CZK/€ 25.155 -0,32%

CZK/$ 23.470 -0,62%

CZK/£ 29.361 -0,01%

CZK/CHF 25.687 -0,48%

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

04. 05. 2022

0 komentářů

Je bitcoin nebo jiná kryptoměna vhodná ochrana před vysokou inflací?

 

Současná inflace v Česku vám za rok sebere přes 12 % v hodnotě hotových peněz. Tomu můžete hravě předejít nákupem bitcoinu. Takže můžete ztratit 25 % investice a to klidně už během prvního měsíce.

Loading



 

No dobře, trošku vtipu na začátek. Který je ovšem založený na pravdivém vývoji kryptotrhů. U kryptoměn vás totiž výkyv o 25 % dolů prostě nemůže překvapit. A pokud na toto nemáte nervy, tak byste neměli kryptoměny nakupovat ani teď, když hledáte způsob, jak ochránit své investice před vysokou inflací.

Volatilita nahoru i dolů

Hlavním znakem kryptoměn je totiž vysoká volatilita. Pokud nemáte dostatek pevných nervů, abyste vydrželi tak velké změny hodnoty, tak je lepší do kryptoměn vůbec neinvestovat. Když se podíváte na vývoj hodnoty bitcoinu jen za letošní rok, tak jeho cena kolísala během tří a půl měsíců někde mezi jedním milionem a 750 tisíci korun. To je volatilita v řádu desítek procent, na kterou prostě musíte být u bitcoinu připraveni. A u jiných kryptoměn to není jiné.

Pokud jste si tedy na konci března přečetli zprávy o tom, jak česká inflace nekontrolovaně roste a rychle nakoupili bitcoiny (na konci března byl jeden bitcoin zhruba za milion), tak minulý týden byla cena bitcoinu už jenom kolem 900 tisíc českých korun. Ano dá se předpokládat, že cena bitcoinu poroste, přece jenom z dlouhodobého hlediska jeho cena prostě každý rok v průměru roste. Ale rozhodně se s tím nedá počítat najisto a rozhodně to není investice, která vám zajistí alespoň nějaký výnos pro okamžik, kdy se ji rozhodnete prodat.
bitcoin proti inflaci
zdroj

Jak tedy své investice připravit na inflaci?

Mám pro vás smutnou zprávu. Na tak vysokou inflaci, jakou právě zažíváme v České republice, je těžké se připravit. Aby investice překonala dvoumístné číslo meziroční inflace, musí dosáhnout také dvoumístného zhodnocení. To automaticky vyřadí konzervativnější a méně rizikové investice. Spořicí účty, termínované účty, stavební spoření nejsou extra výhodné investice ani v dobách nízkých inflačních tlaků, natož u 12% inflace. 10 % ročního zhodnocení má ale problém porazit i řada akciových fondů, ke kterým se běžný investor tak rád obrací.

REKLAMA

Navíc v letošním roce se zatím moc nedaří ani známějším akciím. Stačí se podívat na průběhy největších indexů. Jak S&P 500 nebo Nasdaq či světový MSCI v letošním roce zatím ztrácí. Je to dáno komoditními šoky, nejistou situací na Ukrajině a globální ekonomickou stagnací i stále rostoucí inflací v globálním měřítku. Ono ani zlato, jak se ukazuje, není bez problémů a vlastně proti inflaci až tak neochrání a už vůbec vám peníze v dlouhém období nezhodnotí.

Vyplatí se koupit nemovitosti?

Kdo nakoupil v uplynulých letech nemovitosti, tak si teď může mnout spokojeně ruce. Pokud chcete peníze před inflací naopak uchránit současnou koupí nemovitosti, tak to tak jednoduché nebude. Realitní trh je v Česku stále velmi napnutý a ceny jsou vyšponované do takové výšky, že se nákup investiční nemovitosti také nemusí vyplatit. Alespoň ne v horizontu několika let. Některé analýzy totiž čekají dokonce pokles cen na trhu s rezidenčním bydlením.

Důležité je tak především zachovat chladnou hlavu. Vysoká inflace je tady. Co přesně od svých investic čekáte? Dlouhodoběji nastavěné investice, jako je například spoření na penzi, není dobré měnit kvůli krátkodobému tržnímu výkyvu. Je pravděpodobné, že při chaotickém přesouvání peněz byste na tom jen tratili.

Oproti tomu krátkodobé peníze je vhodné nedržet na účtech. Možná je čas vyzkoušet nové investice, kromě oblíbených nemovitostí a stavebního spoření. Zkuste akciový trh, ať už v rámci podílových fondů nebo nákupem přímo akcií. Akcie v rámci nejznámějších indexů totiž v dlouhém období inflaci zatím vždy alespoň o pár procent překročily. Musíte se tedy smířit s určitou volatilitou, ale ta je o dost nižší než u kryptoměn.

Hodí se kryptoměny proti inflaci?

A nakonec ani bitcoin a další kryptoměny nemusíte hned zavrhovat. Určitě do nich nedávejte velké množství peněz, vždy pamatujte na vtip ze začátku tohoto textu a také na to, že do kryptoměn byste měli investovat pouze tolik peněz, kolik si právě teď můžete dovolit úplně ztratit. Jako nejlepší investice do kryptoměn se navíc ukazuje strategie nakoupit a neprodat. Neboli hodlovat, držet kryptoměny a nesnažit se je prodávat kvůli výkyvům trhů.

A tak pokud přece jenom chcete zkusit kryptotrh, tak nejlépe když nakoupíte a rychle na to zapomenete.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Půlení bitcoinu je za rohem! Co to znamená, se dozvíte v našem rozhovoru

Tento týden se chystá halving bitcoinu. Zjednodušeně řečeno, snížení odměny za úspěšnou těžbu bitcoinového bloku na polovinu efektivně sníží nabídku nových bitcoinů – a to by podle zásady vzácnosti mělo vést k vyšším cenám. Čím méně bitcoinů se vytěží, tím je bitcoin cennější. Co je to ale […]

Text: Redakce

Foto: eToro

18. 04. 2024

bitcon 2024

Má bitcoin svůj rok, nebo ho čeká další korekce?

Jaký je bitcoin 2024? V první polovině dubna se bitcoin prodával asi za 70 tisíc USD. Přičemž na tuto rekordní cenu se dostal během půlročního růstu. Ještě v dubnu 2023 se prodával za méně než 30 tisíc USD. Na začátku letošního roku jste už mohli bitcoin koupit […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

18. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *