CZK/€ 25.230 -0,02%

CZK/$ 23.714 +0,00%

CZK/£ 29.540 +0,02%

CZK/CHF 26.023 +0,17%

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

14. 06. 2022

0 komentářů

Jak získat evropský důchod

 

Evropská unie zatím něco jako evropský důchod nevyplácí. Za splnění daných podmínek ale můžete dostávat starobní důchod z několika členských států EU. Nebo alespoň můžete dosáhnout toho, že se vám práce v jiném členském státě započítá do důchodu ve státě vašeho bydliště.

Loading



 

Evropská penze

Termín evropská penze občas použije některá z institucí, jako jsou pojišťovny, investiční společnosti nebo banky. Často se tímto pojmem myslí produkt pojištění nebo spořicí produkt, který vás dokáže zabezpečit na stáří na území celé EU. Evropská unie jako taková ovšem termín evropská penze nepoužívá a nic takového v rámci EU neexistuje. I když při určitém úhlu pohledu se dá každá penze vyplácená členských státem EU považovat za evropskou penzi.

Evropská unie nemá téměř žádné pravomoce změnit či nějak ovlivnit důchodové systémy členských států. To, kdy můžete zažádat o důchod, jaké musíte splnit podmínky, jaké musíte doložit doklady, nebo to, jaký budete pobírat důchod, je zcela v kompetenci členských států. Evropská legislativa pouze harmonizuje, aby byla práce v členských státech uznatelná do nároku na důchod v rámci celé Evropské unie.

V praxi unijní legislativa upravuje především tyto oblasti:

  • při práci v jiné členské zemi po dobu menší než jeden rok se vám tento odpracovaný čas počítá do odpracovaného času při žádosti o důchod ve státě vašeho bydliště,
  • při práci v jiné členské zemi, která trvala déle než je jeden rok, máte nárok na výplatu starobního důchodu z tohoto členského státu,
  • a při žádosti o důchod můžete jako příjemce důchodu uvést jakýkoliv svůj bankovní účet (v rámci EU bankovního systému), který nemusí být příslušný k zemi, ve které žádáte, důchod si tak můžete nechat posílat kamkoliv na území EU.

Co je to evropská penze

  • Jako evropskou penzi tak můžeme chápat jakoukoliv penzi, o kterou zažádáte například v Česku. Ale necháte si ji vyplácet do Itálie, protože máte rádi moře a kafe.
  • Evropskou penzí by byl také důchod, na který byste měli nárok po odpracování několika let v Německu. I když o důchod budete žádat v Česku, kde jste také většinu života žili.
  • Evropskou částí důchodu by byly i odpracované doby během letních prázdnin v Německu, Řecku, Španělsku a Itálii, kam jste během studia jezdili pracovat. Tato doba by se vám po doložení počítala do nároku na český důchod.

Důležité je platit sociální pojištění

Pro uznání této „evropské penze“ je nutné při pracovním úvazku samozřejmě platit sociální pojištění. Pokud pracujete, ale sociální pojištění v dané zemi neplatíte, tak na evropskou složku důchodu nárok mít nebudete. Jednalo by se například o ekvivalent českých DPP a DPČ do limitu, kdy z výdělku nemusíte platit sociální ani zdravotní pojištění.

Je také dobré pamatovat na to, že každá země má jiný důchodový věk. A také může mít jinak stanovené podmínky pro uznání nároku na důchod. V Česku je například nutné dosáhnout věku 65 let (přesný důchodový věk najdete ve starším článku) a také mít odpracováno (=zaplaceno důchodové pojištění) za 35 let.

REKLAMA

Také si přečtěte: Jak se počítá důchod

Jak zažádat o evropský důchod?

O důchod z jiné země Evropské unie žádáte při běžné žádosti o důchod v zemi svého současného bydliště. Případně zemi, kde jste naposledy pracovali. Tuto žádost zpracovává sociální správa v dané zemi a ta i zprostředkovává podání žádosti do dalších zemí EU.

Při práci ve více zemích EU vám bude vyplácen vždy důchod, který poměrně náleží k době odvedené práce v dané zemi. Nárok můžete mít na více výplat důchodu. Každá z nich bude ze země, kde jste během svého aktivního života odpracovali déle než 1 rok a během této doby jste si platili důchodové pojištění v této zemi.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Průměrný důchod v roce 2024

Podnikání na živnostenský list, když pobíráte starobní důchod

Pro důchodce pracující na malý a částečný úvazek jsou často velmi vhodné pracovní dohody. DPP i DPČ umožňují práci i jen několik hodin měsíčně. Pro osoby pobírající starobní důchod je výhodné, že se z těchto dohod do limitu neplatí sociální ani zdravotní pojištění. Podobné podmínky ale nabízí […]

Text: Hana Bartušková

Foto: sxc.hu

24. 11. 2023

Práce v důchodu

Na jakou smlouvu je výhodné si přivydělávat v důchodu

Pro přivýdělek v důchodu můžete mít různé motivy. Možná máte ještě stále dost energie a nechcete skončit s pracovním procesem. Nebo si chcete přivydělat k důchodu, vydělat si na nečekané výdaje a nebo si jen zajistit ještě další příjem. Jaký přivýdělek je právě pro vás výhodný?

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

11. 10. 2023

důchodové spoření 2024

Jak mít vyšší důchod?

Trošku nemístná otázka. Alespoň v dobách chystané důchodové reformy, kdy se opět diskutuje o tom, že na důchody nebude, že současní třicátníci důchody skoro žádné nedostanou a že je třeba změnit výpočet a nastavení celého systému. Pokud ale vezmeme v úvahu současný český penzijní systém, tak jsou […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

13. 09. 2023


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *