CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/$ 23.707 +0,19%

CZK/£ 29.516 +0,05%

CZK/CHF 26.084 +0,21%

Text: Filip Kučera

31. 03. 2022

0 komentářů

Investice do energetiky porostou

 


 

Podle guvernéra České národní banky (ČNB) může inflace v Česku vystoupat až na úrovně kolem 13 a 14 procent. Odeznívat bude déle a její snižování podle něj přichází v úvahu až v příštím roce. Zároveň budou ještě týdny až měsíce pokračovat intervence centrální banky proti oslabování koruny. Aktuální trend sledují i investoři. Mezi segmenty, do kterých vkládají finance, patří energetika.

Během nadcházejících dvou dekád bude svět muset investovat až 40 bilionů USD do infrastruktury v energetickém sektoru. Polovina z toho se vynaloží do oblasti ropy, zemního plynu, dopravy a navýšení produkčních kapacit. Zbytek investic pak bude příčinou zásadních změn ve výrobě elektrické energie. Půjde o obnovitelné zdroje či přenosovou soustavu. Výhodou energetiky je v tom, že je spojená se stabilní dlouhodobou poptávkou. Alternativy jsou omezené a život bez energií si lze jen těžko představit.

Rostou akcie firem pracujících s obnovitelnými zdroji

Aktuálně na burzách rostou akcie energetických společností, které se zaměřují na obnovitelné zdroje energie. Rychlý růst ceny akcií je tak viditelný nejen u energetických společností jako je RWE či Siemens Gamesa, ale i přímo u výrobců a stavitelů těchto elektráren. Rostou například akcie největšího světového výrobce větrných turbín – společnosti Vestas či největšího světového stavitele offshore větrných elektráren – dánské společnosti Orstend.

S válkou na Ukrajině a s ní spojená obava o energetickou soběstačnost Evropy. Zároveň je ale i novým impulsem, který může odstartovat míru investic do obnovitelných zdrojů a podpořit tak některé části takzvané Zelené dohody pro Evropu (European Green Deal).

Rostou investice do energetických fondů

Stále větší oblibu mezi investory získávají i energetické fondy. Je to dáno zejména současnou situací, kdy obecně stoupají investice do energetiky.

REKLAMA

Pro investory jsou zajímavé svým stabilním výnosem. Investice směrem do energetiky nemají ani tendence klesat do záporných hodnot. Fond držící podkladová aktiva má předem dané a zpravidla garantované tržby na dobu života investice.

Náklady lze u těchto projektů dobře předpovídat i korigovat. Výsledkem je proto dobrá stabilita ekonomického plánu projektu. Největším rizikem z pohledu energetických projektů je regulatorní – změna podmínek podpory, která se ale zpravidla týká buď jen jednoho státu, nebo jen jedné technologie. Optimální obranou je portfolio správně diverzifikovat – technologicky i regionálně.

Generali Fond ropy a energetiky

Možností pro investory je třeba Generali Fond ropy a energetiky. Je určen klientům, kteří se rozhodli investovat své finanční prostředky minimálně na 8 let s cílem získat vyšší zhodnocení. Fond se zaměřuje na investice do energetiky. Jde zejména o výrobu elektrické energie, těžbu a zpracování ropy, uhlí nebo zemního plynu. Jde o strategické obory, které jsou páteří každé ekonomiky a kde poptávka kontinuálně roste díky růstu světové populace a industrializaci rozvíjejících se zemí v čele s Indií a Čínou. V portfoliu jsou zastoupeny zejména evropské a americké společnosti se stabilním postavením na trhu. Doplňkově také společnosti z regionu emerging markets (rozvíjejících se trhů) a společnosti, které se zabývají alternativními energiemi. Vzhledem k tomu, že se jedná o sektorově zaměřený fond, neměl by jeho podíl přesáhnout limit 10% na celkovém objemu portfolia investora.

CREDITAS ENERGY

Investiční příležitostí je také energetický podfond CREDITAS ENERGY, podfond SICAV spadající pod fond kvalifikovaných investorů CREDITAS ASSETS SICAV a.s. Ten sází na dlouhodobou stabilní ekonomickou výkonnost energetické skupiny UCED, která je součástí české investiční skupiny CREDITAS. Základem energetické divize UCED jsou distribuční sítě, bez nichž by energetika nemohla fungovat. Investice směřují do distribučních soustav a z pohledu fondu tak jde o nové příležitosti pro další rozvoj energetické infrastruktury současných distribučních území.

RAIFFEISEN – ENERGIE – AKTIEN

Pro ty, kdo chtějí využít dlouhodobých výnosových šancí v energetickém sektoru je určen například fond RAIFFEISEN – ENERGIE – AKTIEN. Doporučený horizont investice je alespoň 10 let. Minimální investice je možná už od 100 korun nebo ekvivalent v cizí měně. Výhodou je vysoká likvidita a snadná dostupnost finančních prostředků. Samozřejmostí je aktivní správa fondu – o investice pečují odborníci s dlouhodobými zkušenostmi.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Půlení bitcoinu je za rohem! Co to znamená, se dozvíte v našem rozhovoru

Tento týden se chystá halving bitcoinu. Zjednodušeně řečeno, snížení odměny za úspěšnou těžbu bitcoinového bloku na polovinu efektivně sníží nabídku nových bitcoinů – a to by podle zásady vzácnosti mělo vést k vyšším cenám. Čím méně bitcoinů se vytěží, tím je bitcoin cennější. Co je to ale […]

Text: Redakce

Foto: eToro

18. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *