CZK/€ 25.200 +0,18%

CZK/$ 23.143 +0,22%

CZK/£ 29.467 +0,04%

CZK/CHF 26.168 -0,02%

Text: Martin Dočekal

01. 07. 2019

10 komentářů

IPC: Dokonalá investice, nebo podvod?

 

„Dejte nám alespoň 500 000 Kč, my pro vás vytvoříme svěřenský fond, prostředky za vás investujeme a každý rok je tak zhodnotíme o 9,2 %.“ Zní to jako lákavá nabídka. Pokud se ale na společnost a její fungování podíváte blíže, vaše přesvědčení o dokonalé investici se může rychle rozplynout.

Loading



 

Kdo je IPC a jak funguje

Společnost Invest & Property Consulting a. s. (IPC) nabízí svým klientům vytvoření svěřenských fondů. Podepíšete smlouvu, necháte si vytvořit svůj fond a na společnost IPC přehodíte všechny ostatní starosti. Ta každý rok zhodnotí vaše úspory o pevný úrok až 9,2 %.

Tohoto zhodnocení podle svých tvrzení dosahuje tak, že je za klienty dále investuje. Třeba do nemovitostí, kapitálových účastí ve společnostech, start-up projektů nebo skupování pohledávek.

Že se nejedná o žádnou malou firmu, ilustruje několik čísel. Podle jejich vlastní prezentace z 29. 11. 2018 takto obsluhovala 2256 klientů, kterým založila 1313 svěřenských fondů. To je pro vaši představu 78 % všech svěřenských fondů na našem trhu. Takto spravuje minimálně nižší stovky milionů korun.

Společnost IPC založila dle svých slov k 29. 11. 2018 celkem 1313 svěřenských fondů. I kdyby od té doby nezaložila jediný další, celkový počet svěřenských fondů v ČR je k 5. 6. 2019 celkem 1675. Založila jich tedy těžko uvěřitelných 78 %.

K jejímu fungování nám přišlo do redakce [Profi PF – pozn. red. Investujeme.cz] několik podnětů, prodávají jí totiž zejména finanční poradci. Proč by taky ne, když nabízí až 18% provizi. Tak jsme se na ni podívali. A čím déle se dívali, tím více podezřelých skutečností jsme odhalili.

REKLAMA

Podezření první – vlastnická struktura

Společnost IPC, a.s., jakožto matka a hlavní společnost, vznikla 31. 12. 2015, a to přeměnou z původního s.r.o. se stejným názvem. Vtipným detailem pak je, že ji při této přeměně před českými orgány zastupovala na základě plné moci paní Pavla Stehlíková z Plzně. U té se jinak můžete nechat kdykoliv ostříhat, je totiž profesí kadeřnice a tuto činnost stále vykonává.

Zajímavější je fakt, že tato společnost je ze 100 % vlastněna americkou společností

Invest and Property Investments, Inc. se sídlem v USA ve státě Washington. Jako korespondenční adresa je pak uvedena Gorkého 3 v Bratislavě. Zde k 10. 6. 2019 sídlilo dalších 146 firem, jedná se tedy o klasické virtuální sídlo. Tuto společnost podle dokumentů z Amerického registru založila a řídí paní Genevieve Magnan, která je velmi kontroverzní osobou. Živí se totiž zakládáním a řízením offshorových firem a optimalizačních schémat. Její jméno naleznete třeba v Panama Papers (kauza z roku 2016 kdy z panamské společnosti Mossack Fonseca uniklo 2,6 TB dat s informacemi o více než 214 000 offshorových firmách a jejich vlastnických strukturách – pozn. red. Profi PF). Krom této firmy takto řídí minimálně několik desítek dalších firem.

Aby to nebylo úplně jednoduché, i tato společnost má svého 100% akcionáře. Tou je firma S.V.N Management se sídlem na Seychelách. Finální vlastník – kdo tedy reálně za společností stojí, nelze zjistit.

Obrázek 1: Potvrzení o existenci společnosti
IPC - potvrzení o existenci společnosti

Zdroj: Výpis z amerického rejstříku (překlad)

Podezření druhé – plná moc a příkazní smlouva

Dostaly se k nám dokumenty, které IPC minimálně nějaký čas v roce 2018 používala. Pravděpodobně do doby, než ji ČNB vyzvala k předložení způsobu podnikání a spojenému právnímu auditu smluv. Do té doby svěřenský správce (většinou finanční poradce), který zakládal klientovi smlouvu, zplnomocňuje prakticky k bezvýhradnému nakládání s majetkem klienta společnost IPC. To je velmi zvláštní ze dvou důvodů:

REKLAMA

  • Poradce je ve střetu zájmů, protože od této společnosti inkasuje zmíněné velmi vysoké provize.
  • Tato společnost nemá žádný významný kredit jako správce majetku, ani nedisponuje licencí pro spravování majetku na kapitálovém trhu. V jejím čele nepůsobí lidé s dostatečnou zkušeností a renomé na kapitálovém trhu. A především tato společnost ani nezveřejňuje mnoho důležitých informací o svém hospodaření a vlastnické struktuře.

Obrázek 2: Plná moc
IPC - plná moc

Zdroj: Dokument společnosti IPC

Podezření třetí – kompetence společnosti FWG v hodnocení projektů, do kterých IPC vstupuje

Společnost IPC se ve vyhodnocení investičních projektů opírá o expertizu společnosti FWG, dle jejích internetových stránek má tato společnost na starosti i „komplexní management projektů“. Měla by být tedy garantem toho, že klientovy peníze jsou správně a bezpečně zainvestovány.

Společnost FWG Investment s.r.o. byla založena 23. 5. 2014 dvěma společníky – Michalem Kvíčalou (r. 1981, vlastní 80 % společnosti) a Matějem Kvíčalou (r. 1989, vlastní 20 % společnosti). Společnost sídlí na virtuálním sídle Varšavská 715/36 , Praha společně s dalšími 528 firmami.

Internetové stránky hlavní firmy fwg.cz nenabídnou žádné informace, snad kromě několika hesel jako „Chceme vyhrávat stejně jako Vy“. V průběhu ledna až května 2019 pak bylo založeno několik dalších společností (FWG Capital, Finance, Group, Wine, Caesar). Kromě společnosti FWG Executive s.r.o. (která dle rejstříku jako jediná neexistuje/nemá právní formu), nefunguje ani u jedné z nich žádná internetová prezentace, ani nelze dohledat žádné další informace. Je tedy velkou otázkou, nakolik je tato společnost kvalifikovaným subjektem pro (spolu) rozhodování o stovkách milionů korun.

Obrázek 3: Skupina FWG
Skupina FWG

Zdroj: Skupina FWG (internetové stránky společnosti)

REKLAMA

Podezření čtvrté – provize

Na workshopu společnosti IPC na konferenci FINfest jsme se dozvěděli, že provize za sjednání schématu svěřenského fondu, jsou provize v následující výši – při sjednání dostane obchodník/správce 3 %, prvních pět let navíc 1 % ročně a 6. až 10. rok dokonce 2 % ročně. To je dohromady za 10 let celkem 18 %. Neuvěřitelně vysoké číslo na poměry našeho trhu.

Obrázek 4: Provize
IPC provize

Zdroj: Prezentace společnosti IPC, 29. 11. 2018

Podezření páté – absence finančních výkazů ovládaných firem

Naprostá většina firem, do kterých IPC směřuje prostředky klientů, nezveřejňuje své finanční výkazy v obchodním rejstříku. To je mimochodem povinnost, kterou jim ukládá zákon. Nedá se tedy běžnými metodami zhodnotit, jak jsou jednotlivé projekty reálné. Zda se tedy jedná o hodnotné projekty, nebo o prázdné firmy s nulovou hodnotou.

Je to velmi neseriózní jednání firmy, která měla proinvestovat stovky milionů korun. Vzhledem k nedostupnosti finančních výkazů si nemohou udělat obraz stavu svého majetku ani klienti, ani jejich svěřenští správci.

Vyjádření ČNB k podnikání společnosti IPC

Společnost Invest & Property Consulting nedisponuje žádným povolením k činnosti, licencí či registrací udělenou Českou národní bankou. Není tedy subjektem, který by podléhal dohledu ČNB.

Česká národní banka v současnosti šetří činnost společnosti IPC, neboť její činnost může spadat do oblasti zákona o investičních společnostech a investičních fondech (zákona č. 240/2013 Sb.).

Dalších pět podezření naleznete v plné verzi článku v aktuálním čísle PROFI Poradenství&Finance, které si můžete koupit na Alza.cz a v seriálu na serveru Finsider.cz.

Loading

Vstoupit do diskuze 10 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Komentář: Šílenství měnové politiky

Současná měnověpolitická „sezóna“ začala v roce 2022, kdy centrální bankéři v západních vyspělých ekonomikách začali zvyšovat sazby, aby bojovali proti inflaci. Trvalo jim několik let, než se dostali tam, kde jsou dnes. Zda bylo jejich úsilí úspěšné, nám pravděpodobně napoví několik příštích měsíců a další období.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024

Analýza: Zpátky do reality – pravidelný příjem v roce 2024

Investování za účelem dosažení pravidelného příjmu se oproti předpandemické době nízkých úrokových sazeb a kvantitativního uvolňování radikálně změnilo. Poprvé po mnoha letech může být úrok na peněžním vkladu lákavou alternativou. „Uložení“ peněz v ultradefenzivní hotovosti však obnáší vlastní rizika a nenabízí žádnou příležitost ke kapitálovému zhodnocení. Rok […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

14. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Insider

    1 července, 2019

    V článku uvedená společnost si tu bez povolení ČNB dělá doslova co chce, ale obyčejného pojišťovacího zprostředkovatele úředníci ČNB při kontrole pokutují za to, že u čisté rizikovky (bez jakékoliv investiční složky) nemá AML dotazník…Jaký to paradox, že?
    Jinak ta provize je opravdu „krásná“, podobně vysoký vývar byl snad jen u IŽP, ale ten nám moudří zákonodárci ve spolupráci s pojišťovnami rozložili do nádherných pěti let storna.
    Samozřejmě jsem bytostně přesvědčen, že se časem zvolí a do zákona prosadí stejně zodpovědný a odborný přístup, který rozloží výplatu provize u svěřenských fondů do řekněmě pěti let…

    Odpovědět

  • Radek

    1 července, 2019

    Přesně tak. Nebo pokutuje špatně vyplněnou kolonku, slůvko „spoření“ ve starých neskartovaných materiálech k IŽP apod. Podvodníci tohoto kalibru ale nejsou registrovaní, tudíž nejsou regulovaní a tudíž na ně ČNB nemůže…

    Odpovědět

  • mikayyy

    19 září, 2019

    asi jste nečetl pozorně, výplata u svěř. fondů u IPC je rozložena
    1.rok 1,8-2% (3% jsou mylná informace)
    2-5. rok 1/3 provize z 1.roku
    6. – ……… 2/3 provize z 1.roku
    vím, o čem mluvím, jsem spolupracující správce

    Odpovědět

  • Petr

    30 září, 2019

    Kdyz tam pracujete, tak jak je majetek kryty, v cem jsou vlozene prostredky (konktretni nemovitosti.. ?)
    a co brani Spravci, resp.jednateli finance proste stahnout, prevest (rozumejte zproneverit) ?

    Odpovědět

  • Mira

    3 července, 2019

    Je přímo signifikantní, že ČNB jakou dobu nedělala vůbec nic. A až po dlouhé době se pomalu probouzí. Přitom za tu dobu bylo s vysokou pravděpodobností poškozeno nebo vážně ohroženo přes 1300 subjektů v celkové částce ve výši stamilionů. Hlavně, že poradce buzerují nesmyslnými požadavky a sankcemi. Ale že jim v revíru řádí predátor, je nechává v klidu. Úsměvné je jejich vyjádření, že IPC není subjektem, který by podléhal dohledu, protože nemá registraci. Proboha právě proto by na ně měla ČNB přímo brutálně kleknout.

    Odpovědět

  • Jiřin

    3 července, 2019

    Když jsem na ČNB poslal dotaz na tuto firmu, tak mi po uplynutí lhůty pro odpověď jen suše napsali, že tato firma nepodléhá jejich dohledu a má to i uvedené na webových stránkách, takže to není jejich problém… 🙁

    Odpovědět

  • ivo

    6 července, 2019

    Firma IPC vydala na svém webu prohlášení k tomuto článku .
    Další reakce bude zveřejněna v další čísle odborného časopisu .
    Obsahem to může zabrat až 4 strany časopisu .

    Odpovědět

  • Pavel Kolář - Generální sekretář KSPS ČR

    9 července, 2019

    Tiskové prohlášení: Reakce Komory svěřenských poradců a správců ČR na článek v časopise PROFI Poradenství & Finance. Odkaz: https://www.kspscr.cz/magazin/aktuality/tiskove-prohlaseni-reakce-komory-sverenskych-poradcu-a-spravcu-cr-na-clanek-v-casopise-profi-poradenstvi-finance-o-spolecnosti-ipc

    Odpovědět

  • Martin Dočekal

    9 července, 2019

    Dobrý den,
    za sebe pouze doplním pár informací. Vytýkáte nám, že jsme mylně informovali o počtu členů KSPS ČR. Stejně jako u všech ostatních dat jsme vycházeli z veřejně dostupných informací. K době publikování článku bylo v sekci trefně pojmenované „rejstřík členů“ takových členů právě 30. Včetně zmiňované Ireny Purschové (pod číslem 24). V případě zájmu mohu zaslat otisk obrazovky ze dne 11.6. Pokud komora tento rejstřík neaktualizuje či jsou někteří členové skryti, nemohou o tom autoři vědět.

    Co však považuji za informaci lživou, je odstavec o tom, jak proaktivně zasíláte redakci PROFI P&F informace. Redakci nebyly v uvedené době adresovány žádné informace. Stejně tak mě nikdo, ani redakci z KSPS ČR nekontaktoval ani telefonicky, ani e-mailem. Dohledal jsem jediný email, který je adresován Ondřeji Zárubovi ohledně konference FinFEST, kde jsem v kopii. Toto opravdu nepovažuji za proběhlou komunikaci.

    Odpovědět

  • Aknel

    22 listopadu, 2023

    A v podvodech si IPC /SPCsvěřenské fondy, jak je videt ,holduje nadále,jak je toto vůbec možné ☹️

    Odpovědět