CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/$ 23.707 +0,19%

CZK/£ 29.516 +0,05%

CZK/CHF 26.084 +0,21%

Text: Daniel Mareš

02. 01. 2020

0 komentářů

Jak brexit ovlivní českou ekonomiku?

 

Brexit je už několik let pro média velký tématem a všechno napovídá tomu, že k němu už brzy skutečně dojde. Předčasné volby, které suverénně vyhrála Konzervativní strana premiéra Borise Johnsona, dlouho trvající patovou situaci vyřešily. Připomeňme, že poslanci v britské Dolní sněmovně 20. prosince ve druhém čtení schválili prováděcí zákon k dohodě o rozluce s Evropskou unií (EU). Odchod z EU k 31. lednu 2020 je tak téměř jistý. Co to znamená pro nás a máme se brexitu bát? 

Loading



 

Ekonom České spořitelny a člen Výboru pro rozpočtové prognózy – Michal Skořepa si myslí, že samotný brexit nebude mít žádný okamžitý dopad, protože do konce roku 2020 bude vše fungovat při starém. Faktický zlom by podle něj mohl nastat až za rok, ale jeden rok na dojednání trvalého vztahu mezi Evropskou unií a Velkou Británií velmi pravděpodobně stačit nebude, takže přechodné období se nejspíš prodlouží na několik let. „Nejistota, která je pro investice a rozvoj obchodních vztahů nejtoxičtější, se bude během tohoto období nejspíš postupně snižovat tak, jak budou postupovat jednání o jednotlivých oblastech vzájemných ekonomických vztahů. Žádný zásadní šok tak nemusí nakonec ani nastat. Několik dalších let nejistoty nicméně bude držet poptávku po investičních statcích, na které se zaměřuje značná část německého i českého průmyslu, na slabší úrovni,“ vysvětluje Michal Skořepa.

Předvídat, jaký bude mít odchod Británie na ČR vliv, je jako věštění z koule

Vyjednávání ohledně brexitu se táhnou již roky a všichni vyhlížejí světlo na konci tunelu. Přitom nejvýznamněji se na trhu podepisuje samotná nejistota s tím související. To poškozuje nejen evropský trh, ale také ten britský. „Velké globální firmy zde nebudou otevírat nové pobočky a ani investovat do stávajících, pokud nemají jasno v tom, jak to tu bude vypadat za několik let. Právě to doposud totiž není jasné. Předvídat, jaký bude mít odchod Británie na ČR vliv, je jako věštění z koule,“ uvádí makroekonomická analytička Raiffeisenbank Eliška Jelínková a potvrzuje slova Michala Skořepy: „Prozatím není ani jisté, zda Spojené království opustí unii s dohodou. Dojde-li k odchodu s dohodou, není jisté, co bude dohoda obsahovat. Dohoda, co je nyní na stole, se může do odchodu změnit.“ Štěpánka Filipová z Ministerstva průmyslu a obchodu k tomu pro investujeme.cz dodává, že dopad Brexitu na jednotlivé politiky nelze přesně stanovit. Pro ČR je každopádně vystoupení UK ztrátou blízkého partnera, s nímž ČR sdílela obdobné názory v celé řadě otázek.

Ze Spojeného království k nám putuje 4,3 % z celkového dovozu

Z výše popsaného je jasné, že brexit zasáhne všechny unijní země Česka nevyjímaje. Eliška Jelínková připomíná, že do Spojeného království putuje zhruba 4,5 % našeho vývozu, který je tvoří nepřekvapivě zejména automobily a obchod součástkami či stroji a jinými zařízeními. „Ze Spojeného království k nám putuje 4,3 % z celkového dovozu. Jedná se zejména o farmaceutické a kosmetické produkty, ale také automobily a jejich součástky. Těsně před odchodem by měl zafungovat efekt předzásobení, kdy si výrobci a obchody vytvářejí zásoby zboží, které bude po odchodu zatíženo clem a tedy nákladnější,“ uvádí oslovená analytička. Po jisté době by mělo dojít ke stabilizaci a obchod se Spojeným královstvím by měl vjet opět do starých kolejí. Omezení plynoucí z případného cla by mohla způsobit v důsledku jen malý pokles objemu vyměněného zboží.

Připomeňme, že libra je na dění ve Spojeném království velmi náchylná. Hned po referendu oslabila vůči euru zhruba o 13 %. Následně se držela slabších hodnota a zaznamenávala menší vzestupy a pády podle toho, jak se vyjednávání vyvíjela. Poslední výrazný pohyb zaznamenala nedávno. Po volbách do britského parlamentu, kdy se Johnsonovi podařila získat většina, libra oslavila Johnsonovo vítězství posílením vůči euru na nejsilnější hodnotu od referenda. „Po prohlášení Johnsona, že chce, aby do konce roku 2020 Británie za každou cenu opustila EU, se pravděpodobnost neřízeného brexitu stává opět pravděpodobnější, na což libra reagovala opět mírným oslabením,“ vysvětluje Jelínková.

REKLAMA

Ekonom České spořitelny uvádí, že i kdyby brexit nakonec vedl k dlouhodobému zesílení překážek obchodu mezi EU a Británií, pro Česko půjde zčásti i o dobrou zprávu, protože české firmy budou mít šanci zaplnit místo uvolněné dodavateli z Británie. „Půjde o trochu podobný proces, jako když byly zpřetrhány vazby v rámci RVHP a dodavatelé ze Západu dostali šanci zaplnit takto uvolněná místa na Východě. Hodně tak bude záležet na schopnosti českých firem vyhledávat v kontinentální Evropě tyto nové příležitosti,“ podotýká Michal Skořepa.

Čeká se ještě na konečné schválení

Připomeňme, že návrh zákona od odchodu Británie z EU prošel prvním a druhým čtením. Poté musí zamířit do parlamentních výborů. Ti se jím budou zabývat na začátku ledna. Ke konečnému schválení v Dolní sněmovně pravděpodobně dojde 9. ledna. Tím to ale nekončí – následně se zákon poputuje do horní komory parlamentu – Sněmovny lordů. Tam by se měl dostat kolem poloviny ledna a v týdnu od 27. ledna by měl být formálně schválen královnou.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *