CZK/€ 25.375 -0,26%

CZK/$ 23.368 -0,07%

CZK/£ 30.067 -0,13%

CZK/CHF 26.446 -0,64%

Jan Traxler

Text: Jan Traxler

Foto: Shutterstock

03. 07. 2023

0 komentářů

Vývoj na finančních trzích – červen 2023

 

Akciové indexy kousek od vrcholu. ČEZ s rekordní dividendou. Energie v červnu podražily. Inflace už je na ústupu. Úrokové sazby na vrcholu.

Loading



 

Akcie se vrací zpět

V červnu se velmi dařilo akciím na burzách po celém světě. Hodnota indexu MSCI World stoupla v červnu o 3,5 % a pomalu se blíží svému maximu z konce roku 2021. Hodnota amerického indexu S&P 500 stoupla v červnu dokonce o 6 %. I zde se index nachází už jen zhruba 7 % od svého dosavadního vrcholu z konce roku 2021.

Zatímco v květnu se dařilo pouze technologickým firmám, v červnu se dařilo akciím napříč všemi sektory. Výrazně například stouply i ceny akcií leteckých společností a automobilek, které patří k nejcitlivějším na očekávání vývoje ekonomiky. Dařilo se průmyslu, těžařům, bankám, výrobcům spotřebního zboží, zdravotnickým firmám – prostě prakticky všem.

REKLAMA

ČEZ s rekordní dividendou

Hodnota indexu PX pražské burzy v červnu mírně poklesla, což je způsobeno dividendou u akcií ČEZ. Valná hromada společnosti ČEZ schválila rekordní dividendu 145 korun na akcii (dividendový výnos cca 14 %), nakonec ještě více, než původně navrhovalo představenstvo společnosti. Akcie ČEZ letos investorům přinesou nejvyšší výnos, nicméně většina českých akcií letos vyplácí vysoké dividendy.

Datum výplaty dividendy bylo stanoveno na 1. srpna, ale rozhodný den byl už 30. června 2023. Od 29. června se proto na burze již akcie ČEZ obchodují bez nároku na letošní dividendu, takže jejich cena při otevření burzy klesla o oněch 145 korun. Jelikož index PX je pouze cenový index a nezohledňuje vyplácené dividendy, jeho hodnota rovněž poklesla, protože ČEZ má v indexu PX zhruba 18% váhu.

Energie v červnu podražily

V červnu po delší době na energetické burze výrazněji podražila elektřina a plyn. Cena kontraktů na elektřinu na rok 2024 stoupla oproti květnu o 15 % na 145 euro za MWh. Podobně podražil také plyn. Cena kontraktu na zemní plyn na burze Power Exchange Central Europe stoupla oproti květnu o 16 % na 57 euro za MWh. Mírně podražila také ropa a potažmo i ceny pohonných hmot na čerpacích stanicích.

REKLAMA

Úrokové sazby na vrcholu?

Americký Fed v červnu ponechal úrokové sazby beze změny v pásmu 5-5,25 %. Evropská centrální banka zvedla sazby o 25 bazických bodů, základní repo sazba je nyní 4 %. Česká národní banka ponechala základní repo sazbu na 7 %, kde je už celý jeden rok. Někteří analytici očekávají, že Fed i ECB ještě budou letos sazby mírně zvedat. Jiní se domnívají, že úrokové sazby už dosáhly vrcholu.

Pokud jde o úroky v ČR, zde už nyní panuje široká shoda, že ČNB dál sazby zvedat nebude. Hodně se ale diskutuje o tom, kdy začne sazby snižovat. Pro řadu firem a domácností jsou stávající úroky z úvěrů zničující. ČNB nesmí držet sazby vysoko příliš dlouho. Na druhou stranu je nesmí ani příliš prudce snižovat, aby se nerozjela další vlna inflace. Je to složité balancování.

Koruna stabilní, inflace na ústupu

Kurz koruny k euru se oproti květnu prakticky nezměnil. K americkému dolaru koruna posílila o 1,7 %, když se kurz opět dostal pod 22 korun za jeden dolar. Silná koruna pomáhá tlumit inflaci. Na druhou stranu silná koruna nevyhovuje exportérům, neboť české zboží je v zahraničí dražší. Ani zde to ČNB nemá snadné vybalancovat.

V tuto chvíli je pro ČNB klíčové utlumit inflaci a zejména inflační očekávání. Meziroční míra inflace zatím stále vychází dvojciferná, ale poslední čtyři měsíce už index spotřebitelských cen více méně stagnuje. Postupně tak bude ve statistikách klesat i meziroční míra inflace.

Autor: Jan Traxler, privátní investiční poradce, zakladatel multi-fondu Otakar a odborný garant portálu Nemovitostní-fondy.cz a FKI-fondy.cz

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů


Související články

Analýza: Přijde vlna, která zničí krásný hrad z písku?

S nástupem 3. čtvrtletí je hospodářský růst i nadále robustní. Sektory jako obrana, AI a výroba léků proti obezitě zažívají boom a ceny aktiv dosahují absolutního maxima. Nemohou však naši křehkou ekonomiku podobnou písečnému hradu zničit faktory jako neudržitelné americké fiskální výdaje, geopolitické šoky či neveselé demografické trendy?

Text: Redakce

25. 07. 2024

Komentář: Jaký dopad by mělo vítězství Donalda Trumpa na trhy?

Po skončení první poloviny roku můžeme konstatovat, že napětí v mezinárodním obchodě se opět zostřuje směrem až k obchodní válce. V tomto prostředí se blíží kvapem prezidentské volby v USA. Po nedávném atentátu na Donalda Trumpa můžeme konstatovat, že zvolení tohoto prezidentského kandidáta začíná být vysoce pravděpodobné. Jaké jsou aktuální ekonomické […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

24. 07. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *