CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/$ 23.413 +0,02%

CZK/£ 29.594 +0,24%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

11. 05. 2022

0 komentářů

Jak inflace zvýší od června důchody

 

Jak inflace zvýší důchody? Státní důchody se každoročně valorizují dle toho, jaká byla inflace spotřebitelských cen a jak se zvyšovala reálná mzda. Přičemž se vždy valorizuje od prvního ledna každého roku podle toho, jaký byl ekonomický vývoj v posledním roce. Zákonná valorizace počítá i s tzv. mimořádnou valorizací a to, pokud inflace přesáhne danou hranici. V Česku je momentálně rekordní inflace, pohybuje se kolem 13 %. A důchodci tak dostanou přidáno v letošním roce také v červnu.

Loading



 

Dle zákonné úpravy se musí valorizovat důchod, pokud inflace přesáhne 5% hranici růstu cen. Tato podmínka byla v české ekonomice splněna už v lednu, což znamená, že je nutné valorizovat důchod do 5. měsíce následujícího po lednu, kdy byla tato hranice překročena. V praxi se tak od června zvyšují všechny státní důchody.

Od června se valorizují všechny státní důchody, valorizováno bude zhruba 3,5 milionů vyplácených důchodů. Od června 2022 se valorizují důchody:

  • starobní,
  • invalidní,
  • vdovecké a vdovské
  • a sirotčí.

Jak bude důchod valorizován?

Důchody jsou valorizovány automaticky, stejně jako při lednové valorizaci. O mimořádnou valorizaci není třeba žádat. ČSSZ už v minulých měsících rozeslala výměry důchodů a mělo by tak být jasné, o kolik se daný důchod od června zvedá.

Průměrný starobní důchod díky mimořádné valorizaci vzroste od června asi o tisícovku. Po letošní lednové valorizaci byl průměrný důchod asi 16 200 Kč. Po 1. červnu bude průměrný důchod ve výši 17 200 Kč.

Částka, o kterou bude důchod valorizován v červnu 2022, pak nebude součástí pravidelné valorizace v lednu. Pravidla pro valorizaci důchodu totiž sice přiznávají mimořádnou valorizaci v části roku, ale pouze jako součást celkové roční valorizace. Není to nadlimitní valorizace taková, na jaké byly státní důchodci zvyklý během vlády Andreje Babiše.

REKLAMA

Bude letos ještě jedna mimořádná valorizace?

Pravidlo pro mimořádnou valorizaci říká, že k ní musí dojít, pokud je inflace vyšší než 5 %. A to od měsíce, kdy byla inflace naposledy zohledněna pro výpočet valorizace. V loňském roce se zohledňoval naposledy červen 2021. Letos se zohledňoval leden 2022, to byl měsíc, kdy inflace překročila 5% limitní růst.

Vzhledem k současné inflaci, se může stát, že podmínku pro další mimořádnou valorizaci splní česká ekonomika letos ještě jednou. K druhé mimořádné valorizaci by tak mohlo dojít, pokud by růst cen od ledna přesáhl 5% výši. Pokud by tato podmínka byla splněna během letních měsíců, tak by byly důchody valorizovány mimořádně ze zákona během letošního roku ještě jednou.

Zároveň by platilo, že by řádná lednová valorizace byla nižší o celkovou částkou obou mimořádných valorizací, které proběhly během roku.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

valorizace důchodu 2024

Valorizace důchodů od ledna 2024

Státní důchody (starobní, invalidní, sirotčí a vdovské) se tradičně valorizují vždy od 1. ledna. Jaká byla valorizace v roce 2024? A jaké jsou podmínky pro to, aby se důchod valorizoval?

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

15. 01. 2024

Změny v důchodech

Konečně důchodová reforma, která bude mít nějaký dopad?

S českým důchodovým systémem se to má zhruba takto: víceméně všichni víme, že to není udržitelné, ale předchozí vlády neměly dost odvahy do toho pořádně zasáhnout. Navíc lidé v produktivním věku, kteří se blíží svým věkem spíše k hranici důchodu než ke své maturitě, si nejistotu starobních […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

08. 06. 2023

důchody

Bude se zvyšovat věk odchodu do důchodu?

Vláda Petra Fialy je v úřadě něco málo přes rok. A začínají se ozývat první návrhy, jak tato vláda hodlá řešit důchodový systém a důchody a jak by tento důchodový systém ráda reformovala. A by byl udržitelnější, spravedlivější a nezatěžoval tolik státní pokladnu.

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

03. 03. 2023


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *