CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/$ 23.413 +0,02%

CZK/£ 29.594 +0,24%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

28. 03. 2022

0 komentářů

Kdy musí důchodce podat přehledy?

 

Přehled o příjmech a výdajích a přehled o výši daňového základu musí odevzdat každý, kdo vykonával samostatně výdělečnou činnost. Tato povinnost platí pro každého, kdo měl v loňském roce alespoň jeden měsíc aktivní živnostenský list. A tato povinnost se vztahuje i na osoby pobírající starobní důchod, pokud splňují tuto podmínku.

Loading



 

Daňové přiznání vs. přehledy

Pro daňové přiznání a pro jeho podání v případě pobírání starobního důchodu platí odlišné podmínky než pro podání přehledu na zdravotní pojišťovnu a na OSSZ. Může se stát, že starobní důchodce má sice povinnost podat daňové přiznání, ale už nemá povinnost podat přehledy. Stejně tak může mít poplatník povinnost podat přehledy, ale daňové přiznání podávat nemusí.

Daňové přiznání bez přehledů

V následujících situacích bude mít starobním důchodce povinnost podat daňové přiznání, ale přehledy podávat nemusí. Dané příjmy totiž nepodléhají platbě zdravotního ani sociální pojištění. Nebo je z těchto příjmů strženo sociální a zdravotní už při výplatě.

  • Současné zaměstnání u dvou zaměstnavatelů,
  • příjem z pronájmu,
  • z prodeje nemovitosti,
  • z prodeje cenných papírů,
  • další příjem z investic.

Povinnost podat přehledy se váže čistě na provozování OSVČ, tedy samostatné výdělečné činnosti. Platí přitom, že pokud jste měli aktivní živnostenský list alespoň jeden měsíc v roce 2021, máte povinnost podat přehled. A to jak na zdravotní pojišťovnu, tak i na OSSZ. A tuto povinnost máte i v případě, kdy jste v rámci OSVČ realizovali nulový příjem.

Starobní důchod a zdravotní a sociální pojištění

Při pobírání starobního důchodu platí, že zdravotní pojištění za vás platí stát a sociální pojištění nejste povinni platit, ani se vám ze starobního důchodu nestrhává. Pokud ale máte aktivní živnostenský list a provozujete OSVČ, tak jste povinni ohlásit jak zdravotní pojišťovně, tak i na OSSZ tuto skutečnost. A vaše výdělečná činnost na živnostenský list je považována za vedlejší výdělečnou činnost.

REKLAMA

Pro vedlejší výdělečnou činnost platí značné úlevy pro platbu sociálního i zdravotního pojištění. Zdravotní pojištění platíte pouze z realizovaných příjmů, není nutné dodržet minimální odvod stanovený pro OSVČ. A sociální pojištění platíte pouze v případě, kdy vámi dosažené příjmy přesáhly stanovený limit pro daný rok. Limitem pro rok 2021 byl výdělek 85 059 Kč. Pro rok 2022 se limit zvyšuje na 93 387 Kč. Sociální pojištění za rok 2021 musíte doplatit pouze v případě, že jste loni měli příjmy vyšší než 85 059 Kč.

Kdy má důchodce povinnost podat přehledy

Jaké jsou tedy konkrétní situace, kdy bude muset osoba pobírající starobní důchod podat přehled na zdravotní pojišťovnu a na OSSZ? Základní pravidlem je to, že daná osoba měla jeden měsíc v minulém roce aktivní živnostenský list. Co to ale znamená. Jaké jsou konkrétní příklady, kdy má důchodce povinnost podat přehledy.

  • Při příjmech z OSVČ má povinnost podat přehledy každý včetně osoby pobírající starobní důchod.
  • Při přerušení či ukončení samostatné výdělečné činnosti během minulého roku máte také povinnost podat přehledy. A to i v případě, kdy byly vaše příjmy na živnostenský list v minulém roce rovny nule.
  • Pokud jste loni odešli do důchodu a zároveň ukončili podnikání, tak máte povinnost podat přehledy. Bez ohledu na to, zda jste loni na živnostenský list něco fakturovali.
  • Přehledy musíte odevzdat i v případě, kdy jste si založili živnost na konci roku a ještě jste z ní nic nefakturovali.
  • Přehledy podávat není třeba, pokud jste měli živnost přerušenou po celý rok 2021. Nebo jste ji zrušili ještě před rokem 2021.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Daňové přiznání

Jak podat daňové přiznání, když pobíráte starobní důchod?

Většina starobních důchodců nemá povinnost podávat daňové přiznání. Starobní důchod se nedaní až do 36násobku minimální mzdy. Do této částky není nutné uvádět důchod v daňovém přiznání a do tohoto limitu se vejde většina starobních důchodců. Pokud si ale přivydělávají nebo mají i jiné zdanitelné příjmy, tak […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

25. 03. 2024

Daňové přiznání

Daňové přiznání 2023: povinnosti starobního důchodce

Pro starobní důchodce platí, že nemusí podávat daňové přiznání. Daň z příjmu se totiž ze starobního důchodu neplatí. Pokud má ale osoba pobírající starobní důchod i jiné příjmy, tak v řadě případů má také povinnost podat daňové přiznání.

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

19. 01. 2024

živnostenský list v důchodu

Podnikání na živnostenský list, když pobíráte starobní důchod

Pro důchodce pracující na malý a částečný úvazek jsou často velmi vhodné pracovní dohody. DPP i DPČ umožňují práci i jen několik hodin měsíčně. Pro osoby pobírající starobní důchod je výhodné, že se z těchto dohod do limitu neplatí sociální ani zdravotní pojištění. Podobné podmínky ale nabízí […]

Text: Hana Bartušková

Foto: sxc.hu

24. 11. 2023


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *