CZK/€ 25.165 +0,04%

CZK/$ 23.481 +0,05%

CZK/£ 29.375 +0,05%

CZK/CHF 25.729 +0,16%

Text: David Zahn

03. 10. 2018

0 komentářů

Itálie s populisty a Brexit bez dohody?

 

Červenec a srpen jsou na evropských trzích tradičně klidnějšími měsíci, neboť obchodníci mívají letní přestávku. To neznamená, že se všechno úplně zastaví. Připomeňme několik událostí letních měsíců, které možná unikly vaší pozornosti.

Loading



 

Tzv „útěk do kvality“ (přesun z rizikových pozic do méně rizikových nástrojů) tlačí výnosy z evropských jádrových dluhopisů do nerealistických úrovní.

V tradičně klidném období kolem poloviny srpna se objevily obavy z turecké krize, což vyvolalo některé emotivní komentáře a určité kolísání aktiv nově vznikajících trhů. Zdálo se nám, že ekonomický výpadek se týká hlavně Turecka a nárazový efekt na finanční trhy a ekonomiky Evropské unie vnímáme jako velmi malý.

Jedna nebo dvě konkrétní evropské banky měly určitou expozici vůči turecké liře, ale o těchto bankách je všeobecně známo, že mají dost kapitálu na to, aby si poradily s jakýmkoli problémem. Riziko nákazy evropského finančního sektoru nám připadá zanedbatelné.

Investoři jdou cestou „risk-off“

Rozruch kolem situace v Turecku odstartoval mezi některými investory sentiment „risk-off“ a odliv kapitálu od rizikových investic do bezpečnějších přístavů. Averze vůči riziku vedla během několika uplynulých měsíců ke snížení výnosů z jádrových evropských dluhopisů. Zejména 10letý německý bund zaznamenal v polovině srpna pokles na 0,30 %.

Velmi nízké výnosy z německých dluhopisů nám nedávají smysl, když zvážíte makroekonomické pozadí v eurozóně – jádrová inflace se pohybuje stále kolem 1 % a celková inflace kolem 2 %.

REKLAMA

Zdá se, že program odkupu aktiv Evropské centrální banky (ECB) by mohl koncem roku skončit. To by podle našeho názoru mělo udržet nějaký limit na výnosech z evropských dluhopisů. Přesto očekáváme, že výnosy z německého 10letého dluhopisu se zvýší nejméně na 0,70 % až 0,80 %, což by stále odráželo určitou zabudovanou rizikovou prémii.

Bank of Japan nenápadně tlumí

Jedna z potenciálně nejzajímavějších událostí pro evropské dluhopisové trhy během léta probíhala paradoxně daleko od Evropy – v Japonsku. Zatímco se zdá, že ECB začne koncem roku postupně ukončovat program kvantitativního uvolňování, Bank of Japan (BoJ) bude pravděpodobně poslední bankou zapojenou do odkupů aktiv.

Ačkoliv i Bank of Japan již nějakou dobu pomalu a potichu omezuje své odkupy způsobem, jemuž říkám „nenápadné utlumení“.

Odkupy aktiv BoJ klesají

BoJ vlastní tak velkou část dluhopisového trhu, že vůbec nepotřebuje stále kupovat tolik jako v minulosti, a množství dodatečných odkupů QE klesalo.

Na svém jednání koncem července oznámila BoJ malou změnu ve svém přístupu. Rozšířila svou toleranci vůči fluktuacím ve výnosu u 10letého japonského vládního dluhopisu na 0,20 % nad nebo 20 % pod svým 0% cílem. Dříve by centrální banka zasáhla již na úrovni 0,10 %.

To, že rozšiřuje rozpětí fluktuace před svým případným zásahem, znamená umožnění větší volatility. Je to něco, co na dluhopisových trzích chybělo a co přinese větší normalizaci.

Výnosové křivky v uplynulém roce celosvětově zplošťovaly, avšak vzhledem k předpokládanému pokračování koordinovaného přístupu centrálních bank se domníváme, že by mohly nyní začít kreslit strmější linie.

REKLAMA

Vakuum ve vedení Evropy a obavy z rozpočtových plánů Itálie

Během léta jsme pochopili, že Evropě chybí vůdci. Ani francouzský prezident Emmanuel Macron, ani německá kancléřka Angela Merkelová momentálně nepůsobí dostatečně silně na to, aby se samostatně ujali rozhodného vedení Evropy, a proto budou muset spolupracovat.

Macron nebyl schopen vybudovat mocenskou základnu, jakou si představoval. Výsledky jeho průzkumu veřejného mínění ve Francii jsou zklamáním. Na domácí půdě nebyl schopen provést všechny změny, které plánoval.

Merkelová se také dostala do potíží ve své vládnoucí koalici v Německu a její politická pozice je oslabena.

Italská populistická vláda bude navrhovat plány výdajů

Připravujeme se na to, že nově vytvořená populistická koaliční vláda v Itálii naruší status quo Evropské unie. Italská vláda se chystá zveřejnit svůj rozpočet pro příští rok. Již dříve naznačila, že je ochotna jít do rozpočtového deficitu s cílem podpořit ekonomický růst, což je v rozporu s vedením EU.

Otázkou je, zda Itálie navrhne velmi populistický rozpočet, který bude chtít utrácet mnoho peněz a požadovat deficitní výdaje.

Domníváme se, že italská vláda bude našlapovat opatrně. Viděli jsme, co se může stát například v zemích, jako je Turecko, když se vystraší finanční trhy. Italští vedoucí představitelé podle našeho názoru pravděpodobně přivolají kolísání, které doprovázelo volební úspěch dvou zdejších populistických stran.

Očekávali bychom, že italský rozpočet bude navrhovat větší deficit než by chtěla EU, ale stále v mezích toho, co může pohodlně ufinancovat.

Brexit: „Žádná dohoda“ je čím dál pravděpodobnější, ale znamenala by neúspěch pro obě strany

Co se děje s Brexitem? Bohužel nic moc. Podle současného stavu jednání se domníváme, že Spojené království se přibližuje stavu, kdy odejde z EU bez dohody. Co je ale důležité, neexistující dohoda bude čím dál větším problémem pro ostatní členské státy EU, nejen pro Spojené království.

Scénář „no-deal“ bychom považovali za neúspěch pro hlavního vyjednavače EU Michela Barniera. Jeho cílem bylo neoslabit Spojené království a přijít s dohodou, která by mohla fungovat pro obě strany.

Pokud se Barnierovi povede jen to, že potrestá Spojené království, není to pro nás úspěšné jednání. Pokud to tak bylo v plánu, EU by mohla jednoduše opustit vyjednávání. Domníváme se, že v příštích týdnech bude větší tlak na Barniera a jeho tým vyjednavačů EU, aby navrhli životaschopnou dohodu.

Očekáváme, že v posledních minutách budeme svědky nesportovního chování nejen mezi vyjednavači v Evropě, ale i uvnitř politických stran ve Spojeném království. Blíží se období stranických konferencí, v němž by se mohlo rozhodnout o budoucím vedení a politickém směru hlavních politických stran ve Spojeném království.

V období, kdy potřebujeme hlavně stabilitu, vidíme mnoho pohyblivých prvků.

Autor je ředitel oddělení Evropský fixní výnos a vice prezident Franklin Templeton Fixed Income Group.

 


Komentáře, názory a analýzy zde prezentované slouží pouze jako informace a neměly by se považovat za individuální investiční poradenství nebo doporučení investovat do jakéhokoliv cenného papíru nebo přijmout jakoukoliv investiční strategii. Vzhledem k tomu, že tržní a ekonomické podmínky podléhají rychlým změnám, komentáře, názory a analýzy platí ke dni zveřejnění a mohou se měnit bez předchozího upozornění. Materiál není koncipován jako kompletní analýza každého údaje ohledně jakékoliv země, oblasti, trhu, odvětví, investice nebo strategie.

Při přípravě tohoto materiálu mohla být použita data ze zdrojů třetích stran a Franklin Templeton Investments („FTI“) nedělala nezávislé ověření, validaci či audit takových dat. FTI odmítá jakoukoliv zodpovědnost za veškeré ztráty způsobené použitím těchto informací a záleží na výhradním rozhodnutí uživatele, zda bude spoléhat na komentáře, názory a analýzy uvedené v tomto materiálu. Produkty, služby a informace nemusí být dostupné ve všech jurisdikcích a jsou nabízeny přidruženými společnostmi FTI a/nebo jejich distributory podle toho, jak dovolí místní zákony a nařízení. Poraďte se prosím se svým vlastním odborným poradcem, potřebujete-li další informace ohledně dostupnosti produktů a služeb ve vaší jurisdikci.

CFA® a Chartered Financial Analyst® jsou ochranné známky v majetku CFA Institute.

Jaká jsou rizika?

Všechny investice jsou spojeny s určitými riziky včetně možnosti ztráty kapitálu. Hodnota investic může klesat i stoupat a investoři by nemuseli získat zpět celou investovanou částku. Ceny dluhopisů se obvykle hýbou v opačném směru než úrokové sazby. Když se ceny dluhopisů v investičním portfoliu přizpůsobují růstu úrokových sazeb, hodnota portfolia může klesat. Investice do zahraničních cenných papírů zahrnují konkrétní rizika včetně kolísání měn, ekonomické nestability a politických změn. Současná politická nejistota kolem Evropské unie (EU) a finanční nestabilita některých zemí v EU může zvýšit tržní volatilitu a ekonomické riziko investic do společností v Evropě.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Rozdělený dluhopisový trh

Akcie a dluhopisy vykázaly v roce 2022 po delší době shodný vývoj, když společně zaznamenaly výraznější propady. Stejný směr nalezly obě třídy aktiv i v roce 2023, ale tentokrát udělaly investorům radost a shodně přinesly výrazné kladné zhodnocení. Co se týká letošního vývoje, dostál vzájemný vztah mezi akciemi a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024

Generační rozdíly v investování. Více než 30 % mladých lidí si aktivně spoří na důchod už teď

Každá generace je definována vlastní perspektivou, která vznikla v důsledku generačního historického kontextu a společenských vlivů. Pokud jde o peníze a investice, každá z nich má své zakořeněné investiční postoje, které reflektují ekonomické podmínky, technologický pokrok a celkovou kulturní vyspělost dané doby. Podívejte se blíže na investiční […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *