CZK/€ 25.375 -0,26%

CZK/$ 23.368 -0,07%

CZK/£ 30.067 -0,13%

CZK/CHF 26.446 -0,64%

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

11. 06. 2024

0 komentářů

Bitcoin ukončil týden na vyšší úrovni po silném přílivu do spotových ETF

 

Bitcoin zakončil minulý týden o 3 % výše po silném přílivu peněz do amerických spotových bitcoinových ETF. V úterý došlo k celkovému přílivu 887 milionů USD do amerických spotových bitcoinových ETF, což byl druhý nejvyšší den zaznamenaný od jejich spuštění. V čele stál FBTC společnosti Fidelity s 379 miliony dolarů, následovaný IBIT společnosti BlackRock s 274 miliony dolarů.

Loading



 

Americké spotové bitcoinové ETF zaznamenaly 19 dní po sobě čistý přísun, což je nejdelší série od spuštění ETF, která však skončila ve včerejší obchodní seanci, kdy spotové ETF vykázaly čistý odliv, což je důsledek páteční silné zprávy o mzdách mimo zemědělství, která utlumila očekávání snížení úrokových sazeb.

Bitcoin následně klesl na 67 500 USD. Pozornost se nyní zaměří na středeční zveřejnění údajů o inflaci (více níže).

Nadcházející týden

Makroekonomické údaje budou ve středu velmi důležité, konkrétně se zveřejní nejnovější údaje o inflaci v USA a později v průběhu dne také nejnovější rozhodnutí Fedu o úrokových sazbách.

Trhy budou od Powella očekávat další náznaky ohledně toho, kdy Fed letos začne snižovat úrokové sazby. Obecně platí, že nižší úrokové sazby a volnější finanční podmínky jsou pozitivní pro ceny aktiv, včetně kryptoměn i akcií.

REKLAMA

Pokud údaje o inflaci a jazyk tiskové konference naznačí, že sazby budou drženy výše po delší dobu, mohlo by to potenciálně vyvolat krátkodobý výprodej cen kryptoměn.

Podle nástroje FedWatch společnosti CME trhy v současné době předpovídají jedno snížení úrokových sazeb v tomto roce.

Zajímavé události

Franklin Templeton zvažuje spuštění altcoinového fondu. Správce aktiv Franklin Templeton podle zdrojů obeznámených s touto záležitostí zvažuje spuštění nového fondu zaměřeného na altcoiny mimo bitcoin a ethereum.

V tuto chvíli není jasné, které kryptoměny budou do tohoto nového fondu zahrnuty, nicméně správce aktiv si nedávno pochvaloval růst Solany.

Fond bude určen pro institucionální investory a zajímavé je, že bude nabízet také odměny za staking.

REKLAMA

Společnost Franklin Templeton již nabízí bitcoinové spotové ETF (EZBC) se spravovanými aktivy v hodnotě přibližně 430 milionů USD a čeká na podání žádosti o ethereové spotové ETF u SEC.

Společnost Riot zvyšuje podíl v těžebním rivalovi Bitfarms. Společnost Riot minulý týden oznámila další nákup 1 460 278 kmenových akcií společnosti Bitfarms, čímž se její celkový podíl zvýšil na 47 830 440 akcií, tedy přibližně 12 %. To je více než 10 % v předchozím týdnu.

Stejně jako v předchozích týdnech získala společnost Riot akcie Bitfarms prostřednictvím nákupů na burze Nasdaq a dalších obchodů na volném trhu.

Společnost Riot již v dubnu předložila představenstvu společnosti Bitfarms návrh na převzetí všech akcií společnosti Bitfarms v oběhu. Tento návrh však byl zamítnut. Příběh (a potenciální akvizice) pokračuje.

Společnost Semler Scientific pokračuje v nákupu bitcoinů v rámci firemní strategie. Semler Scientific, veřejná společnost kótovaná na burze Nasdaq, která vyrábí a prodává inovativní produkty a služby pro boj s chronickými nemocemi, minulý týden oznámila nákup 247 bitcoinů (17 milionů USD) v rámci své firemní strategie držet bitcoiny jako své hlavní pokladní aktivum.

Tento nejnovější nákup následuje po počátečním nákupu 581 bitcoinů uskutečněném 28. května a zvyšuje celkový objem držených bitcoinů společnosti Semler Scientific na 828, což při současných tržních cenách představuje přibližně 58,5 milionu USD.

Společnost Semler Scientific rovněž podala SEC formulář S-3, v němž podrobně popsala záměr získat 150 milionů USD prodejem cenných papírů, jejichž výtěžek hodlá použít na nákup dalších bitcoinů.

Veřejné společnosti na celém světě (včetně veřejně kótovaných těžařů, jako jsou Riot a Marathon Digital Holdings) drží celkem 308 689 bitcoinů, což představuje přibližně 1,56 % současné nabídky v oběhu. Mezi veřejnými společnostmi vede Microstrategy, která drží 214 400 bitcoinů.

S nástupem potenciálního „krypto léta“, tedy období možného parabolického růstu cen, bychom mohli být svědky toho, že se k držení bitcoinů jako rezervního aktiva obrátí více veřejných společností. Motivací by mohla být očekávání uvolnění finančních podmínek v blízké budoucnosti na celém světě a devalvace fiat měn.

Autor: Simon Peters, analytik společnosti eToro

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů


Související články

Analýza: Přijde vlna, která zničí krásný hrad z písku?

S nástupem 3. čtvrtletí je hospodářský růst i nadále robustní. Sektory jako obrana, AI a výroba léků proti obezitě zažívají boom a ceny aktiv dosahují absolutního maxima. Nemohou však naši křehkou ekonomiku podobnou písečnému hradu zničit faktory jako neudržitelné americké fiskální výdaje, geopolitické šoky či neveselé demografické trendy?

Text: Redakce

25. 07. 2024

Komentář: Jaký dopad by mělo vítězství Donalda Trumpa na trhy?

Po skončení první poloviny roku můžeme konstatovat, že napětí v mezinárodním obchodě se opět zostřuje směrem až k obchodní válce. V tomto prostředí se blíží kvapem prezidentské volby v USA. Po nedávném atentátu na Donalda Trumpa můžeme konstatovat, že zvolení tohoto prezidentského kandidáta začíná být vysoce pravděpodobné. Jaké jsou aktuální ekonomické […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

24. 07. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *