CZK/€ 25.375 -0,26%

CZK/$ 23.368 -0,07%

CZK/£ 30.067 -0,13%

CZK/CHF 26.446 -0,64%

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

31. 05. 2024

0 komentářů

Inflační oříšek a mejdan soukromých fondů

 

Kvůli překvapení ve formě nečekaně vysoké inflace odsunula BOE minulý týden první snížení sazeb ze srpna na listopad, zatímco ECB dál počítá s prvním snížením v červnu. Evropská centrální banka se svými výroky postupně sama zahnala do kouta a teď musí splnit, co slíbila, aby nebyla za blázna, ale nedopadne to tak stejně?

Loading



 

Hlavní ekonom ECB Philip Lane řekl listu Financial Times, že Evropská centrální banka nevidí problém v tom, aby začala snižovat sazby dřív než Fed, a vzhledem k dostupným datům upouští od nejvyšší úrovně omezení. Zatímco ECB zahájí snižování až příští měsíc, Švýcarsko, Švédsko, Česká republika a Maďarsko už s ním začaly. Ve středu budou zveřejněny předběžné údaje o květnovém indexu německých spotřebitelských cen, a pokud budeme svědky dalšího nepříjemného překvapení, začne se na mysl vkrádat otázka, zda se ECB nechystá učinit politickou chybu.

Průzkum ZEW nedávno překvapil hodnotou 47, která je výrazně vyšší než průměr z posledních 10 let (19) a naznačuje sílící optimismus ohledně ekonomiky eurozóny. Z toho, že ekonomika eurozóny začíná navzdory základním sazbám, které ECB považuje za restriktivní, znovu růst, by měla Evropská centrální banka vyvodit, že hlavní příčinou mírné recese nebyly vysoké úrokové sazby, ale spíš krátkodobý šok způsobený válkou na Ukrajině a účinky inflace.

Růst mezd v eurozóně příliš nezeslábl a vzhledem k demografickému složení obyvatel může trh práce zůstat výrazně napjatější podstatně déle, než ECB očekává. Ve spojení se silnějším komoditním trhem a opětovným oživením ekonomiky tak vzniká nebezpečné podhoubí pro růst inflace, zejména pokud začne ECB rozvolňovat podmínky financování. Inflační tlaky navíc zesílí i geopolitika, zejména takto:

  1. Evropští ministři financí apelovali v pátek na země G7, aby zůstaly jednotné ve svém názoru, že Čína svými obchodními praktikami podkopává tržní ekonomiky. Což už nějakou dobu tvrdíme. Čím víc bude Čína tlačit na export, kterým chce řešit své hospodářské problémy, tím větší negativní reakci vyvolá. Ta bude zahrnovat zavádění celních tarifů a snahy o návrat výroby na domácí půdu, což bude postupně zvyšovat ceny zboží.
  2. Válka na Ukrajině a širší konflikt s Ruskem dotlačí země EU k překročení fiskálních limitů, aby mohly navýšit výdaje na zbrojení a nemusely přitom snižovat výdaje na veřejné blaho. To bude ve svém důsledku tlačit inflaci výš, protože se v Evropě zvýší míra investic a spolu s ní také poptávka po pracovní síle a po surovinách.

Soukromé kapitálové fondy si navzdory zvýšeným úrokovým sazbám vedou dobře

Překvapení z minulého týdne, kdy byla zveřejněna nečekaně vysoká čísla o britské inflaci, spolu s přehodnocením monetární politiky, zasadilo ránu trhům s dluhopisy, které se propadly na všech frontách. Nejvíc však utrpěly nemovitosti, které klesly o 2,6 %, a zlato, které oslabilo o 2,9 %. Ani akciím z rozvojových trhů se vyhlídka na delší trvání vyšších úrokových sazeb nelíbila a propadly se o 1,5 %.

REKLAMA

Ze všech tříd aktiv si nejlépe vedly veřejně obchodované soukromé kapitálové fondy, které posílily o 1,3 %, a zlepšily tak svůj celkový růst od počátku roku na 14,6 %. Lepšími výsledky už se může pochlubit jen zlato. Soukromým kapitálovým fondům se v minulosti vedlo nejlépe při nízkých úrokových sazbách, takže se dalo čekat, že jim vysoké sazby uškodí. Jak ale ukázal poslední rok, jsou soukromé kapitálové fondy třídou aktiv s nejlepšími výsledky a během jediného roku si připsaly 51,4 %.

Nejvíce k růstu indexu veřejně obchodovaných soukromých kapitálových fondů přispěla britská 3i Group, která zveřejnila své výsledky tento měsíc. Pozornost si získaly zejména vynikající výsledky firmy Action z jejího portfolia, která vykázala výrazný roční růst 28 % a LFL (like-for-like) růst 17 %, což je na evropskou maloobchodní společnost opravdu působivé. Action je nejrychleji rostoucí nepotravinový diskont v Evropě, který se může pochlubit více než 2300 prodejen a tržbami ve výši 8 miliard €. 3i Group a její investici do Actionu zmiňujeme proto, že někdy může být obtížné pochopit, v čem vlastně investoři získávají expozici, když vloží peníze do veřejně obchodovaných soukromých fondů. V zásadě ale získávají expozici ve firmách z různých odvětví a sází na to, že jim soukromé kapitálové fondy dokážou zajistit vyšší výnos než veřejné trhy.

Autor: Peter Garnry, hlavní akciový stratég Saxo Bank

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů


Související články

Analýza: Přijde vlna, která zničí krásný hrad z písku?

S nástupem 3. čtvrtletí je hospodářský růst i nadále robustní. Sektory jako obrana, AI a výroba léků proti obezitě zažívají boom a ceny aktiv dosahují absolutního maxima. Nemohou však naši křehkou ekonomiku podobnou písečnému hradu zničit faktory jako neudržitelné americké fiskální výdaje, geopolitické šoky či neveselé demografické trendy?

Text: Redakce

25. 07. 2024

Komentář: Jaký dopad by mělo vítězství Donalda Trumpa na trhy?

Po skončení první poloviny roku můžeme konstatovat, že napětí v mezinárodním obchodě se opět zostřuje směrem až k obchodní válce. V tomto prostředí se blíží kvapem prezidentské volby v USA. Po nedávném atentátu na Donalda Trumpa můžeme konstatovat, že zvolení tohoto prezidentského kandidáta začíná být vysoce pravděpodobné. Jaké jsou aktuální ekonomické […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

24. 07. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *