CZK/€ 25.175 +0,04%

CZK/$ 23.482 +0,00%

CZK/£ 29.451 +0,26%

CZK/CHF 25.753 +0,09%

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

15. 04. 2024

0 komentářů

Investiční horečka v prvním čtvrtletí roku

 

Uplynulý kvartál byl z pohledu světových burz skutečně výjimečný. Řada aktiv významně vzrostla na hodnotě a tato mohutná „rally“ často připomínala technologickou „dot-com bubble“ z konce minulého tisíciletí. Nezůstalo však pouze u technologických akcií, k výšinám se vydalo rovněž zlato nebo stříbro. O čem bylo minulé období na trzích a jaký je možný výhled pro další měsíce?

Loading



 

Globální akciové trhy zaznamenaly v prvním čtvrtletí nejlepší výkonnost za posledních pět let, podpořenou nadějemi na měkké ekonomické přistání v USA a nadšením z rozvoje umělé inteligence (AI). Index světových akcií MSCI letos posílil o 7,7 %, což je nejvíce od roku 2019, přičemž akcie překonaly dluhopisy s největším rozdílem v jakémkoli čtvrtletí od roku 2020.

Index S& P 500 během čtvrtletí uzavřel na rekordní hodnotě hned 22krát. Růst využití umělé inteligence podpořil zisky firem, přičemž např. výrobce čipů Nvidia přidal během prvních měsíců roku více než 1 bilion dolarů na své tržní hodnotě. Nabídková strana ekonomiky nejen v USA tak zažívá za využití AI v soukromém sektoru významný nárůst produktivity práce. Podobně tomu bylo v začátcích využívání internetu v minulosti.

Komoditní trhy rovněž nabídly investorům zajímavé investiční příležitosti. Zlato si připsalo v daném čase 8 % a nyní míří k dalším ziskům. Řada stratégů si v čase trvající inflace, válečného zbrojení, růstu deficitů rozpočtů ve vyspělých ekonomikách, dokáže představit, že kov dojde až k metě 2500 USD za troyskou unci. Přidávalo také „černé zlato“, které díky probíhajícímu napětí na Blízkém východě a omezení nabídky ze strany kartelu OPEC + atakovalo 90 USD za barel. Kakao atakovalo ceny přes 10 000 USD, což jsou naprosto rekordní hodnoty. Investoři do komodit tak skutečně realizovali rovněž zajímavé zisky.

Na začátku dubna se prostředí inflace a úrokových sazeb výrazně změnilo. Na začátku roku finanční trhy uváděly, že existuje téměř 80procentní pravděpodobnost, že americká měnová autorita v prvním čtvrtletí sníží úrokové sazby v USA, a trhy rovněž očekávaly rychlý pokles cenové hladiny. Ani jedno z těchto očekávání se nenaplnilo. Poslední data z trhu práce zůstávají dále mimořádně silná. Výnosy amerických vládních dluhopisů znovu rostou, a to po rekordní tvorbě nových pracovních míst v americké ekonomice (v březnu ekonomika vytvořila přes 300 tisíc pracovních míst).

REKLAMA

Tzv. úrokové swapy nyní naznačují první snížení sazeb na září z původně plánovaného červencového termínu. V následujícím období se tak může klidně stát, že si trh projde razantní korekcí. Uvědomění, že sazby nepůjdou tak rychle dolů kvůli setrvávající tzv. „sticky“ inflaci, může přimět řadu investorů uzavřít své pozice.

Autor: Kryštof Míšek, hlavní ekonom Argos Capital

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Komentář: Evropu ESG oslabuje, těží z toho americké akcie i banky

Evropské akcie se letos ocitly v historicky rekordní slevě vůči těm americkým. Vyplývá to ze srovnání poměrového ukazatele vyhlížené tržní ceny akcie a čistého zisku na akcii na horizontu dalších dvanácti měsíců. V potaz jsou přitom vzaty všechny klíčové akciové tituly jak ve Spojených státech, tak v Evropě.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

29. 04. 2024

Rozdělený dluhopisový trh

Akcie a dluhopisy vykázaly v roce 2022 po delší době shodný vývoj, když společně zaznamenaly výraznější propady. Stejný směr nalezly obě třídy aktiv i v roce 2023, ale tentokrát udělaly investorům radost a shodně přinesly výrazné kladné zhodnocení. Co se týká letošního vývoje, dostál vzájemný vztah mezi akciemi a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024

Generační rozdíly v investování. Více než 30 % mladých lidí si aktivně spoří na důchod už teď

Každá generace je definována vlastní perspektivou, která vznikla v důsledku generačního historického kontextu a společenských vlivů. Pokud jde o peníze a investice, každá z nich má své zakořeněné investiční postoje, které reflektují ekonomické podmínky, technologický pokrok a celkovou kulturní vyspělost dané doby. Podívejte se blíže na investiční […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *