CZK/€ 25.200 +0,18%

CZK/$ 23.143 +0,22%

CZK/£ 29.467 +0,04%

CZK/CHF 26.168 -0,02%

Text: Petr Gola

19. 06. 2013

3 komentáře

Jak lze snadno snížit důchod

 


 

Čím jsme mladší, tím vyšší odpovědnost za svoji životní úroveň v penzi bychom měli mít. Státní důchod bude muset klesat možná více, než si řada občanů připouští, neboť se bude výrazně snižovat poměr pracujících občanů platících důchodové pojištění vůči občanům pobírající důchod. Dobrá rodinná investiční strategie k zajištění na penzi je tedy velmi důležitá.

Důchody jsou vypláceny čisté

V Česku jsou v současné době téměř všechny důchody vypláceny čisté. To znamená, že penzisté ze svoji penze neodvádí sociální ani zdravotní pojištění ani daň z příjmu fyzických osob. Tato situace není přitom v členských zemích OECD běžná. V mnoha vyspělých zemích OECD se důchody daní. V případě, že by důchody podléhaly v Česku dani, potom by došlo k velmi rychlému poklesu hodnoty důchodu.

Možností pro zdanění by bylo samozřejmě více. Pravděpodobně by však penzisté ze svého důchodu neodváděli důchodové pojištění, protože již důchod mají. I kdyby mohli důchodci uplatnit základní slevu na poplatníka (nyní 2 070 Kč), tak by se důchod snížil o stokoruny.

  • Např. u důchodu 10 000 Kč by se srazilo zdravotní pojištění 450 Kč (4,5 % z 10 000 Kč), daň z příjmu fyzických osob by byla nulová. Důchod by se z tohoto důvodu snížil o 4,5 %.
  • Možností by byla např. i srážková daň z příjmu fyzických osob, v tomto případě by se neplatilo zdravotní pojištění.

Protože jsou v Česku důchody vypláceny čisté, tak je při porovnávání úrovně důchodu vhodné srovnávat důchod a čistou mzdu, tedy částku, kterou obdrží zaměstnanec od svého zaměstnavatele na účet.

Kdy se daní důchod?

V roce 2013 podléhá dani z příjmu fyzických osob částka důchodu nad 36násobek minimální mzdy, dani z příjmu fyzických osob podléhá tedy část důchodu nad 288 tisíc Kč. Aby penzista, který pobírá pouze starobní důchod, musel podávat daňové přiznání, jeho měsíční důchod by musel být vyšší než 24 tisíc Kč.

REKLAMA

Vzhledem ke značné redukci při výpočtu důchodu má měsíční důchod vyšší než 24 tisíc Kč opravdu jen hrstka penzistů. Při získání 40 let pojištění je nutné mít průměrnou měsíční mzdu v současné hodnotě přes 200 tisíc Kč, aby byla měsíční penze vyšší než 24 tisíc Kč.

Od roku 2011 se rovněž daňové osvobození netýká důchodců, u kterých byl součet příjmů ze zaměstnání a základů daně (příjem – výdaj) z podnikání a pronájmu přesáhne za celý rok částku 840 tisíc Kč. Při překročení této hranice je následně nutné do daňového přiznání celý vyplacený důchod a dani z příjmu fyzických osob bude podléhat celý důchod, i když za rok činí důchod třeba 160 tisíc Kč.

Omezení náhradních dob pojištění

Zavedení zdanění důchodu by snížilo výdaje na důchodech velmi rychle. Další legislativní změny rovněž budou postupně snižovat výši důchodu.

  • Omezení náhradních dob pojištění, zhoršení výpočtu důchodu nebo nižší valorizace důchodů – to jsou kroky, které již proběhly a ještě se mohou v budoucnu rozšířit.
  • Dalšími zatím nevyužitými legislativními možnostmi jsou: snížení zápočtu za každý rok pojištění nebo zmíněné zdanění důchodů.

Studium není již náhradní dobou pojištění

Náhradní doby pojištění se již omezily. Např. studium se do náhradních dob pojištění započítává pouze do roku 2010. Dnešní studenti tedy získají nižší dobu pojištění. Doba pojištění má přitom výrazný vliv na výši důchodu.

REKLAMA

Ke snížení zápočtu u doby pojištění může dojít třeba u evidence na úřadu práce. V současné době se jako náhradní doba pojištění započítává doba, kdy občan pobírá podporu v nezaměstnanosti (rekvalifikaci) a následně maximálně doba 3 let, kdy se podpora v nezaměstnanosti nepobírá.

Rovněž výpočet důchodu se postupně mění

Výpočet státního důchodu se postupně na základně „malé důchodové reformy“ postupně mění. Především zápočet v jednotlivých redukčních pásmech. Každý nový rok tak přináší většině občanů méně výhodný výpočet důchodu, polepšují si pouze občané s vyššími příjmy (cca nad 36 tisíc Kč měsíčně). Prozatím je posledně známá formule výpočtu známá pro rok 2015 a následující.

Loading

Vstoupit do diskuze 3 komentáře

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Maximální roční příjmy pro výpočet důchodu

Od roku 2008 se sociální pojištění platí pouze do dosažení maximálního vyměřovacího základu, z částky nad strop se již sociální pojištění neplatí a tyto příjmy tedy nevstupují do výpočtu starobního důchodu. Nadstandardní příjmy před rokem 2008 tedy ovlivňují výši důchodu více než od roku 2008. Podívejte se na […]

Text: Petr Gola

Foto: Shutterstock

12. 03. 2024

Platba paušální daně a výše invalidního důchodu

Živnostníci a podnikatelé plnící si své daňové povinnosti platbou měsíční paušální daně minimalizují své daňové starosti a povinnosti. Jaký vliv však má platba paušální daně na případný invalidní důchod prvního a druhého stupně, dřívější částečný invalidní důchod? Podívejme se na praktické výpočty.

Text: Petr Gola

Foto: Shutterstock

21. 02. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • lojza

    21 června, 2013

    “ z důvodu nepříznivé demografického vývoje bude muset státní důchod v budoucnu klesnout“

    A proč se teda neřeší ten nepříznivý demografický vývoj? A obdobně, proč se neřeší nezaměstnanost? Straší se důchodci, ale co s tou armádou nezaměstnatelných a dalších osob, kteří budou závislí na sociálních dávkách?

    Odpovědět

  • zevlovaci

    2 července, 2013

    Vyšší porodnost není řešení, ale oddálení a zhoršení problému v budoucnu. Umělé snížení doby dožití je řešení, ale naprosto nepřípustné. Snížení nezaměstnanosti je taky jen odklad..
    Nebo vy znáte nějaké jiné řešení?

    Odpovědět

  • důchodce

    25 června, 2013

    Návrhy možností doplnit o :

    • odebrání důchodů všem , kteří překročí 80 let věku
    • mladším důchodcům rozdávat zdarma cyankali
    • mladým do 50 let rozdat zbraně neprodejné v rozvojovkách, aby si vyřešili přípravu do starobáku sami
    1. bankovními přepady
    2. likvidací viníků napříč politickým lejnem
    3. sebevraždou celé své rodiny

    Napsat děkovnou petici tajné skupině, nevím, kde všude je rozptýlená, za úspěšnou,plíživou genocidu národa českého.

    Odpovědět