CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/$ 23.707 +0,19%

CZK/£ 29.516 +0,05%

CZK/CHF 26.084 +0,21%

Text: Daniel Kuchta

16. 06. 2010

0 komentářů

Je pojištění bonusu nutné?

 


 

DIRECT Pojišťovna přišla v posledních dnech s produktovou novinkou, díky níž mohou klienti pojišťovny sjednat extra pojištění bonusu ke svému povinnému ručení, nebo havarijnímu pojištění. Klienti si tak díky této novince uchovají šanci na získání 5% bonusu i v případě, že v průběhu roku způsobí dopravní nehodu. Ta by za normálních okolností znamenala snížení ročního bonusu, díky novému pojištění však o tento bonus nepřijdou.

Klienti s pojištěním bonusu nejenže o svůj bonus nepřijdou, ale v DIRECT Pojišťovně na ně hledíme tak, jako by k žádné pojistné události nedošlo. Ve výroční den jim proto připíšeme nový bonus,“ říká k novince Ján Čarný, generální ředitel DIRECT Pojišťovny.

Pojištění je určeno klientům, kteří mají tři roky bezškodní průběh, v rámci zaváděcí akce si jej ale mohou uzavřít i ti řidiči, kteří mají bez nehody odježděno alespoň 12 měsíců, protože pojišťovna připisuje k původním měsícům bez nehody dalších24 měsíců. A co víc, dalším lákadlem má být nulová cena pojištění až do konce srpna letošního roku.

Když je to zadarmo, je to super

Na první pohled tedy tato novinka vypadá velmi zajímavě a pojišťovna to se svým produktem určitě myslí dobře, ale není úplně jisté, jak se k ní postaví potenciální klienti poté, co skončí zaváděcí období. Bonusy za bezškodní průběh jsou bezesporu zajímavou věcí, protože zlevňují pojištění a klienti tak mohou ušetřit. Pojištění samotné má určitě smysl, protože předchází ztrátě velké hodnoty při pojistné události za poměrně nízký poplatek (pojištění). Jenže už není jisté, jestli má smysl platit dražší pojištění jen kvůli tomu, abychom jej pak mohli mít levnější.

REKLAMA

Pojištění tak může mít smyl pro ty, u nichž bonus tvoří nezanedbatelnou část jejich pojistné sumy a nechtějí o něj přijít. Jedna náhodná situace by pak mohla znamenat zbytečné navýšení pojistné sumy, což pojištění vyřeší. Zejména to platí v případě pojišťoven, které odečítají bonusy i v případě, že pojištěný pojistnou událost nezpůsobil, ale viník je neznámý, například při vandalismu, nebo živelní pohromě. Některé pojišťovny odečítají při pojistné události bonus až za 36 měsíců, závisí ale na pojišťovně, jestli za takovou pojistnou událost bude brát i výše zmiňované události, ze které pojištěný nemůže.

Pokud bude cena pojištění velmi nízká (podle vyjádření pojišťovny se bude určovat jako procentní částka z pojistného a minimální cena by měla být od cca 50 korun) a bude skutečně zanedbatelným procentem z celkového pojištění, může být pro řidiče zajímavá a může omezit různé spekulace, k nimž se někteří řidiči mohou přiklonit jen kvůli tomu, aby nepřišli o bonus. Na druhé straně to ale v extrémním případě může vést k tomu, že majitelé aut budou méně opatrní, protože jim bude jedno, jestli tu jednu malou nehodu budou mít, či nikoli, o bonus stejně nepřijdou. To je ale pouhá spekulace.

Pojištění od DIRECT pojišťovny totiž platí pouze pro jednu nehodu v roce, další pojistná událost již bonus určitě zredukuje. Pro příliš neodpovědné vodiče, kteří mají na svědomí několik nehod a patří mezi piráty silnic tak toto připojištění prakticky vůbec nic neřeší. Navíc podmínka, která toto pojištění omezuje pouze pro řidiče s bezškodním průběhem delším než tři roky piráty silnic prakticky diskvalifikuje.

Dalším omezením pak může být cena pojištění, kdy konkurence a cenová politika jednotlivých pojišťoven tlačí na pojišťovny, aby ke svým produktům nabízely různé jiné bonusy a slevy a řidič, který nepočítá s tím, že by způsobil nehodu, může mít i bez pojištění bonusu mnohem výhodnější podmínky v jiné pojišťovně (zejména, kdy jde o slevy týkající se věrnosti klienta apod.).

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *