CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/$ 23.707 +0,19%

CZK/£ 29.516 +0,05%

CZK/CHF 26.084 +0,21%

Jaký příjem se počítá do důchodu

 

foto: Shutterstock

Při výpočtu starobního důchodu jsou důležité dva parametry. To, jak dlouho jste státu platili důchodové pojištění. A to, jak velké důchodové pojištění jste platili. Na základě těchto dvou údajů se vám poté vypočte starobní důchod.

Loading



 

Je ovšem nutné říct, že ne každý příjem se počítá do důchodu. Protože ne z každého příjmu se platí důchodové pojištění. Takové příjmy jsou pak v daný moment vyšší, než kdybyste odváděli povinné odvody státu, ale při konečném výpočtu důchodu vám zaprvé nepřidávají čas pojištění a také nezvyšují osobní vyměřovací základ.

Z kterých příjmů se neplatí důchodové pojištění:

  • příjem z pronájmu,
  • příjem z kapitálu
  • a výnosy z investic (dividendy, cenné papíry, kryptoměny),
  • práce na DPČ a DPP do limitů,
  • práce na IČO vedlejší činnost do limitu,
  • příjem ze sociální dávek z nemocenského pojištění (mateřská, rodičovská atd.),
  • příležitostný příjem,
  • příjmy nad maximální vyměřovací základ (pro rok 2021 platí příjem 1 701 168 Kč),
  • prodej nemovitosti
  • a další.

Z kterých příjmů se platí důchodové pojištění:

  • pracovní poměr (na plný i částečný úvazek), důchodové pojištění odvádí jak zaměstnavatel, tak zaměstnanec každý měsíc,
  • práce na živnostenský list na hlavní činnost, povinné zálohy na důchodové pojištění odvádí živnostník každý měsíc a poté je povinnen podat jednou za rok přehled o příjmech,
  • práce na živnostenský list na vedlejší činnost při příjmu vyšším než 85 058 Kč (platí pro rok 2021),
  • DPP při měsíčním příjmu 10 001 Kč a více je odváděno sociální a zdravotní pojištění,
  • DPČ při měsíčním příjmu 3 500 Kč a více je odváděno sociální a zdravotní pojištění.

Důležitá je doba i výše plateb na důchodové pojištění

Pokud ze svých příjmů odvádíte sociální pojištění, jehož součástí je tzv. důchodové pojištění, tak se vám tato odpracovaná doba počítá do důchodu. Pro nárok na výplatu starobního důchodu musíte mít takto odpracováno 35 let. Každý odvedený rok nad tento limit poté zvyšuje přiznanou částku starobního důchodu.

Důležité je ovšem nejen to, že odvádíte důchodové pojištění, ale i to, kolik na důchodové pojištění platíte. To totiž ovlivňuje váš osobní vyměřovací základ, což má vliv na výpočet výše přiznaného starobního důchodu. Český důchodový systém je ovšem výrazně solidární, takže platí, že čím více na důchodovém pojištění odvedete, tím více se vám vyměřovací základ redukuje.

Je tak otázkou, jestli se vůbec vyplatí platit vysoké sociální pojištění, protože důchod se vám sice takto zvýší, ale rozhodně ne o tolik, o kolik platíte vyšší odvody. Často se vyplatí realizovat příjmy bez sociálních odvodů. Co vám stát na důchodovém pojištění nevezme, to můžete využít pro osobní investice a soukromé zajištění na stáří.

REKLAMA

Souběh více příjmů a placení důchodového pojištění

Pokud máte více příjmů, ze kterých platíte sociální pojištění, tak pamatujte, že tato doba souběhu příjmů se počítá do odpracovaných let pouze jednou. Pro přiznání starobního důchodu musíte mít odpracováno 35 let, neboli 35 let si musíte platit důchodové pojištění. Přičemž nezáleží na tom, že v jeden čas platíte důchodové pojištění ze dvou příjmů. Tato doba se stále počítá bez jakýchkoliv násobků.

Co se ale při souběhu příjmů počítá, je celkové odvedené důchodové pojištění. Jednoduše: státu nezáleží na tom, z kolika příjmů důchodové pojištění odvádíte, bere odvedenou sumu pojištění jako součet a na jeho základě pak počítá přiznávaný důchod. Tedy pokud jste pilní a máte souběh více příjmů, tak to bude mít dopad na zvýšení osobního vyměřovacího základu i vypočteného důchodu.

Spoléhat se na důchodový systém, nebo raději na důchod investovat?

Vzhledem k tomu, že vyšší příjmy český důchodový systém výrazně redukuje, nabízí se otázka, jestli se vůbec vyplatí odvádět vyšší sociální pojištění.  Při souběhu více příjmů  se často více vyplatí odvádět odvody pouze z jednoho z nich a další příjmy pak realizovat bez povinných odvodů. Získáte tak v danou chvíli více peněz, které můžete investovat a přilepšit si poté ke státnímu důchodu ze soukromých investic. Které často můžou dosahovat o dost vyššího zhodnocení, než kdybyste odváděli sociální pojištění a poté čerpali o něco vyšší státní důchod.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Průměrný důchod v roce 2024

Podnikání na živnostenský list, když pobíráte starobní důchod

Pro důchodce pracující na malý a částečný úvazek jsou často velmi vhodné pracovní dohody. DPP i DPČ umožňují práci i jen několik hodin měsíčně. Pro osoby pobírající starobní důchod je výhodné, že se z těchto dohod do limitu neplatí sociální ani zdravotní pojištění. Podobné podmínky ale nabízí […]

Text: Hana Bartušková

Foto: sxc.hu

24. 11. 2023

Práce v důchodu

Na jakou smlouvu je výhodné si přivydělávat v důchodu

Pro přivýdělek v důchodu můžete mít různé motivy. Možná máte ještě stále dost energie a nechcete skončit s pracovním procesem. Nebo si chcete přivydělat k důchodu, vydělat si na nečekané výdaje a nebo si jen zajistit ještě další příjem. Jaký přivýdělek je právě pro vás výhodný?

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

11. 10. 2023

důchodové spoření 2024

Jak mít vyšší důchod?

Trošku nemístná otázka. Alespoň v dobách chystané důchodové reformy, kdy se opět diskutuje o tom, že na důchody nebude, že současní třicátníci důchody skoro žádné nedostanou a že je třeba změnit výpočet a nastavení celého systému. Pokud ale vezmeme v úvahu současný český penzijní systém, tak jsou […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

13. 09. 2023


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *