CZK/€ 25.165 +0,04%

CZK/$ 23.481 +0,05%

CZK/£ 29.375 +0,05%

CZK/CHF 25.729 +0,16%

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

13. 07. 2022

0 komentářů

Kdy se chodí do důchodu v EU

 

V Česku se chodí do důchodu v 65 letech. Tedy v současné době platí výpočtová tabulka, ale postupně dojde ke sjednocení důchodového věku pro muže i pro ženy a do důchodu se bude chodit v 65 letech. V zemích Evropské unie tomu ale tak vždy není. Někde chodí do důchodu dokonce i dříve a jinde zase později. Jaký je tedy důchodový věk v zemích EU?

Loading



 

Důchodové systémy v EU

Důchody jsou v Evropské unii postavené jako průběžné. Tedy výplata starobních důchodů je financována daněmi (sociálním/důchodovým pojištěním), které platí lidé v produktivním věku. S tím, jak se postupně prodlužuje délka života, přibývá lidí pobírajících starobní důchod. Zároveň ale klesá porodnost a postupně ubývá lidí, kteří průběžný systém financují svými sociálními odvody. Světové ekonomické fórum také uveřejnilo studii, že lidé v Evropě postupně začínají zkracovat aktivní život a odchází do důchodu dříve.

Nabízí se tak samozřejmě otázka, kdo a jak bude živit stoupající počet osob v důchodovém věku. A zvyšující se důchodový věk je univerzální odpovědí, po které země EU sáhly rády. Důchodový věk se tak navyšuje nejen v Česku, ale i v dalších zemích EU, jako je například Bulharsko, Estonsko, Lotyšsko, Litva, Malta, Belgie, Chorvatsko, Německo, Španělsko, Švédsko nebo Irsko.

Důchodový věk jako algoritmus očekávané doby dožití

Poprvé se také objevují hlasy, že by měl být věk odchodu do důchodu řízen algoritmem, který by zohlednil očekávanou dobu dožití v dané zemi. Očekávaná doba dožití, stejně tak i doba aktivního života se totiž v posledních desetiletích zásadně proměnila, zatímco dříve lidé chodili do důchodu nejpozději v šedesáti letech a dožívali se sedmdesáti, tak dnes často ti aktivnější odchází do důchodu v sedmdesáti a navíc na částečný úvazek i dále pracují.

Zavedení algoritmu pro věk odchodu do důchodu tak zvažují například v Estonsku nebo Nizozemsku, v Dánsku mají v plánu zvedat důchodový věk postupně od roku 2030. A to o dva roky každých pět let. V Česku se o pozdějším odchodu do důchodu zatím jen mluví, ale zákonnou 65letou hranici nikdo zatím nezvedl. Jen dochází k postupnému sjednocení důchodového věku mezi muži a ženami.

REKLAMA

Kde se chodí do důchodu v 65

65. narozeniny jsou důchodovým věkem pro většinu zemí EU. V tomto věku se chodí do důchodu v Rakousku, Bulharsku, Kypru, České republice, Estonsku, Finsku, Maďarsku, Lotyšsku, Litvě, Lucembursku, na Maltě, v Polsku, Rumunsku a Slovinsku. Řada těchto zemí je ovšem teď podobně jako ČR v přechodném období, kdy se hranice postupně zvyšuje a během dvacátých let dojde ke sjednocení na 65 letech. Krom Bulharska, kde by odchodem do důchodu měl být věk 65 let pro všechny skupiny od rok 2037.

Kde se chodí do důchodu dříve

Zbytek zemí má stanoven spíše pozdější odchod do důchodu, ale najdou se i země, kde do důchodu odchází dříve. Jsou celkem dvě. A je to Francie a Slovensko, kde je věk odchodu do důchodu stanoven na 62 let.

Kde se chodí do důchodu později

Později se pak odchází do důchodu v v 66 letech v Portugalsku. V 67 letech v Belgii, Chorvatsku, Dánsku, Německu, Řecku, Itálii, Norsku, Španělsku a Švédsku. A 68 let je důchodový věk v Irsku a Nizozemsku. I pro tyto země pak platí, že uvedený věk je konečná hranice odchodu do důchodu a nyní se řada z nich nachází v přechodovém období, kdy se odchod postupně pro všechny skupiny oddaluje a sjednocuje.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *