CZK/€ 25.165 +0,04%

CZK/$ 23.481 +0,05%

CZK/£ 29.375 +0,05%

CZK/CHF 25.729 +0,16%

Text: Filip Kučera

09. 05. 2023

0 komentářů

Investice do českého zemědělství. Vyplatí se?

 

Ministerstvo zemědělství (MZe) chce v příštích letech zemědělcům přispět na investice do strojů a zařízení, které budou šetrně obhospodařovat půdu i pečovat o zvířata. Maximální částka podpory na jednu žádost může dosáhnout až 30 milionů korun. Žádosti o dotace začne podle předpokladu MZe poprvé přijímat od letošního července. Vyplatí se obecně investovat do českého zemědělství?

Loading



 

Ondřej Koňák ze společnosti Partners už dříve uvedl, že investice do zemědělských farem a lesů jsou zajímavým doplněk klasického portfolia klienta, jehož atraktivita narůstá v současné silně proinflační době. Reálná aktiva obecně představují velice dobrou ochranu proti inflaci. V případě zemědělských aktiv svou roli hraje i omezené množství, které je v České republice navíc k mání se stále slušným diskontem v porovnání s podobnými západoevropskými aktivy.

Investice do zemědělských podniků

Ministr zemědělství ČR Zdeněk Nekula nedávno uvedlo, že v dotaci Investice do zemědělských podniků plánuje jeho rezort podporovat pořízení většiny dostupných šetrných technologií precizního zemědělství, jako jsou zařízení využívající družicové systémy k automatickému řízení traktoru, polní roboty, systémy řízení postřikovačů, rozmetadel nebo secích strojů.

„Zaměřením na investice chceme našim zemědělcům umožnit nákup takových technologií, které budou šetrné k životnímu prostředí, což je prioritou Ministerstva zemědělství. Moderní technologie navíc pomohou přitáhnout zájem mladých, protože ukážou, že zemědělství je progresivní obor,“ podotknul Zdeněk Nekula.

V živočišné výrobě přispěje MZe zemědělcům například na robotická zařízení a z národních zdrojů bude pokračovat v podpoře genomiky, v rámci které loni podpořilo efektivitu šlechtění historicky nejvyššího počtu zvířat částkou přibližně 20 milionů korun. Podpora je připravena i na letošek. Genotypování pomáhá zlepšovat celkovou produkci, vzhled, lepší plodnost a dlouhověkost krav.

REKLAMA

Žadatel o příspěvek na investice do zemědělských technologií může získat dotaci 40 %. Pokud to bude mladý začínající zemědělec, dostane navíc dalších 10 % a jestli hospodaří ekologicky, tak ještě dalších 10 %. Podpora tak může dosáhnout až 60 %. Maximální výše dotace, kterou bude možné získat, je 30 milionů korun.  Rozpočet celého dotačního titulu na podporu zemědělských investic z našich i evropských zdrojů bude přibližně 10 miliard korun. Příjem žádostí předpokládáme spustit přibližně od července letošního roku. MZe tak pomůže zavádění precizního zemědělství u nás pomocí investic.

Ve Strategickém plánu Společné zemědělské politiky na období 2023–2027 MZe původně připravilo také podporu Precizního zemědělství, a to jako takzvanou ekoplatbu, tedy přímou platbu vyplácenou na obhospodařované hektary. Návrh předpokládal, že podpora poslouží jako motivační nástroj k co největšímu rozšíření postupů precizního zemědělství do praxe. Loni se ale zásadně změnila situace na zemědělských trzích a ceny energií a krmiv výrazně stouply.

Zemědělci tak sami začali hledat úspornější metody hospodaření. Vzhledem k tomu, že se postupy precizního zemědělství rozšiřují přirozeně, mohly by být přímé platby považovány za účelové. MZe také vyhodnotilo, že kontroly precizního zemědělství by v současnosti nebyly dostatečně průkazné. Zejména tyto důvody vedly k rozhodnutí podporu precizního zemědělství v rámci přímých plateb v roce 2023 nespouštět a soustředit se právě na investice do technologií.

Smart zemědělství

Pronikání IT technologií do zemědělství je nevyhnutelné. Nejen s vodou, ale i s ostatními energiemi se zemědělské podniky snaží šetřit. Firmy i vědecké instituce proto pro ně testují nové technologie. Zároveň se vracejí k tradičním postupům, kam patří obnovování remízků a mokřadů, či k pěstování odolnějších plodin.

Jednou ze společností, které zavádějí nové technologie, je firma Soitron. V Agrodružstvu Miroslav na Znojemsku, které chová dobytek i pěstuje plodiny, jako v prvním zemědělském podniku nainstalovala čidla pro přesné měření spotřeby energií. Senzory teď měří spotřebu elektřiny, ale počítá se i se sledováním spotřeby vody a výhledově i kvality půdy.

REKLAMA

Nová energetika

Investice do zemědělství jsou spojené i s rozvojem takzvané nové energetiky. Součásti decentrálních zdrojů budou i teplárny na biomasu. Provozy jsou zapojovány do speciálních IT dispečinků, které zajišťují dálkové řízení provozu a optimalizaci výroby. Příkladem je kutnohorská teplárna na biomasu energetické skupiny UCED ze skupiny CREDITAS.

V rámci zpracování biomasy se obecně jedná o neustálý koloběh. V okruhu několika desítek kilometrů od teplárny se tak zpracovávají cíleně pěstované plodiny, ze kterých se získává teplo a elektrická energie.

Vše se vyrábí ekologicky, bezodpadově. Popeloviny jsou vlastně produktem, který má další uplatnění.Zbytkovým produktem po spalování biomasy je certifikované organominerální hnojivo „popelák“, které je velmi bohaté na minerální látky, jako je vápník, hořčík, draslík a fosfor. Část spálené biomasy se tak vrací zpátky do přírody v podobě zemědělského kompostu.

 

 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Rozdělený dluhopisový trh

Akcie a dluhopisy vykázaly v roce 2022 po delší době shodný vývoj, když společně zaznamenaly výraznější propady. Stejný směr nalezly obě třídy aktiv i v roce 2023, ale tentokrát udělaly investorům radost a shodně přinesly výrazné kladné zhodnocení. Co se týká letošního vývoje, dostál vzájemný vztah mezi akciemi a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024

Generační rozdíly v investování. Více než 30 % mladých lidí si aktivně spoří na důchod už teď

Každá generace je definována vlastní perspektivou, která vznikla v důsledku generačního historického kontextu a společenských vlivů. Pokud jde o peníze a investice, každá z nich má své zakořeněné investiční postoje, které reflektují ekonomické podmínky, technologický pokrok a celkovou kulturní vyspělost dané doby. Podívejte se blíže na investiční […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *