CZK/€ 25.265 -0,04%

CZK/$ 23.672 -0,38%

CZK/£ 29.357 +0,28%

CZK/CHF 25.977 -0,36%

Text: Petr Zámečník

18. 12. 2012

0 komentářů

Ježíšek vs. Santa Claus: Kdo vyhrává?

 


 

Souboj Ježíška se Santa Clausem je poněkud nevyrovnaný. Jak se může nemluvně v šestinedělí bránit? Nic mu nepomůže ani jeho vyšší věk. Santa Claus je sice stařík, ale stále statný a zručně ovládající své sobí spřežení. Proti takovému výdobytku techniky se Ježíšek nezmohl ani v pokročilém věku, kdy si osedlal nanejvýš osla.

Ježíšek si dlouhá léta udržoval v české kotlině monopol. Pokusy o infiltraci Dědy Mráze skončily u jeho každoročně promítané televizní reklamy s názvem Mrazík a do českých domácností se ho nepodařilo dovést ani na hlavních tanků v srpnu 1968. Zato po pádu železné opony se situace změnila. Ježíšek neznalý moderních marketingových strategií byl zaskočen pompézním příjezdem Santa Clause v kamionech s Coca Colou, kterému odolávat nedokázal.

V adventních týdnech se dnes předzahrádky předměstských vilek mění v sobí farmy a Santův povoz nachází parkoviště na kdejakém promrzlém trávníku. Samotného Santa Clause lze spatřit nepokrytě se šplhajícího s pytlem přes rameno po provazovém žebříku do nechráněných oken a jen děti se mohou utěšovat, že se v liduprázdných pokojích naditý pytel ještě více neplní.

Mezitím si Ježíšek pokojně spinká ve chlévě, kde ho nezahřívají sobi, ale ovce, oslík a další domácí zvířectvo, které městské děti znají jen z obrázkových knížek. Netuší, že zatímco Herodes vydává celoříšský zatykač s vykonatelným rozsudkem na nejmladšího hledaného (podle Herodova tyranského práva) zločince v historii lidstva, do bytů jeho následovníků se šplhá Santa Claus, který se stihne za jedinou noc vloupat téměř do všech bytů (byty nekřesťanů okatě vynechává) ve Spojených státech a jejich „santo-ekonomických provincíí“ po celém světě.

Kostely se staly Ježíškovým útočištěm jako již pro mnoho lidí v těžkých chvílích nájezdů dobyvatelů. Tam má bezpečně pod boží střechou vystavěné jesličky, kde ho mohou navštěvovat poutníci z blízka i z daleka. Santa Claus nemůže Ježíškův azyl narušit. Ne nadarmo se říká „zima jako v kostele“ – kostel nemá krb, kterým by se mohl vyhřát. A nemá ani krb, jehož komínem by mohl Ježíškovo bezpečí narušit.

REKLAMA

Tak jako se před dvěma tisíciletími ukryl Ježíšek před Herodem v poušti, ukrývá se dnes před Santa Clausem v chrámech. Snad bude moci brzy bezpečně opustit azyl, stejně jako se kdysi vrátil z pouště. Třeba již na Velikonoce, aby mohl být obřadně ukřižován. Zatím si ale užijte Vánoce[1] a hlídejte si okna, aby vám do bytu nevlezl nezdatnější z lupičů v maskovací červené.



[1] Ve Francii „zimní svátky“ – Vánoce jsou přeci náboženské a to se nesmí. Třeba to nakonec dojde i do Čech… ostatně už několik dní nesmíme rozlišovat mezi mužem a ženou.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Předvánoční půjčka

Do nového roku s dluhem. Předvánoční půjčka může být riziko

S koncem roku se blíží Vánoce. A s nimi samozřejmě starost o jejich materiální stránku, kterou část české společnosti bude řešit půjčkou. Většina lidí ovšem tvrdí, že předvánoční půjčka není dobrý nápad. Před svátečním zadlužením varují přitom i experti. Podstupované riziko může být totiž často zbytečné.

Text: Karel Pučelík

27. 11. 2019


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *