohatý.

Bitcoin a Apokalypsa

Co mají společného fanoušci bitcoinu a apokalypsa? Oba mají zálibu v předpovídání konce světa, jak ho známe, popisuje Noah Smith. V takové prostředí hodnota bitcoinu poroste, pokud bude čím dál víc lidí věřit, že stávající svět a finanční systém zkolabuje a v „novém“ světě bude platidlem bitcoin. Vlastníci bitcoinu tak mohou mít motivaci na zvýšení pravděpodobnosti kolapsu.

REKLAMA

Když už si vsadím na konec světa, tak bych se ho chtěl i dožít, ne. Nicméně, nedávné schválení bitcoinových ETF změní toto nastavení: Bitcoin a tradiční finanční systém se nemusí vzájemně vylučovat, ale mohou společně existovat v harmonii. To je docela paradox, že. Představte si to: skupina lidí, kteří kdysi viděli v bitcoinu únik od tradičního finančního systému, nyní oslavuje jeho začlenění do tohoto systému prostřednictvím ETF.

To je jako kdyby anarchista najednou začal chodit na schůzky městské rady! Schválení ETF znamená, že bitcoin už není jen pro ty odvážné, kteří se nebojí riskovat v online kryptosvětě, píše Noah. Nyní může být součástí portfolia vaší babičky. Konkrétní aktivum, například akcie Tesly, nemá každý. Ale nemít akcie, jako třídu aktiv, už je více neobvyklé. Když se něco stane investiční třídou, stává se legitimním a stabilním investičním nástrojem, i kdyby se stal jen zlomkem normálního portfolia.

Ale co je ještě lepší: tímto krokem se Bitcoin stává závislým na zdraví a stabilitě tradičního finančního systému – systému, proti kterému se mnoho jeho původních fanoušků bouřilo. Takže teď, místo abychom viděli fanoušky Bitcoinu jako skupinu vyvolávající apokalypsu, můžeme ji začít považovat za skupinu, která se stane nečekaně stabilizujícím prvkem tradičního finančního světa.

Autor David Navrátil, hlavní ekonom České spořitelny

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Rozdělený dluhopisový trh

Akcie a dluhopisy vykázaly v roce 2022 po delší době shodný vývoj, když společně zaznamenaly výraznější propady. Stejný směr nalezly obě třídy aktiv i v roce 2023, ale tentokrát udělaly investorům radost a shodně přinesly výrazné kladné zhodnocení. Co se týká letošního vývoje, dostál vzájemný vztah mezi akciemi a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024

Generační rozdíly v investování. Více než 30 % mladých lidí si aktivně spoří na důchod už teď

Každá generace je definována vlastní perspektivou, která vznikla v důsledku generačního historického kontextu a společenských vlivů. Pokud jde o peníze a investice, každá z nich má své zakořeněné investiční postoje, které reflektují ekonomické podmínky, technologický pokrok a celkovou kulturní vyspělost dané doby. Podívejte se blíže na investiční […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *